Kirjoittanut sim | lokakuu 7, 2010

Mobiililiittymät Australiassa

Varoitus: Alla oleva postaus, vuodelta 2010 kun on, alkaa sisältää melkolailla vanhentunutta tietoa, LTE/4G-verkot ovat tulleet tämän jälkeen kaikille, liittymät ovat muuttuneet moneenkin kertaan jne jne. Näihin tietoihin ei kannata enää siis nojata. Palveluntarjoajien webisivuilta löytyy tietysti ajantasaiset tiedot.

Ajattelin kerätä vähän infoa Australian matkapuhelin- ja mobiililaajakaistaliittymistä/mokkuloista paristakin syystä: ensinnäkin kaikki nykyään tarvitsevat puhelimen sekä usein dataliittymänkin ja toisekseen liittymätyypit ja -mallit eroavat melkoisesti Suomen vastaavista. Lisäksi matkailijoille kaikkialla saatavilla oleva netti on erityisen tärkeää joten toivottavasti tästä on joillekin iloa. (Huom: disclaimerina pitää mainita että olen Telstralla töissä)

Operaattorit

Australiassa on kolme matkapuhelinverkko-operaattoria:

Telstra on näistä suurin ja operoi ylivoimaisesti maan nopeinta ja laajimman peiton omaavaa kännykkäverkkoa. Verkko kulkee nimellä NextG, mutta on oikeasti ”normaali” HSPA+ 3G-verkko. Outbackilla ja muilla vähänkään syrjäisemmillä seuduilla liikuttaessa Telstran verkko on usein ainoa jolla on kenttää ja matalamman taajuuden ansiosta Telstran verkon kuuluvuus on usein sisätiloissakin muita parempi.

Jos meinaa käyttää Suomesta tuotua kännykkää tai mokkulaa, on kuitenkin huomattava että Telstran NextG-verkko toimii 850MHz:n taajuudella jota toistaiseksi tukee aika harva Suomessa myytävä puhelin. On huomattava että ”GSM-tuki” 850MHz:n taajuudelle ei juuri auta vaan tuki pitää olla 3G:lle. Esim. suositun HTC Desire:n Suomessa myytävä versio ei tue 3G:tä 850MHz:n taajuudella. Esim. Nokian uusi N8 sen sijaan tukee tätäkin taajuutta. Telstralla on NextG:n lisäksi myös 2100MHz:n taajuudella toimiva 3G-verkko joten pelkästään se, että puhelin sanoo operaattorin olevan ”Telstra” ei tarkoita että se tukisi Telstran parempaa verkkoa.

Optus on toiseksi suurin operaattori ja Three/Vodafone operaattorien kolmonen ja etenkin Three/Vodafonen verkko toimii luotettavasti ainoastaan kaupungeissa, jos niissäkään aina kovin hyvin. Näiden lisäksi on sekalainen läjä virtuaalioperaattoreita jotka toimivat edellämainittujen verkoissa. Näiden operaattorien 3G-verkko toimii taajuuksilla 900/2100MHz – samalla taajuudella kuin Suomessa, joten Suomessa myytävät puhelimet tukevat näitä taajuuksia hyvin.

Karkeasti ottaen kaikilla operaattoreilla pärjää kaupungeissa, mutta maaseudulla Telstra on usein ainoa vaihtoehto. Jos menee kunnolla aavikolle, siellä ei kännykkäverkkoja ole kenelläkään lainkaan ja jos mielii olla yhteyksissä ulkomaailmaan, pitää turvautua satelliittipuhelimeen.

Matkapuhelinliittymät

Liittymätyypit ovat pääpiirteissään samat kuin muuallakin, eli on pre-paid (etukäteen maksettuja) ja post-paid (kuukausilaskutettuja) -liittymiä. Liittymät ovat usein 12kk tai 24kk:n sopimuksella ja mitä kalliimman paketin ottaa, sen paremman puhelimen ”saa” siihen mukaan. Puhelimia voi toki ostaa myös ilman liittymää ja liittymiäkin saa ilman puhelinta mutta kytkyliittymät puheliminensa ovat yleisin vaihtoehto.

Hinnoittelu onkin sitten sekavampaa. Puhelut on minuuttihinnoiteltu (ja laskutetaan useimmiten 30sek tai 1min jaksoissa) ja tekstiviesteille on kappalehinnat, joskin molemmat näistä vaihtelevat pre- ja post-paid-planien kesken. Päällisin puolin nämä taksat näyttävät tolkuttoman kalliilta, tyyliin $0.50-$1.00/minuutti tai per tekstiviesti. Mutta tästä päästään seuraavaan vaiheeseen – suurin osa sekä pre- että post-paid planeista kun koostuu niinsanotuista paketeista (”capped plans”).

Paketit eivät kuitenkaan sisällä minuutteja ja tekstiviestejä kuten yleensä Suomessa, vaan arvoa. Tämä tarkoittaa sitä että esim. $40:lla saakin ”$400 value”, ”$300 credit” tjsp. Näistä crediiteistä laskutetaan sitten puhelut – mitä kalliimman paketin otat, sen suuremmalla kertoimella siihen kuuluu crediittejä eli suhteellinen puhelujen hinta laskee. Jos käytät lähelle paketin sisältämän määrän crediittejä, voivat puheluhinnat olla hyvinkin halpoja mutta tämä vaatii vähän optimointia eli oman käytön määrän tuntemista ja pakettien oikein valitsemista.

Muita huomioitavia asioita ovat:

  • Pre-paid puolella crediitit usein vanhenevat 30pv:n sisään ellei niitä ladata lisää. Yleisesti ottaen näiden voimassaoloa voi jatkaa jos ostaa lisää crediittejä niiden voimassaolon aikana. Tämä pätee yleensä sekä puhelinliittymiin että mokkuloiden datapaketteihin, mutta tämä ”unused credit roll-over policy” on syytä tarkistaa liittymää otettaessa.
  • Jos soitat / tekstaat Suomeen, tarkista että paketin ”cap”:iin kuuluvat ulkomaanpuhelut ja tekstarit. Joihinkin kuuluvat, joihinkin ei.
  • Tarkista miten paljon dataa pakettiin kuuluu, jos kuuluu. Voi olla että tarvitset lisäksi datapaketin – tai sitten et.
  • Suurin osa järkevän hintaisista post-paid-planeista on 12 tai 24kk:n sopimuksella; jos olet maassa lyhyemmän aikaa, on pre-paid liittymä usein järkevämpi ja helpompi ratkaisu.
  • Toisin kuin esim. USA:ssa, Australiassa ei laskuteta vastaanotetuista puheluista tai tekstiviesteistä

Tilannetta mutkistaa entisestään se, että edellä mainittu arvopakettikuvio ei päde aina; esimerkiksi Optuksen pre-paid-planeilla saa $40:lla tällä hetkellä vain $40:n verran krediittejä + 700 tekstaria, mutta puheluhinta onkin ”vain” $0.20c/min. Telstralla $40:n pre-paid latauksella saa taas $300:n verran crediittejä + 150MB dataa – mutta puhelujen hinta onkin sitten $0.89/min. Yleisesti ottaen pakettien ja liittymien vertailu operaattorien kesken – ja usein saman operaattorin sisälläkni – on siis tehty kutakuinkin mahdottomaksi.

Rajatonta dataa ei Australiassa käytännössä tunneta niin mobiili- kuin kiinteälläkään puolella. Toisin kuin Suomessa, hinnoittelu menee liittymän nopeuden sijaan datamäärän mukaan. Matkapuhelinliittymissä kuuluu post-paid paketteihin yleensä mukaan 100MB-2GB dataa planista riippuen ja pre-paid-paketeissakin on usein ”bonus data”a jonkun verran. Varsinaista datapakettia – jotka kulkevat nimellä ”Mobile Internet”, ”Browsing packs” yms – ei siis aina tarvitse. Jos tarvitsee, paketteja on joka lähtöön; esim. $10:lla saa siinä 200-400MB dataa ja mitä enemmän ostaa, sen halvemmalla sitä saa lisää.

Mobiili laajakaista & mokkulat

Vaihtoehto #1 on käyttää kännykkää modeemina. Tällöin voi olla hyvä ottaa kunnon datapaketti.

Vaihtoehto #2 on ostaa mokkula, joita saa kaikilta operaattoreilta (Telstran mobiililaajakaistaa myydään Telstran BigPond-brändillä). Näitäkin on pre-paid ja post-paid-versioita, mutta pakettien kirjo on onneksi vähäisempää kuin puhelinliittymissä. Normimokkuloiden hinnat liikkuvat siinä $69-99:n välillä ja yleensä tällä hinnalla saa jonkun gigan dataa kaupan päälle. Ainakin Three:lta saa myös pelkän mokkulaliittymän ja voi käyttää omaa mokkulaa; en ole varma onnistuuko pelkän mokkulaliittymän hankinta ilman modeemia muilta operaattoreilta.

Pre-paid-mokkuladatan hinnoittelu liikkuu karkeasti tasolla $40/1-2GB – $100/6GB joten kovin halpaa lystiä se ei ole. Post-paid-planit ovat hiukan inhimillisemmin hinnoiteltuja, mutta samalla – yllättäen – monimutkaisempia.

Yksiselitteistä suositusta mihinkään on mahdotonta antaa kun kaikkien tarpeet vaihtelevat. Paljon liikkuville matkailijoille joiden pitää päästä nettiin mahdollisimman hyvin kaikkialta on Telstran liittymä / mokkula paljon parempi vaihtoehto kuin muiden operaattorien – tosin Telstran liittymät ovat kilpailijoita jonkun verran kalliimpia. Itse käytin viime vuonna useamman kuukauden Three:n mokkulaa ainoana nettiliittymänä ja kokemus oli kyllä melko tuskallinen; kaupunkialueella hyvässä kentässäkin liittymän suorituskyky oli sen verran onneton ettei siinä paljon kuvia tms nettiin latailtu – sitä siis en ainakaan uskalla suositella.

** Päivitys 18.12. 2010: ** Vodafonea suosittelen tällä hetkellä välttämään; heillä on ollut vakavia ongelmia verkkonsa kanssa jo jonkun aikaa.

Linkkejä

Mainokset

Responses

  1. Asuntoja = http://www.nestoria.com.au


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: