Kirjoittanut sim | heinäkuu 17, 2008

Prosessivalinnasta

Ennen kuin asiaan perehtymättömät ihmiset ihmettelevät mitä kumman lyhenteitä ja koodeja aikajanassa on, lienee lyhyt prosessiesittely paikallaan.

Australiaan pääsee monella eri tavalla. Koska haluamme mahdollisesti jäädä maahan pysyvästi enkä halua olla sidoksissa mihinkään tiettyyn työnantajaan, on pääkategoria ”Independent skilled migrant”. Jotta haku onnistuisi, on läpäistävä pistetesti – pisteitä saa mm. ammatista, kielitaidosta, iästä yms. Riittää että yksi perheenjäsen toimii päähakijana, jolloin muut mukana muuttavat saavat automaattisesti työ- ja oleskeluluvat.

Koska meillä perheen miehellä (eli minulla joka tätä blogiakin pääasiassa kirjoittelen) on hakuprosessin kannalta helpompi ammatti, toimii mies päähakijana. Olen ICT-alalla kun taas vaimo on terveydenhoitoalalla, jossa työluvan saaminen on hiukan mutkikkaampaa.

Ennen kun päästään itse viisumin hakuun, pitää suorittaa mm. ammattitaidon arvointi työkokemuksen ja koulutuksen perusteella. Tämän tekee ammatista riippuen joku Australialainen taho – ICT-alan tapauksessa arvioinnin suorittaa Australian Computer Society eli ACS. Käytännössä heille lähetetään hakemuksessa oikeaksi todistetut kopiot tutkintotodistuksista, työtodistuksista ja virallisista työtehtävien kuvauksista. Onnistuneen arvioinnin tuloksena saa jonkun näistä koodeista, jolla aseistautuneena voidaan sitten lähteä hakemaan itse viisumia. ACS:ltä sainkin parin kuukauden odottelun jälkeen tällä viikolla päätöksen minulle kaikkein suotuisimmasta koodista, eli hyvä niin!

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Viisumien käsittelyaika on todella pitkä; virallisesti sanotaan käsittelyn kestävän 12kk, mutta harvoin kukaan ihan niin kauaa on joutunut odottelemaan. Koska nopeammin on aina parempi, hain – ja kuten aikajanasta käy ilmi, sain – Victorian osavaltion sponsorointia. Osavaltiot kun ”sponsoroivat” hakijoita joilla on ammatti joille ko. osavaltion alueella on nimenomaan tarvetta. Myös kansallinen ”Occupations in demand”-lista piste-etuineen on olemassa, mutta sille listalle oma ammattini ei osunut. Sponsorointi ei tässä tapauksessa ole rahallinen etu, vaan käytännössä etuja on kaksi: ensinnäkin pistetestin raja on alempi ja toisekseen meille tärkeämpänä pointtina, käsittelyaika on nopeampi – virallisesti 7kk.

Koska tarkoituksena on siis hakea viisumia osavaltion sponsoroinnilla, (toivottavasti) tuleva viisumimme on siis luokkaa ”Skilled – Sponsored (Migrant) visa (subclass 176)”.

Mainokset

Responses

  1. hei olen syntyny sydneyssä vuonna 1970 ja haluisin sinne muuttaa takasin nyt vanhoina päivinä mutta työtä tekevenä vielä . vanhempani oli siellä sillon töissä vuosina 1967-1973.saisin varmaa ns kaksoiskansaisuuden sinne mutta tiedättekö miten toimia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: