Kirjoittanut sim | tammikuu 25, 2011

Markkinoilla

Moneen suomalaiseen kaupunkiin kuuluu olennaisena osana tori. Australiassa ei samanlaista toriperinnettä ole, mutta Farmers’ Market:it ajavat pitkälle saman asian. Näitä ”maanviljelijän markkinoita” järjestetään eri puolilla kaupunkia ja osavaltiota ja niihin lähiseudun maanviljelijät ja muut ruoan tuottajat tulevat kauppaamaan tuotteitaan ilman välikäsiä. Tuoreimmat vihannekset ja hedelmät löytyvätkin markkinoilta, hedelmiin ja kasviksiin erikoistuneiden pikkuliikkeiden ohella.

Kingston Farmers’ Market viime talvena.

Farmer’s Marketseja järjestetään yleensä viikonloppuisin ja toisin kuin suomalaiset torit, monet Farmer’s Marketit ovat maksullisia. Tämä voi ensin kuulostaa oudolta, mutta näin se vaan menee – hinta tosin on edullinen, useimmiten ns ”gold coin donation” tai $2. Sanonta ”gold coin donation” tarkoittaa joko $1 tai $2:n kolikkoa – nämä kolikot ovat kultaisen värisiä. Rahat menevät yleensä markkinoita järjestävän tahon ylläpitokustannuksiin tai muuten yhteisön hyväksi esim. Rotarien kautta.

Markkinoita järjestetään ympäri kaupunkia monissa eri lähiöissä, yleensä samassa paikassa viikottain tai kuukausittain. Varsinaisten farmers’ marketsien lisäksi Melbournessa on muutama enemmän kauppahallityyppinen paikka jotka ovat useammin auki; Melbournen keskustassa ehdoton ykkönen on Queen Victoria Market – täältä löytyy hedelmien, vihannesten, lihan ja kalan lisäksi monia muita tuotteita. Toisin kuin ”normaalit” Farmers’ Marketit, QVM on auki monta päivää joka viikko: tiistaisin ja torstaisin 06:00-14:00, perjantaisin 06:00-17:00, lauantaisin 06:00-15:00 ja sunnuntaisin 09:00-16:00.

Toinen tällainen enemmän kauppahallimainen markkinapaikka on keskustasta n. 4km etelään sijaitseva Prahran Market, joka on samoin auki tiistaisin ja torstaista sunnuntaihin. Keskustasta hitusen etelään on myös South Melbourne Market (auki ke, pe-su). Nämä kauppahallimaiset markkinat ovat ilmaisia.

Markkinat eivät tosin lopu tähän. Edellä mainittujen, paljolti ruokaan keskittyvien, markkinoiden lisäksi on olemassa esim. Craft Markets:eja joista löytyy uniikkeja käsitöitä sekä taiteeseen panostavia Artists Markets:eja (esim. Rose St Artists Market).

Muovikassit ovat useimmiten markkinoilla kiellettyjä tai vähintäänkin paheksuttuja, joten kannattaa ottaa mukaan oma kangaskassi.

Tässä vielä joitain linkkejä mistä löytää mm. Melbournen seudun tulevat markkinat aikojen ja paikkojen kera.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: