Kirjoittanut sim | marraskuu 22, 2010

Luomutuotteita joka lähtöön

Suomessa luomutuotteiden valikoima on viime vuosina kasvanut ja monia tarvikkeita saakin nykyään luomuna. Täällä Australiassa ollaan kuitenkin tällä saralla vielä huomattavasti pidemmällä – luomutuotteiden valikoima on valtava ja saatavuus erinomaista. Jopa tavallistakin tavallisemmista Coles-supermarketeista löytää runsaasti luomutuotteita, puhumattakaan esim. Thomas Dux-ketjusta jossa ei paljon muuta olekaan.

Luomutuotteiden tarjonta on jopa hämmentävän suurta – luomuna löytyy oikeastaan kaikkea. Tätä selittää osaltaan sellainen mielenkiintoinen fakta että Australiassa on koko maailman luomutuotannon pinta-alasta peräti 38%(!). Tätä voi verrata Eurooppaan, jossa on maailman luomutuotannosta 24%, mutta asukkaita yli 30 kertaa enemmän; luomutuotannon pinta-alaa per asukas on siis Australiassa 57 kertaa Eurooppaa enemmän (0.57 vs 0.01 hehtaaria per asukas). Merkittävä osa Australian luomutuotannosta menee toki vientiin, mutta ero on silti suuri.

Vaikka kaikkea ei vielä tulekaan ostettua luomuna, on luomutuotteiden osuus perheemme kulutuksesta noussut täällä huomattavasti. Huolimatta siitä, että luomuruoan terveysvaikutuksista ei toistaiseksi ole merkittäviä tieteellisiä todisteita (maitoa ja tomaatteja lukuunottamatta), ovat pelkästään luomukasvatuksen ympäristö- ja muut hyödyt sen verran tärkeitä että luomutuotteita kannattaa mielestäni tukea – etenkin kun niiden hintapreemio on täällä siedettävä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: