Kirjoittanut sim | tammikuu 12, 2011

Queenslandin tulvat, päivitys

Sateet Brisbanen seudulla ovat tauonneet, mutta tulvatilanne pahenee vielä jonkun aikaa; tulvahuipun ennustetaan osuvan Brisbaneen torstaina paikallista aikaa. Jopa 40,000 talon on arvioitu joutuvan kärsimään tulvasta, josta näyttää tulevan Brisbanen seudun pahin yli sataan vuoteen.

Edellinen tuhoisa tulva seudulla oli 1974, jonka jälkeen rakennettiin osin kaupungin tulvasuojaksi Wivenhoen pato ja tekojärvi. Padon takana oleva yli 100km2 laajuinen järvi on nyt 190% täynnä eikä pian (225%:n kohdalla) pysty enää toimimaan lainkaan tulvapuskurina, vaan kaikki siihen yli 7,000km2 valuma-alueelta kulkeutuva vesi joudutaan päästämään alavirtaan – kohti Brisbanea. Myös alueen toinen pienempi pato, Somerset Dam, on yli 160% täynnä. Patotilanteita voi seurata Seqwaterin sivuilta (”dam is spilling” = kaikki tuleva vesi joudutaan päästämään läpi).

Oudot, yli 100% täyttöasteet johtuvat siitä että padot on suunniteltu sekä käyttövesivarastoiksi että tulvavesipuskuriksi; esim. Wivenhoe:n ns. vesivarastokapasiteetti (”supply capacity”) on 1 160 000 ML (miljoonaa litraa), jolloin padon sanotaan olevan 100% täynnä. Tämä on se taso millä pato pyritään pitämään – sateiden salliessa – käyttövesivarastona. Tämän lisäksi patoihin on suunniteltu mahtuvan tulvavesiä; Wivenhoe:ssa tämä tulvakapasiteetti (”flood mitigation capacity”) on 1 450 000 ML varastokapasiteetin päälle, jolloin allas olisi 225% täynnä. Tällöin allas on ”oikeasti” täynnä ja viimeistään silloin (oikeasti jo aiemmin) kaikki sinne valuva vesi joudutaan päästämään suoraan alavirtaan.

Tilavuuksien käsittämistä helpottamaan pari vertailua: 1 000 000 ML = 1km3 vettä. Yhteensä Wivenhoen patoon mahtuu reilu 1/10-osa Päijänteen vesimäärästä, yli puoli Näsijärveä tai pari Kemijärveä. Suomen suurimman tekojärven, Lokan tekojärven, kapasiteetti on 1.2km3 eli alle puolet Wivenhoe:sta.

Paikallinen sähkölaitos katkaisee tänään ennakoivasti sähköt tulva-alueilta, jolloin noin 100,000 ihmistä jää ilman sähköä. Vahvistettuja kuolonuhreja tulvista on tällä hetkellä 10, mutta jopa 90 ihmistä on kateissa ja lienee epätodennäköistä että läheskään kaikki löydettäisiin elossa.

Eipä tehnyt tänään mieli valittaa kun kastuin täällä Melbournessa aamulla junalle kävellessäni..

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: