Kirjoittanut sim | elokuu 20, 2008

Lähdön syitä, osa 1: ilmasto

Tässä pitkän odotuksen aikana on ehkä turha odottaa hirvittävän mielenkiintoisia viestejä tänne blogiin, ainakaan sellaisia jotka kertoisivat prosessin edistymisestä – sitä nyt vaan ei ole vähään aikaan tiedossa. Sen sijaan muita juttuja on tarkoitus harvakseltaan kirjoitella. Aloitetaan vaikka valaisemalla vähän syitä miksi tähän rumbaan lähdimme.

Yksi merkittävimmistä syistä vaihtaa maisemaa on Suomen surkea ilmasto. Itse olen kesäihminen ja vaikka neljä vuodenaikaa onkin ihan kiva ja virkistävä juttu, kesän soisi olevan merkittävästi pidempi ja talven puolestaan paljon (paljon) lyhyempi. Suomen talvessa pahinta ei suinkaan ole sen kylmyys, vaan pimeys. Viime aikoina talvet ovat lisäksi olleet niin lumettomia että pimeys korostuu ja tuntuukin siltä että pahin myöhäissyksyn pimeä vesisade/loska/synkkyys-aika kestää nykyään 4kk. Ei kiva. Tämän puolesta talven soisi olevan vähän kylmempikin että osa sateesta saataisiin lumena.

Jos pitää valosta ja lämmöstä, lienee selvää että kaikkialla Australiassa on ratkaisevasti Suomea parempi ilmasto. Esimerkiksi Helsingissä paistaa Joulukuussa aurinko (eli niin ettei se ole pilvien takana) keskimäärin alle tunnin päivässä! Melbournessa vastaava määrä kesäkuussa – paikallisella sydäntalvella – on yli kolminkertainen. Voin kokemuksesta sanoa että ympäri vuoden saatavilla olevalla auringonvalolla on valtava merkitys henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Kirkasvalolamput ovat aika onneton korvike auringolle.

Ilmasto on siis parempi siellä kuin täällä tällä hetkellä. Mutta entä tulevaisuudessa? Koska ilmastonmuutos on syystäkin päivän polttavia aiheita niin tein tästäkin taustatutkimusta jo alkuvuodesta. Vaikka suomalaiset monesti ajattelevat että ilmastonmuutos on täällä jopa positiivinen asia – mielikuvissa on varmaan lämpimämmät ja pidemmät kesät – ei asia valitettavasti ole aivan niin.

Jo nyt olemme nähneet tapauksia missä lisääntyneet sademäärät saastuttavat pohjavesiä. Etenkin talven lämpötilan nousu ja lisääntyneet sademäärät Suomessa tuovat lisäksi läjän uusia kasvi- ja eläintauteja. Huolimatta siitä että Australian tietyt osat ovat ilmastonmuutoksen ensimmäisiä kärsijöitä ja vaikutukset näkyvät kuivuuden muodossa jo nyt, ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomeen itse asiassa pitemmällä aikavälillä yhtä pahat tai pahemmat kuin Australiaan; IPCC:n mukaan Suomi on monissa skenaariossa jopa Australiaa haavoittuvampi ilmastonmuutokselle.

Tässä vielä kuukausittaisia keskiarvoja lämpötiloista, auringonpaisteesta, sateista yms BBC:n sääpalvelusta: Melbourne ja Helsinki. Kumpi näyttää paremmalta? Mietitäänpä.. 😉

Mainokset

Responses

  1. Joo,tämä on niin totta-jopa Irlannin jälkeen.Kaikesta sateesta ja tuulesta huolimatta…
    Laitoin teille viestiä Dundernewsin kautta,onkohan tullut perille? Olis vähän kyssäriä tosta Victorian sponssaamasta viisumista ja muusta…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: