Kirjoittanut sim | elokuu 16, 2010

Käytösmuutoksia

Kun toisessa kulttuurissa ja ympäristössä asustaa tarpeeksi kauan, omaksuu siitä väkisin erilaisia piirteitä omaan käytökseen. Kun täällä nyt on vierähtänyt vähän yli vuosi, olen huomannut seuraavia muutoksia henkilökohtaisessa käyttäytymisessä ja tavoissa:

  • Juon kahvia. Tämä on merkityksellistä siksi etten Suomessa voinut kerta kaikkiaan sietää kahvia. Suomalainen kitkeräksi paahdettu tyyli ei yksinkertaisesti vaan sopinut minulle. Täällä sen sijaan olen yllätyksekseni havainnut että kahvihan voi olla tosi hyvää!

    Melbournessa kahvinjuojat lisäksi hemmotellaan valikoimalla pilalle ja kahvi on myös kohtuuhintaista; perus caffe latte maksaa yleensä siinä $3 – $3.5 tienoilla, eli alle 2.5eur. Nam!

  • Noudatan nopeusrajoituksia – kyllähän näitä Suomessakin noudatettiin, mutta etenkin moottoriteillä tuli helposti se +10km/h pistettyä lisää mistä tiesi ettei kuitenkaan tapahdu mitään ja että kaikki muut menevät samaa vauhtia. Bostonissa taas keskimääräinenkin nopeus tiellä X oli hyvinkin 20km/h suurempi kuin paikan nopeusrajoitus.. Täällä sen sijaan pienestäkin ylinopeudesta sakotetaan ja nopeusrajoituksia valvotaan; on lähes hämmentävää kun moottoriteillä kaikki neljä kaistaa liikkuvat tasaista 100km/h vauhtia tai mikä nopeusrajoitus nyt sattuukin olemaan. Liikennekuolemat ovat muuten Victorian osavaltiossa aika tasan samalla tasolla kun Suomessa.

  • Small talk:ista tulee arkipäiväistä ja luonnollista; itse en koskaan ole ymmärtänyt suomalaisten tuppisuuluonnetta, joten olen friikkimäisesti alkanut Suomessakin juttelemaan tuntemattomille. Australiassa small talk on yhtä luonnollista ja vaivatonta kuin USA:ssa; tuntemattomille saa ja välillä ”pitääkin” jutella. Näin syntyy mukavia pikku keskusteluja ja saa jopa uusia kavereita.

  • Asiat oppii väkisin ottamaan vähän rennommin – vaikka Melbourne on ehkä vähemmän rento kuin muu Australia (esim. sovituista ajoista pidetään yleensä hyvin kiinni), on ero Suomeen silti suuri. Yhtäkkiä moni suomalainen juttu alkaa vaikuttaa turhalta nipotukselta ja tiukkapipoisuudelta..

  • Asioita ei tuomitse niin pinnallisesti; tätä on vaikea määrittää, mutta esim. monet todella hyvät ruokapaikat ja kahvilat eivät ulkoa näytä kovin kummoiselta – näyttävät välillä sellaiselta että Suomessa niihin ei todellakaan tulisi mentyä. Sisältä kuitenkin voi paljastua loistavaa ruokaa / juomaa tarjoava kodikas, tunnelmallinen paikka.

  • Sadetta alkaa karttamaan; Suomessa ei pääse ulos puoleen vuoteen jos ei ole valmis kastumaan tai omaa Gore Tex-vaatteita. Täällä en ole vaivautunut moisia hankkimaan koska suurimman osan ajasta on nätti ilma. Niinpä sitä alkaa omaksumaan vähän sellaista ”ei sitä voi ulos mennä, siellähän sataa”-asennetta etenkin näin talvella kun sade on kylmää.

Mainokset

Responses

  1. Tuo kohta nopeusrajoitusten noudattamisesta on hyvää harjoitusta Suomea varten, sillä täälläkin on tuntu tarkemmiksi ja lähestytään nollatoleranssia. Muutaman km/h ylityksestä saattaa jo saada rikesakon. Kaverille tuli 6-7 km/h ylityksestä jotain 70 €.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: