Kirjoittanut sim | heinäkuu 3, 2010

Talvi Melbournessa

Täällä Melbournessa eletään nyt vuoden pimeintä ja kylmintä aikaa. Pimeyden osalta se tarkoittaa sitä että aurinko nousee puoli kahdeksan maissa ja laskee vähän viiden jälkeen. Iltojen pimeyttä torjutaan monella tapaa ja keskustan Federation Squarella on kesä-heinäkuussa The Light in Winter-tapahtuman tiimoilta monenlaista valoon liittyvää aktiviteettia ja esitystä.

Yksi sellainen on Solar Equation, 14m halkaisijaltaan oleva iso pallo, ”aurinko”, johon oikean auringon laskeuduttua heijastetaan kuvaa oikeasta auringosta. Pallon ominaisuuksia voi lisäksi kontrolloida iPhone-sovelluksella omalla puhelimella. Alla pari kuvaa tästä vinkeästä ideasta – pallon alle on hauskasti aseteltu kymmeniä aurinkotuoleja josta tätä voi ihailla:

Lämpötilojen puolesta normaalitilanne talvella on että aamuisin on +5C – +10C ja päivällä lämpötila nousee +15C:n tienoille. Joskus päivän korkein lämpötila jää lähemmäs +10C:tä, joskus päästään lähemmäs +20C:tä. Juuri nyt eletään peräti poikkeuksellisen kylmää aikaa; yhtä kylmä jakso oli viimeksi 14 vuotta sitten. Tässä tapauksessa se tosin tarkoittaa vain sitä että kolmena perättäisenä päivänä päivän ylin lämpötila jäi alle +13C:n.

Suomalaisittain tilanne siis ei kuulosta varsinaisesti kovin huolestuttavalta. Mutta kylmyyden tunnetta lisää talvella usein kovaa puhaltava tuuli sekä se, että talot on rakennettu ilman eristyksiä ja etenkin lattiat ovat helposti kylmiä vaikka muun asunnon lämpimäksi saisikin – ja monet paikalliset eivät edes yritä lämmittää asuntoa kovin lämpimäksi koska eristysten puuttuessa puuha on varsin energiaa tuhlaavaa ja siten kallista.

Villasukille tulee siis käyttöä ja saunaa ikävä – ja pieni kateus Suomessa tällä hetkellä olevia kohtaan silloin kun siellä sattuu olemaan helteet päällä.. ja samalla epäusko suomalaisiin iltapäivälehtien otsikoihin jotka tarjoavat helpotuskeinoja +25C:n ”kuumuuteen” ja tekevät kyselyitä että joko helteet kyllästyttävät heti kun on kolme päivää ollut lämmintä. Nauttikaa nyt siitä pohjoisen lämmöstä silloin harvoin kun sitä on älkääkä valittako!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: