Kirjoittanut sim | helmikuu 22, 2011

Aukioloajoista

Melbourneen muutettuamme kesti hiukan aikaa tottua paikallisiin aukioloaikoihin, ne kun poikkeavat suomalaisista. Eri kauppatyypeillä on hyvinkin erilaiset aukioloajat ja alkuun oli vähän tottumista siihen että alkuviikon iltoina ei paljon kaupoissa voi käydä ja useimpiin kahviloihin ei ole iltaisin menemistä.

Normaalikaupat ostoskeskuksia myöten nimittäin menevät useimpina päivinä kiinni yllättävän aikaisin. Esim. eteläisen pallonpuoliskon suurin ostoskeskus, Chadstone, on maanantaista keskiviikkoon auki vain klo 09:00-17:30. Päivätöissä käyvät eivät siis siellä alkuviikosta juuri voi asioida. Torstait ja perjantait ovat yleisiä ”late night shopping”-iltoja, jolloin kaupat ovat auki myöhempään – yleensä iltakahdeksaan tai yhdeksään. Lauantaisin paikat menevät pääsääntöisesti kiinni kuudelta, sunnuntaisin viideltä. Kaupat saavat olla auki sunnuntaisin vuoden ympäri, mutta jotkut erikoisliikkeet – jostain syystä etenkin kalakaupat – ovat usein kiinni sunnuntaisin.

Poikkeuksen aukioloaikoihin muodostavat isommat ruokakaupat, jotka ovat joka päivä auki myöhään – vähintään kymmeneen, useimmiten puoleen yöhön ja jotkut 24h eli vuorokauden ympäri. Hiukan pidempään ovat auki myös alkoholiliikkeet, yleensä iltayhdeksään. Pienet 7-Eleven-tyyppiset kaupat ovat usein auki 24h, samoin monet huoltoasemat.

Ravintolat ja kahvilat noudattavat pääsääntöisesti selkeää jakoa; kahvilat ovat auki aikaisesta aamusta noin kello viiteen iltapäivällä, ja varsinaiset ruokaravintolat aukeavat kahviloiden sulkeutuessa tai esim. kuuden maissa. Monet ruokaravintolat tosin ovat auki muutaman tunnin myös lounasaikaan. Baarien ja vastaavien aukioloajat ovat usein vähän epämääräisempiä; yleinen aukioloaika on puolesta päivästä ”til late” eli ”myöhään”.

Kauppojen rajoitetummat aukioloajat ovat mielestäni ihan hyvä juttu, ei sitä tarvitse joka ilta shoppailemaan päästäkään. Kahviloiden sen sijaan toivoisi olevan auki vähän pidempään, ja vielä enemmän on haittaa siitä että monien ”nähtävyys”tyyppisten paikkojen aukioloajat ovat aika huonot. Esimerkiksi Melbournen museo on auki vain 10:00-17:00 ja eläintarha 09:00-17:00 – monesti näihin tekisi mieli mennä joko aikaisemmin aamulla tai myöhemmin illalla.

Toki näihin ”sääntöihin” löytyy poikkeuksia; on kahviloita jotka ovat auki myöhään ja ravintoloita jotka ovat auki vain lounasaikaan, kauppoja jotka ovat myöhään auki joka päivä (esim. IKEA arkisin klo 21:een, viikonloppuisin klo 19:sta), ravintoloita jotka ovat kiinni kaikkina muina päivinä kuin pe-su tai miten vaan muuten hassusti jne. Yksi tällainen poikkeusesimerkki on eräs kotiseutumme suosikkipaikka Brown Cow Cafe (josta muuten saa erinomaista kahvia, mutta ruokapuoli on vain ”ok”), joka aukeaa joka päivä aamu-7:ltä ja menee kiinni alkuviikosta klo 23, loppuviikosta vasta yöllä yhdeltä ja sunnuntaisinkin vasta klo 22.

Mainokset

Responses

  1. Hei!
    Ekalla visiitillä blogissa ja heti jäin koukkuun. Tuttuja paikkoja jo tässä ekassa postauksessa, jonka luin. Kävin 10 vuotta sitten melkoisen monessa ravintolassa ja kahvilassa puolen vuoden aikana, jonka Melbournessa olin, mutta jostain syystä Brown Cow on yksi niistä, joiden nimi on painunut syvälle mieleeni. Tykkäsin kahvilan sisustuksesta silloin, samoin nimestä 🙂
    Nyt jatkan muiden postauksien lukemista.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: