Kirjoittanut sim | lokakuu 31, 2009

Hintoja

Useammatkin ihmiset ovat kyselleet paikallisista hinnoista. On tietysti hyvä itsekin harrastaa hiukan hintavertailua, joten tässä muutamien arkisten tavaroiden hintoja. Valuuttakurssien vaihteluista johtuen pidemmän ajanjakson luotettavaa vertailua Suomeen on mahdotonta tehdä; allaolevat valuuttamuunnokset on tehty tämänhetkisellä vaihtokurssilla (1 EUR = 1.63 AUD).

Autoilu & liikenne

 • Bensa: $1.10/l = €0.67/l alkuviikosta. Bensan hinnoittelu on sikäli jännä juttu että se maksaa n. 10-20 senttiä per litra enemmän aikavälillä torstai-sunnuntai kuin maanantai-keskiviikko. Ilmeisesti viikonloppuna ihmiset ajavat enemmän ja siten asemille on ”edullista” vähän nostaa hintoja viikonlopuksi..
 • Autojen hintavertailu on eri mallien ja varustelutason takia hankalaa. Lisäksi täällä on tietysti ratti oikealla puolella, joten vaikka tuontiautolla saa vapaasti Suomessa ajaa, esim. parkkihallit ovat hankalia ratin ollessa väärällä puolella. Joka tapauksessa esim. Mazda6 Wagon maksaa täällä $39,000 eli n. €23900 ja lähinnä vastaavasti varusteltu Suomessa €34,000. Hintaero on siis noin 30% Australian eduksi.
 • Melbournen (hyvä) joukkoliikenne on jaettu kahteen vyöhykkeeseen; ykkösvyöhykkeen kertalippu (voimassa min. 2h) maksaa $3.70 eli n. 2.3eur; 1+2-vyöhykkeen lippu, joka lähinnä vastannee Helsingin seudun seutulippua vaikka liikennöintialue onkin paljon suurempi, taas $5.80 eli n. 3.5eur. Kuukausilippu 1+2-alueille on $169 eli reilun satasen euroissa.

Ruoka

 • Ruokakaupoissa vaihtelu on suurta eri ruokien kesken, mutta pääsääntöisesti ruoka on halvempaa kuin Suomessa. Alla joitakin esimerkkejä tältä viikolta:
  • naudan sisäfile on n. $35/kg (~21eur/kg)
  • maito n. $2/l (1.2eur/l)
  • Coca-Cola $1.25/l (0.77eur/l)
  • jättikatkaravut $24/kg (14.7eur/kg) esikypsennettynä, tuoreena raakana puolet halvempia eli ~$12/kg (parempia mutta työläämpiä kun ne joutuu itse perkaamaan)
  • kanan rintafile $9/kg (5.5eur/kg)
  • vesimeloni $1/kg (61c/kg)
  • tomaatit $3.5/kg (2.1eur/kg)
  • ananakset $2.5/kpl (1.5eur/kpl)
 • Ravintoloiden hintataso on selkeästi alhaisempi kuin Suomessa. Helposti vertailtavissa ovat ketjut; esim. Subwayssä 30cm subi maksaa n. $7 – 9 (4.3 – 5.5eur), Mäkkärin Big Mac-ateria on $6.5 (~4eur). Keskustassa saa hyvää lounasta laidasta laitaan (fish & chips juoman kanssa, sushia, pizaa, kiinalaista, thai-nuudeleita yms) alle kymmenellä dollarilla eli ~kuudella eurolla.

Muut

 • Jotkut asiat ovat kuitenkin selkeästi kalliimpia kuin Suomessa; esim. lastenhoito on todella kallista, $70-90/päivä/lapsi (40-55eur/pv) paikasta riippuen. Osan saa takaisin verotuksesta mutta joka tapauksessa lastenhoitoon kuluu (tai kuluisi, meillä lapset ovat vielä kotona) minimissäänkin tuplasumma Suomeen verrattuna.
 • Vaatteita en ole vielä juuri ostellut, mutta ne vaikuttavat olevan selkeästi halvempia; joskin muoti on hiukan erilainen jo pelkästään säänkin takia.
 • Yksityisellä lääkärillä käynti maksaa n. $65/käynti (40eur), josta MediCare korvaa reilut puolet. Itselle jää maksettavaksi vajaa $30 per visiitti (~18eur). Jotkut asiat ovat ilmaisia; esim. sikainfluenssarokote on täällä ollut saatavilla kaikille jo yli kuukauden ja rokotus on kaikille ilmainen.

Jos jonkun tietyn asian hinnat kiinnostavat niin kysykää pois, mutta ehkä tästä saa jonkin karkean yleiskäsityksen hintatasosta.

Mainokset

Responses

 1. Miten nettiyhteydet? Onko mitään lyhytaikaisia sopimuksia vai joutuuko tekemään 12kk. Sitten huomasin että UUdessa Seelannissa ei ole rajatonta kayttöä vaan ne seuraa kuinka paljon liikennettä sulla on.

 2. Lyhytaikaisia sopimuksia on vain mobiililaajakaistassa; niissä saa pre-paid mokkuloita, hintataso on tyyliin $149 per 12GB eli ihan kohtuullinen.

  Sen sijaan kiinteät nettiliittymät ovat selvästi Suomea jäljessä; kaikki liittymät ovat liikennemäärärajoitettuja, ADSL2+:aa ja kaapelimodeemia nopeampaa yhteyttä on ihan turha hakea. Lisäksi liikennmäärärajoitukset on jaettu yleensä 50% ”peak” ja 50% ”off-peak” (=aamuyöllä) eli 40GB:n paketissa on 20GB käyttökelpoista kaistaa, loppu pitää ajastaa yöksi. Kaiken kaikkiaan aika rasittavaa siis.

 3. Hei! olen tulossa ystäväni kanssa Melbourneen huhtikuussa. osaatko sanoa yhtään millaisiin työpaikkoihin voisimme päästä, tyydyttävällä englanninkielentaidolla? ja tunnetkohan joitain lapsiperheitä sieltä, jotka tarvitsivat esim lastenhoitoa aina välillä? tai onko teillä siihen tarvetta? millaista säätä on huhti-heinäkuussa? kipuaako koskaan yli 20?

  Kiitos!! =)

 4. malla, vastailin joku aika sitten sahkopostitse kysymyksiisi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: