Kirjoittanut sim | helmikuu 3, 2011

On siinä myrskyllä kokoa

***
Päivitys 4.2.2011
: Törmäsin tällaiseen mielenkiintoiseen sade-ennustekarttaan [PDF] josta näkee millaisia sateita Yasin rippeet aiheuttavat Australiaan; näyttää siltä että yli puoleen maahan on tiedossa sateita Yasin seurauksena. Kartassa ”Today” = perjantai 4.2.2011, joten esim. tänne Melbournen seudulle on odotettavissa Yasin aiheuttamia sateita huomenna lauantaina n. 50-100mm:n edestä, joka vastaa suunnilleen kuukauden-kahden keskimääräistä sademäärää.
***

Sitä on tottunut ajattelemaan että USA:ssa on kaikki suurta, mutta ainakin luonnonilmiöiden osalta Australia on viime aikoina vienyt voiton – vaikka USA:ssakin riehuu pahin talvimyrsky aikoihin. Eri sivustoille ilmestyi eilen kuvaavia karttoja, joissa sykloni Yasi on sijoitettu muiden maanosien päälle. Esim. tästä saa hiukan paremman käsityksen myrskyn koosta:

Yasin koko suhteutettuna Yhdysvaltoihin. [News.com:in artikkeli]

Voidaan siis liioittelematta sanoa että kyseessä on iso myrsky. Tätä kirjoittaessa torstai-aamuna paikallista aikaa pahin on rannikolla jo ohi ja Yasi on laantunut 2-kategorian sykloniksi liikkuessaan sisämaahan päin. Kuvia tuhoista alkaa pikkuhiljaa aamun valjettua valua nettiin; alla muutamia linkkejä joista löytyy mm. kuvia.

Syklonit sinällään eivät ole mikään uusi asia pohjois-Queenslandissa, ”cyclone season” on siellä yhtä arkinen vuodenajan määre kuin kesä jossain muualla maailmassa. Vuoden 1974 pienen mutta tuhoisan sykloni Tracyn jälkeen rakennusmääräyksiä alueella on tiukennettu ja 1975 jälkeen pohjois-Queenslandiin rakennettujen talojen pitäisi kestää 250km/h tuulet. Yasin tuulet tosin voimakkaimmillaan olivat 300km/h luokkaa, joten vahinkoja lienee odotettavissa uudempaankin rakennuskantaan, puhumattakaan vanhemmasta.

Hirmumyrskyihin ”tottumisen” tuolla alueella näkee kuitenkin siinäkin että ainakaan vielä ei ole raportoitu ainoastakaan kuolonuhrista. Toivottavasti tämä tilasto pysyykin nollassa. Sen sijaan yhdestä syntymästä myrskysuojassa on raportoitu.

Myrskyjen vaikutuksia arkipäivään alkaa näkyä muuallakin maassa; esim. Queenslandin ja Victorian tulvien jälkeen joidenkin hedelmien ja vihannesten hinnat nousevat tilapäisesti jopa 50-100%, sokerin hinta nousee tilapäisesti Yasin seurauksena ja henkilöverotukseenkin on tulossa pieni vuoden kestävä tilapäinen korotus jolla valtio kerää rahaa tulvien jälkien korjaamiseen.

Kaikkein näiden viimeaikaisten sääilmiöiden jälkien korjaaminen kestää pitkään, joten toivoisi että nämä La Niña:n avustamat sääilmiöt jäisivät toistaiseksi tähän ja että seuraavaa isoa sääaiheista uutista täältä Australiasta saisi odotella vähän pidempään.

Linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: