Kirjoittanut sim | maaliskuu 2, 2010

Kesän loppu – ilmastovertailua

Maaliskuun alusta Melbournessa alkoi virallisesti syksy ja samalla viimeinen vuodenaika jota emme ole täällä vielä kokeneet. Monien mielestä syksy on Melbournen paras vuodenaika, joten toivottavasti edessä on miellyttävät 3kk. Vuodenajat menevät täällä tasan 3kk:n jaksoissa kalenterin mukaan; Suomessa usein käytettyjä termisiä vuodenaikojen määritelmiä ei täällä tunneta.

Että lukijat saisivat vähän vertailukohtaa millainen ilmasto täällä on, keräsin alle monenlaista tilastoa Helsingin ja Melbournen säästä. Jotta graafit olisivat helpommin vertailtavia, nimesin kuukaudet vuodenaikojen mukaan – ”Talvi 1” on siis kesäkuu Australiassa ja joulukuu Suomessa, ”Talvi 2” taas heinäkuu Australiassa ja tammikuu Suomessa jne.

Lämpötilat; tästä monimutkaisesta graafista ilmenee ensinnäkin millä välillä lämpötila keskimäärin liikkuu Helsingissä (sininen) ja Melbournessa (punainen). Tämä vuorokauden lämpötilojen keskimääräinen vaihteluväli on kuvattu sinisillä ja punaisilla ”palkeilla”, joiden alareuna kuvaa keskimääräistä vuorokauden matalinta lämpötilaa ja yläreuna keskimääräistä päivän ylintä lämpötilaa. Toisekseen haaleat siniset ja punaiset viivat kuvaavat kunkin kuukauden lämpötilaennätyksiä. Graafista voi jo vilkaisulla todeta sen että Melbournen sää on vuorokausitasolla vaihtelevampaa kuin Helsingin – Melbournen palkki kun on paljon paksumpi kuin Helsingin vastaava.

Sade; sademäärien suhteen Helsinki ja Melbourne ovat yllättävän samalla viivalla – kummassakin sataa kutakuinkin yhtä paljon ja yhtä tasaisesti vuoden ympäri. Suurimmat sateet tulevat Melbournssa keväällä kun taas Helsingissä ne ajoittuvat syksyyn. Vaikka sademäärät ovat aika samoissa, on Melbournessa haihtuvuus paljon suurempi – yhtä suuresta sademäärästä huolimatta ympäristö on täällä siksi paljon kuivempi. Toisaalta kahden tunnin ajomatkan päässä Melbournesta on sademetsäkaistale jossa sataa kolme-neljä kertaa enemmän kuin Melbournessa, joten alueellinen vaihtelu on todella suurta.

Sen sijaan sadepäivissä on jonkun verran eroa – sadepäiväksi lasketaan tässä päivä jolloin sataa yli 0.25mm vettä. Melbournessa vettä tulee harvemmin kuin Helsingissä, joten sitä tulee sitten enemmän kerralla. Australialaisittain Melbournessa sataa kuitenkin usein; esim. Sydneyssä sataa noin kaksi kertaa enemmän kuin Melbournessa mutta sadepäiviä on siellä silti vähemmän.

Auringonpaisteen osalta Suomi voittaa kirkkaasti kesällä, mutta häviää yhtä kirkkaasti talvella. Graafissa on keskimääräinen aika tunteina jonka aurinko paistaa päivittäin – pilvistä keliä ei siis lasketa auringonpaisteeksi.

UV-indeksin osalta tilanne eroaa vielä enemmän; Melbournssa UV-indeksi on yli kuuden – joka on Helsingissä saavutettava maksimi – peräti kuutena kuukautena vuodesta. Kesällä UV-indeksin ollessa 9-11 on auringolta suojautuminen keskipäivän tunteina siis oikeasti tärkeää etenkin pohjoisen valkoiselle kansalle. Virallisten ohjeiden (suojauduttava jos UV-indeksi on 3 tai yli) mukaan Melbournessa on siis vuodessa vain kaksi kuukautta jolloin auringolta ei tarvitsisi lainkaan suojautua.

Toinen suuri ero löytyy tuulesta; Melbournessa tuulee keskimäärin huomattavasti enemmän / kovempaa kuin Helsingissä – kesällä tuuli on pääasiassa kiva juttu, mutta talvella juuri tuuli saa kelin tuntumaan koleammalta kuin se muuten olisi.

Lähteet:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: