Kirjoittanut sim | heinäkuu 12, 2010

Yllättäviä kuluja & kuluttomuutta

Jokaisessa maassa on omat asiansa mistä joutuu maksamaan – koska eri jutut ovat eri maissa ilmaisia, ajattelin kerätä tähän pienen otoksen Suomen ja Australian eroista tällä saralla. Toisaalta sellaisista asioista mitkä maksavat täällä mutta eivät maksa Suomessa tai maksavat täällä paljon enemmän (eli potentiaalisesti yllättäviä kuluja) ja toisaalta asioita jotka täällä ovat ilmaisia mutta maksavat Suomessa (eli potentiaalisesti positiivisia yllätyksiä).

Karkeasti voidaa sanoa että verotuksen taso ja valtion tarjoamien palvelujen määrä korreloi hyvin – eli mitä enemmän maksat veroja, sitä enemmän saat ilmaisia palveluita. Koska Australia sijoittuu verotuksessa Yhdysvaltojen ja Suomen välimaastoon, on luonnollista että samoin on palveluiden kanssa. Näin potentiaalisia negatiivisia yllätyksiä on helposti enemmän kuin positiivisia.

Potentiaalisia negatiivisia yllätyksiä

 • Ambulanssi, jos sellaista tarvitsee, maksaa – ja paljon, jos sitä varten ei ole vakuutusta tai ns. jäsenyyttä. Jos satut tarvitsemaan esim. helikopterikyytiä onnettomuudessa, puhutaan tuhansista dollareista. On siis syytä vakavasti harkita joko sellaisen yksityisen sairausvakuutuksen ottamista johon kuuluvat ambulanssipalvelut tai kuulua Ambulance Victoria:aan joka maksaa $150/vuosi perheiltä tai $75/vuosi yksittäisiltä henkilöiltä. Tämä jäsenyys kattaa tarvittaessa kaikki ambulanssikulut.

 • Lastenhoito, kuten aiemminkin olen maininnut, on tolkuttoman kallista. Kokopäivähoitopaikat maksavat siinä $75-$105/päivä/lapsi, josta osan saa verotuksessa takaisin.

 • Tietullit ovat monesti tuntematon käsite suomalaisille; Victoriassa maksullisia pätkiä on kolme; keskustasta lentokentälle ja itään päin lähtevät CityLinkin pätkät ja kauempana idässä pohjois-eteläsuunnassa kulkeva EastLink. Tullit vaihtelevat matkan pituudesta riippuen muutamasta kymmenestä sentistä vajaaseen kuuteen dollariin. Vaikkakin teitä hoitavat eri firmat, toimii niihin onneksi sama elektroninen systeemi jossa maksut veloitetaan automaattisesti luottokortilta kunhan autoon asentaa pienen boxin. Amerikkalaistyylisiä toll boothejä ei täällä ole lainkaan, vaan kaikki hoidetaan elektronisesti.

 • Auton käyttöverotus on ankarampaa; varsinaista käyttöveroa ei täällä tosin tunneta, mutta vuosittainen ”rekisteröintimaksu” on $624 (n. 430eur) eli merkittävästi enemmän kuin Suomen vuosittaiset maksut.

 • Vedenkäytön rajoituksista johtuen autoa ei saa pestä itse kotona, vaan se on käytettävä palvelu- tai itsepalvelupesulassa.

 • Yksityinen sairausvakuutus on sekä tarpeellisempi kuin Suomessa että selvästi kalliimpi kuin ne pari Suomeen viime aikoina tullutta mahdollisuutta; valikoima on valtava ja korvausviidakko (mitä korvataan, mitä ei, miten paljon jne) loputon. Kuukausihinnat liikkuvat siinä $50-$500/kk välillä ja valtio erilaisin porkkana/keppisysteemein kannustaa kaikkia kynnelle kykeneviä ottamaan yksityisen sairausvakuutuksen.

Potentiaalisia positiivisia yllätyksiä

 • Julkinen terveydenhuolto on aidosti ilmaista; jos siis joudut hoidettavaksi julkiseen sairaalaan (polikliiniselle käynnille tai osastopotilaaksi), on se täysin ilmaista ilman poliklinikka-, sairaala- ym maksuja. Toisaalta julkisissa sairaaloissa on / voi olla pitkät jonot joten yksityinen sairausvakuutus voi olla paikallaan (kts yllä).

 • Neuvolat; toisin kun monesti kuulee, ainakin Victorian osavaltiossa on ihan vastaava neuvolasysteemi kuin Suomessa. Neuvolat eivät siis ole – ainakaan enää – mitään Suomen yksinoikeuksia, joka oli ehdottomasti positiivinen yllätys.

 • Autojen katsastus ei ole pakollista joten siitä ei mene kuluja ollenkaan. Tämä toki tarkoittaa myös sitä että tiellä liikkuu välillä ihme pommeja, mutta pääsääntöisesti autokanta on hyvässä kunnossa. Myydessä autot pitää olla todettu ”roadworth”:iksi ja turvallisuuspuutteista voidaan sakottaa, mutta säännöllistä katsastustarvetta ei siis ole.

 • Puolisosta ja perheestä saa oikeita verovähennyksiä; kun Suomessa naimisissa olo tuntuu olevan verotusmielessä lähinnä rangaistus, on siitä täällä hyötyä – ei kuitenkaan yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa.

 • Postipaketit kannetaan aina kotiin riippumatta paketin tyypistä – postista noudettavaa pakettia ei siis tunneta. Toki paketin joutuu noutamaan postista jos ei ole sen tuontihetkellä kotona, mutta Suomessa siitä kotiinvientiyrityksestäkin joutuu maksamaan.

 • Paikallisjunien myöhästymiset korvataan mikäli palveluntaso on huono; jos Melbournen junista ajetaan kuukausitasolla alle 98% tai yli 12% vuoroista on myöhässä, voivat asiakkaat hakea automaattista korvausta; korvaus on suorituksesta riippuen yhdestä neljään päivälippua, eli ”parhaimmillaan” vuodessa voi saada 48 päivälippua ilman sen kummempia kyselyitä.

 • Lapsille saa monesti kahviloissa babycinot ilmaiseksi. Tämä lasten”kahvi” koostuu maidosta ja maitovaahdosta, joskus suklaahippujen tms kera.

 • Kaasu on kohtalaisen halpaa, mikä on hyvä asia koska lähes poikkeuksetta kaikissa keittiöissä on kaasuliesi. Kaasu maksaa n. $15/kk + n. $0.55/m3. Tämä on euroissa n. 11eur/kk + 0.38eur/m3, jota voi verrata Gasumin kotikokkihinnastoon; 8eur/kk perusmaksu + 1.1eur/m3.

Ehkä eräs potentiaalisesti yllättävä lisäkuluttomuus on se, että Australiassa ei oleteta ravintoloissa maksettavan tippiä. Toki, samoin kun Suomessa, erinomaisesta palvelusta saa ja kannattaa hiukan tippiä jättää – mutta mikään oletusarvo se ei ole eikä kukaan katso kieroon jos ei tippaa senttiäkään.

Mainokset

Responses

 1. Hahhaa, nuo (äidin kahvin) kaupan päälle tulevat babycinot on tosi ollennaisia 😉 Näin taataan äidille hetkellinen kahvirauha ja luodaan uusi sukupolvi kahvilakulttuuria rakastavia pikkuausseja…

 2. Hei!

  Ihan tosi monimutkaisten tapahtumien ja googlaamisen jälkeen osuin blogiisi. Luin tuon terveydenhuoltojutun ja muutakin, mutta en ihan saanut vielä vastausta ongelmaan mitä mietin.

  Jouduin aivan vahingossa erään Australiassa jo vuosia asuneen tutun ”tulilinjalle” kun eräässä keskustelussa totesin, että olen kiitollinen siitä, että olen syntynyt Suomeen. Tarkoitin tällä lähinnä sitä, että joka viides maapallon asukas elää äärimmäisessä köyhyydessä, tai että naisten asema ja turvallisuus on uhattuna monissa valtioissa. Hän kuitenkin ymmärsi sen Australiaa kohtaan.

  Australia on minulle melko tuntematon maa, ja mielenkiinnosta aloin etsiskellä tietoa elämästä ja ”systeemistä” siellä. En löytänyt oikeastaan mitään kritiikkiä, mitään joka olisi huonosti. Kaiken lisäksi aurinkokin aina paistaa ;). Nyt on ihan pakko siis kysyä, että kannattaakohan minunkin muuttaa Australiaan, ja miksi? Eli mitkä kaikki asiat koet olevan paremmin ja helpompaa siellä kuin Suomessa? Onko mikään asia huonommin?

  Tuttuni totesi Suomen vanhustenhoidon kotihoidossa ja laitoksissa olevan ala-arvoista, yksityisyrittämisen verotus- ja säännösviidakkoineen painajaista ja verotuksen joka suhteessa kohtuutonta. Tämän lisäksi tietenkin työttömyys on ongelma ja paljon paljon muuta. Kuka täällä haluaisi asua???

  En hae mitään juupas-eipäs – asetelmaa, vaan jäin googlailuni perusteella ihan aidosti ihmettelemään, että löytyykö Australian terveydenhuollosta, vanhustenhoidosta, koululaitoksesta tai vaikka ympäristönsuojelusta, huumetilanteesta mitään huomautettavaa? Keltainen lehdistö täällä pitää huolen siitä, että skandaalit tulevat julkisuuteen. Australian keltaista lehdistöä en vielä ole löytänyt 🙂

  • Et ehkä saanut vastausta kysymykseesi kun siihen ei ole mahdollista muiden vastata 🙂

   Kukaan muu ei voi puolestasi päättää pitäisikö sinun muuttaa ja jos, minne. Jokainen arvostaa elämässään niin eri asioita että olisi vastuutonta antaa vahvoja kannanottoja suuntaan tai toiseen. Esimerkkinä ihmissuhteet; suurin osa esimerkiksi ulkomaankomennusten keskeytymisistä johtuu siitä että välimatkaa ei kestetäkään, joko oman tai jonkun perheenjäsenen taholta; sosiaalisen ympäristön totaalinen muutos kaiken muun muutoksen keskellä on joillekin vain liikaa.

   Mitä tulee huomautettaviin asioihin niin tottakai, huomautettavaa löytyy täältäkin jokaisella mainitsemallasi saralla. Kun nyt huumeet mainitsit niin niiden käyttö todellakin on ainakin tilastojen valossa täällä yleisempää kuin Suomessa (kts. esim. http://www.theguardian.com/news/datablog/interactive/2012/jul/02/drug-use-map-world). Henkirikoksia taas on vähemmän ja elinajanodote pidempi joten yhteen tilastoon ei kannata tuijottaa.

   Jos on ihan pakko tutustua keltaiseen lehdistöön (en kyllä suosittele missään maassa) niin tässäpä yksi paikallinen: http://www.dailytelegraph.com.au/

   Tätä blogia enemmän lueskelemalla löydät monta kirjoitusta joissa tuon esille asioita mitkä missäkin ovat/olivat mielestäni paremmin (esim. https://australiaan.wordpress.com/2012/01/20/33-oppeja-puolin-ja-toisin/).

   Jutuista mitä täällä elämisessä eniten tällä hetkellä arvostan tulee mieleen mm. seuraavat – osa näistä toki voi päteä yhtä hyvin Suomessa, joten mikään ”nämä kaikki ovat paremmin”-lista tämä ei ole:
   – ilmasto: aurinko, lämpö ja ulkoiluun loistavasti sopiva sää
   – ihmisten positiivisuus ja avoimuus sekä yhteiskunnan pääsääntöisesti hyvin positiivinen suhtautuminen lapsiin
   – loistava ruokatarjonta niin kauppojen kuin ravintoloidenkin osalta
   – monipuolinen luonto, hyvät mahdollisuudet lähellä niin vuoristokävelyihin kuin surffaukseenkin
   – mielenkiintoiset työtehtävät
   – turvallisuus
   – hyvät mahdollisuudet ekologisiin valintoihin
   – hyvä koulu lapsilla

   Ps. Aurinko ei muuten aina paista täälläkään. Mutta sen verran enemmän kuin Suomessa että se tuntuu siltä 😉

   Ps2. Negatiivisena pointtina pitää mainita että tällä hetkellä vallassa oleva oikeistohallitus on harvinaisen typerää porukkaa ja ideologiansa suoraan jostain 1900-luvun alkupuolelta tai vielä kauempaa. Oletettavasti näistä junteista päästään ensi vuoden vaaleissa eroon, joten toivottavasti kyseessä on tilapäinen häiriö.

 3. Hei,

  kiitos vastauksestasi! En oikeasti ole minnekään muuttamassa, mutta jäin vain miettimään, että mitkä voisivat olla ne motiivit joiden takia lähtisin.

  Keltaisella lehdistöllä tarkoitin, että kun suomalaisessa marketissa iltapäivälehtien otsikot huutavat kotimaisista skandaaleista tuon tuostakin, tietää jokainen kansalainen lehteä ostamattakin, onko yksityisyrittäjä uupunut sääntöviidakkoon tai vanhus jätetty ilman ruokaa laitoksessa. Koska tällaisia räikeitä yksittäisiä tapauksia harvemmin suomalaisessa mediassa käsitellään ulkomaiden osalta, voi yht äkkiä elää illuusiossa, ettei muualla tapahdu mitään näin kauheaa.

  Ihanaa olisi, jos tietty keveys ja rentous vähitellen valtaisi tämänkin maan. Hyvä esimerkki on ihan tuossa meren takana lännessä. Ehkä Ruotsista tännekin jotain pikkuhiljaa suodattuu :).

  Työskentelen vanhustenhoivan ja – palveluiden parissa, ja olen aina kiinnostunut kuulemaan, että kuinka asioita on muualla maailmassa ratkaistu. Siksi esim. juuri Australian malli terveydenhoidosta (josta jo vähän luinkin blogistasi) tai vanhusten kotihoidosta, tai muistisairaiden hoivasta kiinnostaa minua. Aina voi oppia uutta ja soveltaa tai siirtää myös Suomeen. Jos vielä jaksat ja ehdit, olisin kovin kiinnostunut kuulemaan tai lukemaan juuri vanhusten palveluista. Olisiko sinulla mielessä jotain linkkejä aiheesta, tai ihan omaa kokemusta?

  • Vanhustenhoidosta ei valitettavasti juuri ole kokemusta täältä, eikä ole tullut vielä tarvetta etsiä sen tarkempaa tietoa aiheesta. Valtion sivuilta saanee jonkinlaisen käsityksen mitä apua ja palveluita on siltä taholta tarjolla: http://www.myagedcare.gov.au/

   Sen verran tosin on helppo todeta että vanhukset täällä ovat pääsääntöisesti iloisempia, aktiivsempia ja paremmin yhteiskunnan muihin rakenteisiin integroituneita (mm. vapaaehtoistyön kautta) kuin Suomessa, missä tuntuvat olevan – tietysti kärjistäen- usein aika kärttyisiä tai katkeria erakoita.

   (Sivuseikkana mainittakoon että eläkeläiset saavat eriasteisia alennuksia ja tukia vähän joka juttuun, julkisesta liikenteestä alennuksiin sähköstä ja kaasusta).

 4. Kiitos linkistä, tutustun siihen.

 5. Tuolle babycinolle tuli naureskeltua kun ensimmäisen kerran tuli vastaan 🙂

  Kaasun hinnoittelussa Suomessa on tosin pieni virhe. Kaasun voi toki maksaa kulutuksen mukaan jos niin haluaa mutta hinnasto on Gasumilla 17.09€/kk + käyttö tai 18€/kk sisältäen käytön. En tiedä kuka esim. Helsingissä kaasua jakelee nykyään mutta ainakin joskus aiemmin perushinta oli sama, tyhmempi vain halusi maksaa lisäksi käytön mukaan.

  Kaasun käyttö on tosin Suomessa harvinaisempaa kuin sielläpäin, kotikeittiöihinkin yleisempää on laittaa esim induktio+kaasu yhdistelmä, josta jälkimmäinen on kaasupullolla.

  • Juu eihän Suomessa ole kaasuverkostoa kuin ihan Helsingin ydinkeskustassa harvoilla ja valituilla alueilla.. mikä noin kokkaamisen kannalta on harmi vaikka pärjäähän sitä pulloillakin.

   Enpäs huomannut tuota kulutuksen sisältävää tariffia tätä 5 vuotta sitten kirjoittaessani – liekö hinnoittelu muuttunut. Mitäköhän ”fair use”-lausekkeita tuo kulutuksen sisältävä maksu pitää sisällään? 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: