Kirjoittanut sim | maaliskuu 25, 2010

Ilmaston merkityksestä

Kun äkkiseltään ajattelee miten lämpimämpi ja aurinkoisempi ilmasto vaikuttaa elämään, ei välttämättä tule ajateltua muuta kun että voi pidempään nauttia kesästä. Ilmastolla on kuitenkin kauaskantoisia vaikutuksia yllättävän moneen asiaan niin henkilökohtaisella kuin yleisemmälläkin tasolla.

Esimerkiksi:

 • Asunnon ei tarvitse olla niin iso kuin Suomessa; kun elämästä suuri osa kuluu ulkona, ei asunnolla ole niin suurta merkitystä – toisaalta jotta Suomessa viihtyisi talvella, on tärkeää että koti on viihtyisä ja tilava. Ei niin ettei viihtyisä koti olisi kiva juttu joka puolella, mutta täällä se vaan ei ole niin tärkeää.

 • Vaatekustannukset pienenevät merkittävästi; jotta pystyisi edes jonkun verran oleilemaan ulkona, Suomessa tarvitaan vaatekertoja säähän kuin säähän – niin -20C asteen pakkasiin kuin +30C asteen helteisiin, niin kuivaan keliin kuin sateiseen syksyynkin. Gore Tex ja muut vastaavat vettäpitävät kankaat muodostuvat Suomen syksyssä ja talvessa välttämättömiksi varusteiksi. Täällä ei näillä näkymin tule juuri hankittua Gore-vaatteita eikä tietysti myöskään toppatakkeja, talvihanskoja, lasten kalliita talvihaalareita yms.

 • Rakentaminen on halvempaa kun ei tarvitse huolehtia lumesta, roudasta tai pakkasesta. Tämä tosin tarkoittaa myös sitä että talot ovat suomalaisittain ajateltuna ”pahvisia”, yleensä vailla mitään eristeitä ja siten viileitä talvella. Toisaalta ärsyttävää ja energiaa tuhlaavaa, toisaalta on ymmärrettävää että talot ovat huonosti eristettyjä kun eristeettömyydestä on täällä haittana lähinnä lievä epämukavuus. Suomessa eristeettömässä talossa kuolisi talvella. Matalammat rakennuskustannukset pätevät toki muihinkin juttuihin kuin taloihin kun esim. teitä tai rautateitä ei tarvitse suojata roudalta.

 • Ulkona syöminen on oikeasti ulkona syömistä – ravintoloilla ovat terassit ja ulkosyömispisteet auki ympäri vuoden, viileämmillä keleillä usein lämmitettyinä. Ja monesta paikasta ravintoloiden kadunpuoleinen ”seinä” on poistettava tai kokonaan avattava joten katon allakin on ikään kuin ulkona.

 • Luonto on lähempänä ympäri vuoden – kun eläimet eivät kaikkoa mihinkään talveksi, laulavat linnut ympäri vuoden ja muitakin eläimiä riittää joka lähtöön (valitettavasti joka lähtöön).

 • Ulkona liikkuminen lisääntyy paljon – kun ulos lähtemiseen tarvitsee suurimman osan vuodesta pistää vain kengät jalkaan ja kävellä ulos, tulee ulkona väistämättä oltua enemmän. Tämä on suuri arkielämää helpottava juttu etenkin lapsiperheille kun ulos voi vaan lähteä ilman että puetaan lapsille kerroksittain vaatteita, haalareita yms. Myös urheilua voi harrastaa vuoden ympäri – toki talviurheilukin on olemassa, mutta minä ainakaan en pysty juoksemaan -10C pakkasessa jäisellä tiellä.

 • Ruokavalio on helposti terveellisempi jo pelkästään siitä syystä että maukkaita, tuoreita ”kotimaisia” hedelmiä ja vihanneksia (ja kalaa yms) on saatavilla kohtuuhinnoin ympäri vuoden. Toisekseen kuumina päivinä harvoin tekee mieli raskasta liharuokaa joten tulee senkin puolesta syötyä kevyemmin.

 • Huonoja puolia on tähän hätään vaikea hirveästi löytää, mutta toki auringolta suojautuminen pitää muistaa lähes ympäri vuoden ja hämähäkkejä ja muita vähemmän miellyttäviä ötököitä on myös saatavilla ympäri vuoden. Vuodenaikojen vaihtelu on myös sinänsä ihan mukava juttu (talvi vaan on Suomessa ihan liian pitkä) ja sitähän täällä ei pääse täydessä mittakaavassa kokemaan.
Mainokset

Responses

 1. Moi!

  Kiva ja mielenkiintoinen blogi! Itseänikin kiinnostaisi ulkomaille muuttaminen joskus (Jenkit tai Australia olisi mieluinen vaihtoehto 🙂 ), ja onneksi myös miestäni, joten olen jopa vähän tarkoituksella yrittänyt löytää blogeja, joissa kerrotaan ulkomaille muuttamisesta sekä prosessina että hauskoina yksityiskohtina.

  Jatkan seuraamista! 🙂

 2. Kiitoksia vain erittäin mielenkiintoisesta blogista.
  Toivottavasti vielä tulee päivityksiä sillä itse olen unelmoinut muutosta australiaan jo muutamia vuosia eikä tämän blogin lukeminen ainakaan vähennä tätä unelmointia 😀


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: