Kirjoittanut sim | heinäkuu 25, 2008

Internet hidastelee pallon toisella puolella

Internet-yhteys ja nimenomaan laajakaistainen sellainen on kuulunut oleellisena osana kodin varustukseen jo vuosikausia. Koska työskentelen ICT-alalla ja käytän nettiä muutenkin hyvin aktiivisesti, on toimiva ja nopea Internet-yhteys minulle tärkeää. Olenkin aina välillä katsellut kateellisena mm. Etelä-Korean ja Japanin suuntaan, hinnat ja nopeudet siellä kun ovat hieman eri luokassa kuin täällä Suomessa. Nyt kun tutkin Australian tilannetta, tuntuu kuitenkin yhtäkkiä siltä että laajakaista-asiat ovat täällä ehkä sittenkin aika hyvässä jamassa.

Ensinnäkin yhteyksien nopeudet ovat Australiassa yleisesti ottaen hitaampia ja liittymät kalliimpia kuin Suomessa. Käyttämäni 100Mbps:n yhteydet ovat toki vielä harvinaisia Suomessakin, mutta Australiasta niitä on ihan turha yksityishenkilöiden etsiä mistään. Toisekseen, ja mikä pahempaa, rajoittamatonta liikennemäärää ei käytännössä tunneta lainkaan. Sopimukset kattavat tietyn määrän dataa kuukaudessa ja suurimmat saatavilla olevat paketit liikkuvat yleensä välillä 30-60 gigatavua per kuukausi – niistä saa usein maksaa yli 100 Australian dollaria (reilut 60eur) kuukaudessa. Valitettavasti joku 30 gigatavua kuukaudessa ei riitä juuri mihinkään – enkä nyt puhu edes mistään P2P-ohjelmien käytöstä.

On esitetty erilaisia arveluita miksi rajoittamatonta laajakaistaa ei ole Australiassa saatavilla, mutta ken tietää mikä on totuus. En sinällään ole hämmästynyt tästä – esimerkiksi Itävallassa tilanne on vielä paljon huonompi. Kaiken lisäksi nämä rajoitetut sopimukset tuntuvat olevan tulossa moneen aiemmin ”rajoittamattomaan” maahan, joten lienee turha toivoa tilanteeseen merkittävää parannustakaan lähiaikoina.

Niin paljon kuin Elisaa on viime aikoina – ihan aiheesta – parjattu, laajakaista-asioissa olen ollut Elisaan pääasiassa tyytyväinen. Näyttää siis siltä että tiedossa on sitten joskus muuton myötä palvelutason lasku ja pitänee alkaa sekä mittaamaan että miettimään mihin sitä kaistaansa käyttää. Tietäisitkö sinä miten paljon dataa käytät kuukaudessa?

Lisäys: Löysin hyvän NetMeter-nimisen ohjelman, jolla oman kaistan käytön seuraus on helppoa. Sovelluksen voi ladata täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: