Kirjoittanut sim | Touko 15, 2010

Kierrätyksestä Australiassa

Helsingissä kerrostalossa asuessa tottui siihen että kierrätys oli tehty helpoksi ja hoidettiin hyvin; tai niin sitä ainakin silloin kuvitteli kun roskahuoneeseen pystyi suoraan viemään sekalaiset roskat, biojätteen, pahvit ja paperin. Omakotialueilla Suomessa kierrätys onkin usein aika onnettomalla tolalla ja jos haluaa jätteitä eritellä, pitää ne usein itse viedä keräyspisteisiin. Pullot pitää toki jaksaa itse palauttaa kauppaan joka puolella Suomea ja panttisysteemi takaakin hyvät pullonpalautusprosentit.

Australiassa vain South Australian osavaltiossa on käytössä pullopantti, muualla ei. Se ei kuitenkaan tarkoita että kierrätystä ei muuten kannustettaisi. Jätehuolto ja kierrätys toimii täällä Melbournen esikaupunkialueella näin:

Jokaiselle taloudelle on kaksi tai kolme isoa roskista; garbage (sekajäte), recycling (kierrätysroskat) sekä vapaaehtoinen ”green waste”:

 • Garbage-roskasäiliöön kuuluu sekajätteet ja mm. ruoantähteet. Erillistä biojätekierrätystä ei siis ole vaan ihmisiä kannustetaan käyttämään komposteja. Tämä roskis tyhjennetään viikottain – asukkaiden tulee viedä se kadun varteen josta ”robottikädellä” varustettu roska-auto tyhjentää sen alla olevan kuvan osoittamalla tavalla.

 • Recycling-säiliöön pistetään kierrätettäväksi kelpaava roska, eli mm. lasipullot ja -purkit, pahvitölkit, alumiinitölkit, muoviastiat, muovipullot (myös esim. shampoopullot), paperi ja pahvi. Kaikki menee sulassa sovussa samaan roskikseen ja erottelu tapahtuu keskitetysti jätteenkäsittelylaitoksella. Kierrätysroskis tyhjennetään kahden viikon välein samaan tapaan kadunvarresta kerättynä kuin sekajätteet.

 • Green waste-säiliöön tulee kaikki puutarhajäte; lehdet, oksat, ruoho yms. Green waste tyhjennetään kierrätysroskien tavoin kahden viikon välein.

 • Lisäksi pari kertaa vuodessa järjestetään keräys suurille oksille; niputetut oksat voi viedä kadun varteen josta ne haetaan.

 • Samoin pari kertaa vuodessa järjestetään ns. hard waste-keräys; vanhat huonekalut, patjat, kodinkoneet, televisiot yms voi viedä tällöin kadun varteen josta ne haetaan.


Kuva: vihreät sekaroskikset sekä siniset kierrätysroskikset odottamassa noutoaan sekä kierrätysroskisauto kippaamassa roskiksen sisältöä uumeniinsa.

Kaikki edellämainitut ovat ilmaisia palveluita – tai siis sanotaanko ilman erillistä maksua tapahtuvia, tokihan niistä kunnallisveroissa (”rates”) maksetaan. Yleisesti ottaen olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt miten hyvin kierrätys täällä hoidetaan vaikkei esim. pullopantteja käytetäkään – mielestäni tämä on toimiva systeemi ja vain ongelmajätteen (kuten paristot) joutuu itse viemään johonkin keräyspisteeseen.

Muualla, esimerkiksi juna-asemilla, keskustan kaduilla, ostoskeskuksissa yms roskiksia on myös useimmiten kahdentyyppisiä; toiseen laitetaan sekalaiset roskat, toiseen kierrätykseen kelpaavat tavarat samalla tapaa kuin kotiroskiksiin.

Mainokset

Responses

 1. Ehkä hieman hämmentävä kysymys, mutta haiseeko roskat ja roskikset Australiassa?

  • Heh, kieltämättä tulee mieleen että miksi kysyt.. mutta ei, kokemukseni mukaan täällä eivät roskikset sen enempää haise kuin muuallakaan. Toki kierrätysroskikseen ei kuulu pistää huuhtelemattomia maitotölkkejä eikä kotona käyttää roskista jossa ei ole kantta – ja roskat pistetään roskikseen suljetussa pussissa.

   Mutta ei siis mitään poikkeavaa raportoitavaa tältä saralta 😉

 2. Olen reissuillani törmännyt joihinkin maihin joissa tuntuu että kaikki roskikset haisevat, kun taas niiden naapurivaltioissa ei minkäänlaista hajua tunnu vaikka seisoisi roskiksen vieressä.

  Hienoa että Australia kuuluu tähän hajuttomaan valtioon. 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: