Kirjoittanut sim | tammikuu 26, 2010

Auringosta

Tästä blogista näyttää tulevan valitettavan harvoin päivitettävä – tämä ei toki alunperin ollut tarkoituksena, mutta eräs osasyyllinen siihen on tämän postauksen aihe: aurinko.

Suomessa, kuten tiedämme, aurinkoa näkee etenkin talvisin aivan liian vähän. Minulle auringonpuute on aina ollut Suomen talvessa se vaikein juttu, ei niinkään kylmyys. Siksi Suomessa nyt vallitseva ”oikea” luminen talvi on varmasti ihan mukava poikkeus. Kesällä toki valoa riittää vallan loistavasti, mutta se ei oikein riitä kompensoimaan pitkää pimeää talvea.

Kesällä Suomessa vallitsee auringon suhteen ainakin minulla eräänlainen ”aurinkopakkosyndrooma”; jos ulkona on lämmin ja kaunis ilma, on pakko mennä viettämään aikaa ulos – pakko koska se on niin harvinaista, pakko koska jos et nyt mene niin seuraavaa tilaisuutta ei ehkä (vain hieman liioiteltuna) enää tule sinä vuonna, pakko koska niistä vähistä kauniista päivistä on otettava kaikki irti. Jos jostain syystä on töissä tai vapaaehtoisesti muuten sisällä kauniilla kelillä, on päällä kamala syyllisyyden tunne kun ”tuhlaa” hyviä päiviä.

Tämä syndrooma paranee ulkomailla. Kun – hieman kärjistäen – aurinko paistaa aina, ei ole mitään väliä jos sattuu missaamaan kauniin päivän tekemällä jotain muuta. Niitä riittää kyllä. Voi myös hyvin suunnitella ulkotekemisiä etukäteen tietyille päiville, koska todennäköisesti silloin on kaunis sää. Ulkona tulee myös vietettyä paljon enemmän aikaa kuin Suomessa.

Elämäntavat väkisin muuttuvat kun yhä suurempi osa elämästä siirtyy ulos. Viikonlopulle suunnitellaan ulkoretkiä lähelle tai kauas tai vähintäänkin grillausta kotona. Työpäivinä töistä tultua ei tule mieleenkään jäädä kirjoittelemaan blogia sisälle vaan ennemmin lähtee rannalle, kävelylle, puistoon tai menee edes kotipihalle ulos oleskelemaan. Tästä ulkoelämän määrän lisääntymisestä kärsivät selvästi mm. blogit, mutta on vaikea olla siitä kovin pahoillaan.

Kesästä yleisesti voi tähän mennessä sanoa sen että suomalaisittain kesä (eli päivälämpötila yli +20C) alkoi täällä loka-marraskuussa, täkäläisittäin (yleensä päivällä +25C-+35C) joulukuussa. Päivälämpötilojen pitäisi pysyä päälle +20C:ssä toukokuulle asti, joten kesää on onneksi vielä mukavasti jäljellä. Jotenkin se tuntuu silti jo nyt pidemmälle kuin Suomen kesä koska suurin osa ajasta on kaunista ja lämmintä. Toisaalta täällä on kesälläkin yöllä pimeä. Nyt valoisimpaan aikaan aurinko laskee ”jo” ennen yhdeksää illalla ja nousee ”vasta” puoli seitsemän maissa.

Yritän joka tapauksessa päivitellä tätä vähän useammin, ei tällainen neljännesvuosittainen tahti ole blogille kyllä mistään kotoisin.

Mainokset

Responses

 1. Olipas mukavaa, kun tämäkin blogi heräsi jälleen henkiin.

  Nimim. tahtoisin muuttaa lämpöiseen

 2. Valilla ei ole yhtaan lystia pitka ylikuuma kesa. Uuvuttavaa. Toisaalta kun on talvi (Aussi), kaipaan kesaa. Asumme north-west Sydney.

  Talvella taalla on luihin tunkeutuvaa kosteutta…

 3. Mielenkiinnosta (koska suunnittelemme Austraaliaan muuttoa maaliskuussa 2012 syntyneen lapsen kanssa) kysyisin, miten teidän lapset sopeutuivat lämpötila- ja muutenkin ilmastonmuutokseen?

  • Lapset sopeutuivat kyllä oikein hyvin; kunhan auringolta suojautuu kesällä hyvin (vaatetuksella, rasvauksella ja keskipäivän paahdetta välttämällä) niin ei ole mitään ongelmia.

   Yhden pitkän lämpimän jakson jälkeen tyttäremme, silloin 3v, totesi että ”Isi, alkaa tulla aika viileä!” kun iltalämpötila tipahti niinkin alas kuin +26C:een.. 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: