Kirjoittanut sim | maaliskuu 18, 2010

Vapaapäivistä

On mielenkiintoista huomata millaisia eroavaisuuksia lomien vietossa on eri maiden kesken; juhlapyhien osalta Melbournessa on esimerkiksi mielenkiintoinen vapaapäivä marraskuun alussa, Melbourne Cup Day – kyseessä on vain Melbournen lähialueet kattava vapaapäivä niinkin tärkeän aiheen takia että silloin järjestetään iso hevoskilpailu. Vaikken ko. lajia seuraakaan, mielestäni myös muista suurista urheilutapahtumista voisi hyvin saada vapaapäivän – valitettavasti kuitenkin tämä on ainoa sellainen täälläkin 😉

Teoriassa vapaapäiviä on sekä Suomessa että Victorian osavaltiossa (kuten havaitsimme yllä, osa vapaista on osavaltio- tai jopa kaupunkikohtaisia) laskutavasta riippuen kutakuinkin yhtä monta, noin 11 vuodessa. Käytännössä vapaapäivien määrä kallistuu kuitenkin Australian eduksi; jos jokin vapaapäivä nimittäin osuu viikonlopulle, saa täällä seuraavan arkipäivän ”korvausvapaaksi”.

Esimerkiksi tänä vuonna sekä ensimmäinen että toinen joulupäivä – 25. ja 26.12. – osuvat viikonlopulle. Tämä tarkoittaa että Suomessa ne menetetään, mutta täällä korvaukseksi moisesta vääryydestä sekä maanantai 27.12. että tiistai 28.12. ovat vapaapäiviä.

Vuosilomaa sen sijaan Australiassa on yleensä vain 20 päivää vuodessa kun Suomessa määrä on 30 päivää. Nämä luvut kuitenkin hiukan liioittelevat eroja, koska Suomessa jostain käsittämättömästä syystä myös lauantaisin kuluu lomapäiviä kun taas Australiassa ei. Eli 20 päivän lomalla saa täällä neljän viikon loman kun 30 päivällä saa Suomessa viisi viikkoa.

Vuosilomaa on siis Suomessa jonkin verran enemmän, joskin työnantajakohtaiset bonukset voivat vaikuttaa molempien maiden oikeisiin lomamääriin; esimerkiksi nykyinen työnantajani tarjoaisi jokaisen 10 vuoden palveluksen jälkeen 3kk:n palkallisen loman – 3kk:n loma on aika mukavan mittainen, mutta 10 vuotta on toisaalta sekin aika pitkä aika.. Lisäksi vuodessa saa yhden extravapaapäivän korvaukseksi siitä että esim. New South Walesin osavaltiossa on vapaita muuten enemmän.

Linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: