Kirjoittanut sim | tammikuu 11, 2011

Queenslandin tulvista

[Päivitys 12.1.2011: tähän kirjoitukseen suoraan tulleet, huomatkaa myös tuoreempi posti aiheesta]

Australia on aina ollut sään puolesta ääri-ilmiöiden maa; kuivat kaudet, tulvat, metsäpalot jne ovat osa normaalia elämää ja maassa niin ihmiset, kasvillisuus kuin eläimetkin ovat tottuneet äärimmäisiin sääilmiöihin. Nyt kuitenkin Queenslandissa on tullut vettä enemmän kuin miesmuistiin ja osavaltio kärsii pahimmista tulvista vuosikymmeniin.

Vaikka asummekin Melbournessa, on täälläkin luonnollisesti ykkösuutisaiheena Queenslandin yhä pahenevat tulvat. Australian valtavat mittasuhteet ilmenevät siitä että suurimmassa osin maata voidaan elää normaalia elämää vaikka kolmen Suomen kokoinen alue oli / on veden alla. Kolme Suomea, kuvitelkaa – näitä mittasuhteita on vaikea käsittää. Täällä Melbournssa Queenslandin tapahtumat näkyvät paitsi uutisvälineissä, myös joidenkin hedelmien nousseina hintoina. Lisäksi ilma on täälläkin tavanomaista kosteampaa ja tällä viikolla tiedossa on sateita useampana päivänä kun kostea ilmamassa on työntynyt tännepäin Queenslandista. Mitään pahempia tulvia ei tänne kuitenkaan ole luvassa.

Netissä on monia videoita tulvista; tässä pätkä Toowoomban kaupungista, jossa nopeasti noussut tulva vei kymmeniä autoja ja valitettavasti myös ihmishenkiä. Videossa näkyy hyvin veden voima sekä se, miten nopeasti tulva tuossa kaupungissa nousi:

Vaikka kaikilta henkilövahingoilta ei aina voi välttyä, liian monesti kyse on tilanteista joissa ihmiset eivät tajua/ymmärrä veden voimaa vaan yrittävät kävellä / ajaa tulvivan kohdan läpi. Kuitenkin jo 15cm nopeasti virtaavaa vettä riittää viemään aikuisen ihmisen mukanaan ja puoli metriä vie isonkin auton tuosta vaan. Tulvien läpi ei vaan yksinkertaisesti kannata lähteä ajamaan tai yrittämään mitään tyhmänrohkeaa.

Ikään kuin vettä ei jo olisi tarpeeksi, sataa siellä täällä Queenslandissa edelleen kovaa. Paikallisen meteorologian laitoksen sadetutkan mukaan (linkki alla) Brisbanen luoteispuolella on pelkästään tämän päivän aikana, alkuiltapäivään mennessä, satanut yli 250mm vettä. Puolessa päivässä lähes puolet Suomen koko vuoden sademäärästä. Ja osavaltion ”wet season” on vasta alkanut; myöhemmin vuodesta lienee tavanomaiseen tapaan tiedossa mm. sykloneita.

Rahaa Queenslandin tulvista kärsivien auttamiseksi voi lähettää täältä Queenslandin hallituksen sivulta.

Vaikka koossa on kaikki katastrofin ainekset ja lisää luvassa, näkyy uutisoinnissa aina Australialainen kyky selviytyä ja tapa helpottaa oloa usein huumorilla. Kun erään Rockhamptonlaisen hotellin piha oli tulvan vallassa ja alue kuhisi myrkyllisiä käärmeitä, kommentoi pubin pitäjä asiaa seuraavasti:

Dozens of snakes had taken over the backyard beer garden of the hotel, Mr. Higgins said. ”I reckon the snakes are using it as a lap pool to get ready for the next stage of their journey”, he said.

Lisää kuvia, videoita, juttuja ja muuta tietoa löytyy mm. kaikkien lehtien sivuilta. Alla myös muita linkkejä aiheen tiimoilta.

Mainokset

Responses

  1. Kyllä omaisuus näkyy olevan tärkeää, kun oman henkensä uhalla joku lähtee autoaan pelastamaan. Kaiken kaikkiaan havainnollista kuvausta noista sääilmiöistä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: