Kirjoittanut sim | helmikuu 27, 2010

Tuoreesta ruoasta

Australialaisissa ruokakaupoissa on monta asiaa eri tavalla kuin Suomessa – ensinnäkin pieniä erikoispuoteja (lihakauppoja, kalakauppoja, leipomoita, hedelmäkauppoja yms) löytyy paljon ympäri kaupunkia ja esikaupungeista eivätkä supermarketit näin ollen ole läheskään ainoa vaihtoehto ruokaostoksille. Monesti erikoisliikkeistä saa parempaa / tuoreempaa tavaraa kuin supermarketeista, mutta aikaa toki tuhlaantuu hieman enemmän niiden kiertelyyn sen sijasta että hakisi kaikki yhdestä paikkaa. Useita torejakin (”farmer’s market”) on eri puolilla kaupunkia, mutta suurin osa pienemmistä toreista on auki melko epäsäännöllisesti (tyyliin joka toisen viikon lauantaina).

Yksi elintarvikeryhmä missä selvästi huomaa merkittäviä eroja Suomen ja Australian välillä ovat – ehkä ei kovin yllättäen – hedelmät. Tarjonta täällä eroaa Suomeen paljon, mutta kenties vähän yllättävillä tavoilla.

Ensinnäkin olen sitä mieltä että hedelmissä ja vihanneksissa käytetään täällä vähemmän säilöntäaineita kuin Suomessa. Mitään tilastotietoa minulla ei tästä ole, mutta tämän voi päätellä siitä että hedelmät ovat usein aidomman (eli vähemmän täydellisen) näköisiä ja pilaantuvat nopeammin kuin Suomesta ostetut – sekä maistuvat paljon paremmalle.

Lähes kaikki (yli 95%) kasviksista ja hedelmistä ovat kotimaisia – toki ”kotimaa” on hiukan suurempi kuin Suomi, mutta tuntuu silti hyvältä tietää että tuotteita ei ole yleensä rahdattu toiselta puolen maapalloa. Jostain syystä kuitenkin kiivejä tuodaan tiettyyn aikaan vuodesta Uuden-Seelannin sijaan Italiasta asti; samoin viinirypäleitä tulee välillä USA:sta paikallisen sesongin ulkopuolella, mutta siinä ne ulkomailta raahatut hedelmät melkeinpä ovatkin. Kun tavara kulkee lyhyemmän matkan ja on säilytyksessä lyhyemmän ajan, on selvää että laatu on parempaa ja hedelmät maukkaampia. Pääsääntöisesti kaikki hedelmät ovat myös halvempia kuin Suomessa. Asiakasta helpottaa lisäksi se, että missään kaupassa hedelmiä ei tarvitse punnita itse vaan ne punnitaan kassalla.

Tuotteiden hinta ja valikoima kuitenkin vaihtelee aika paljon sesongin mukaan. Peruslajikkeita kuten banaaneja on esimerkiksi aina saatavilla, mutta banaanienkin hinta vaihtelee alle dollarista yli neljään dollariin kilolta. Joitain hedelmiä ei sesongin ulkopuolella ole lainkaan, joka toisaalta on harmi mutta toisaalta tietää aina saavansa tuoretta paikallista tavaraa kun merten takaa ei ”väkisin” tuoda tarjontaa. Tarjolla on kuitenkin vuoden ympäri laaja valikoima toinen toistaan erikoisempia hedelmiä – joillakin ei edes ole suomenkielistä nimeä.

Vastaavasti joitakin suomalaisia perustuotteita on vaikea tai mahdoton löytää, mutta jostain syystä se ei ole yleensä harmittanut kun tilalle voi poimia mehukkaan ananaksen tai pussillisen täydellisen raikkaita passiohedelmiä 🙂 Muita puuttuvia suomalaisille tuttuja aineksia ovat esimerkiksi hunajamarinoidut kanasuikaleet – kana myydään täällä aina maustamattomana tai korkeintaan maustettuina grillausvalmiina fileinä. Myöskin piimävalikoima on melko rajattua; sitä löytyy joko nollaa tai yhtä laatua kaupasta riippuen. Ruisleipää löytyy mutta vain alaan erikoistuneista leipomoista – Melbournessa Baker in the Rye (153 Carlisle Street, Balaclava) tekee erinomaista ruisleipää.

Keittokirjoja on sen sijaan joutunut – tätä valikoiman erilaisuutta ehkä hitusen tekosyynäkin käyttäen – hankkimaan muutaman lisää. Ja BBQ-kirjoja, koska BBQ:tä ei Suomessa juuri tullut kerrostalossa asuessamme harrastettua. Täällä se taas on pakollinen ja miellyttävä osa elämää, mutta siitä lisää myöhemmin..

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: