Kirjoittanut sim | maaliskuu 18, 2011

Tupakointi Australiassa

Eräs positiivinen huomio Melbourneen muutettuamme oli että täällä joutuu kärsimään tupakansavusta huomattavasti Suomea vähemmän. En voi sietää tupakointia, joten tämä oli erittäin mukava havainto. Vaikka Suomessakin tupakointi on etenkin keski- ja etelä-Eurooppaan verrattuna vähäisempää, savusta kärsii täällä vielä subjektiivisesti ajateltuna paljon vähemmän.

Tupakointi nimittäin tuntuu olevan merkittävästikin harvinaisempaa täällä kuin Suomessa. Tilastollisesti ero on kuitenkin vain kohtalainen; siinä missä Suomessa tupakoi säännöllisesti 20% kansasta, Victorian osavaltiossa määrä on 16.5%. Onhan se toki melkein 20% vähemmän, mutta ero tuntuu vielä suuremmalta – en tiedä onko kyse alueiden selkeämmästä sosio-ekonomisesta jakautumisesta, tupakointikieltojen eroista, erilaisista tupakointipaikoista ja -tottumuksista vai mistä, mutta joka tapauksessa ”helpotus” Helsinkiin verrattuna oli selvästi havaittava.

Mitä rajoituksiin tulee niin erilaisia tupakointikieltoja on jatkuvasti enemmän. Tupakkatuotteiden mainonta on ollut kiellettyä jo pidemmän aikaa, mutta vähän aikaa sitten myös tupakkatuotteiden esilläpito kiellettiin. Tästä kaupat vielä muistuttavatkin välillä, kuten viereisestä kuvasta näkee. Reilun vuoden päästä tulee lisäksi voimaan laki jonka myötä Australiassa, ensimmäisenä maailmassa, itse tupakkapakkaaskeistakin poistuu brändi ja väritys. Myös tupakkaverotusta kiristettiin äskeittäin 25% ja 30 savukkeen aski maksaa kuulemma nykyään $15-$17 (noin €10-€12).

Sisällä tupakointi on ollut myös kiellettyä jo jonkun aikaa ja vaikka ulkona tupakointi on vielä sallittua, myös ulkokieltoja on kasvavassa määrin. Tämän kesän alussa tupakointikielto tuli voimaan Melbournen rannoilla ja monien rakennusten edustalla tupakointi on myös kielletty. Yarran kaupunki pohtii myös ravintoloiden ulkotupakoinnin kieltämistä ja keskusteluissa on jopa ollut esillä kaiken ulkotupakoinnin kieltäminen joskus tulevaisuudessa.

Myös kampanijat tupakoinnin vähentämiseksi edelleen jatkuvat. Viime aikoina hallituksen kampanja on ollut esillä mm. tällaisilla ulkomainoksilla:

Näin tupakoimattomana kaikki tämä on tietysti hyvin positiivista, vaikka varmasti joitakin tupakoijia kiellot ärsyttävät. Minä kuitenkin jatkan nauttimista kohtalaisen savuttomasta ilmasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: