Kirjoittanut sim | huhtikuu 30, 2011

Tien päällä – autoilusta & majoituksesta

Useimmille lienee itsestäänselvyys että Australia on iso maa. Koska kuitenkin joku aika sitten kuulin eräiden suomalaisten suunnitelmista tehdä ”päiväreissuja” Canberrasta Melbourneen yms, todettakoon nyt vielä että Australia on iso maa. Suurista etäisyyksistä johtuen lentäminen onkin usein järkevin tapa matkustaa mantereen poikki, mutta Australiassa on myös erinomaiset mahdollisuudet mitä erilaisimpien ”road trip”:ien tekemiseen.

Australiaa pitkin autolla ajettaessa maisemat ovat välillä huikaisevan kauniita (kuten yllä Snowy Mountainsin lähellä, Great Ocean Roadilla yms), mutta välillä tappavan tylsiä. Kun ajaa suoraa tietä enemmän tai vähemmän aavikolla, kestää maiseman uutuudenviehätys huomattavasti vähemmän aikaa kuin itse maisema. Teiden varsille onkin ripoteltu lepäämisestä ja turvallisesta ajamisesta enemmän tai vähemmän ystävällisesti muistuttavia kylttejä. On ystävällisiä ”Feeling tired? Powernap now.”-kylttejä, vähän aggresiivisempia ”If you speed, you’re gone”, ”A microsleep can kill in seconds” ja ”Slowing down won’t kill you”-versioita sekä tylyjä ”Drink and drive – and die in a ditch”-kylttejä sekä monia muita variaatioita. Suosituilla turistireiteillä kuten Great Ocean Roadilla on myös perusjutuista muistuttavia ”In Australia, drive on the left”-kylttejä – nämä tulevat ihan aiheeseen, koska väärällä kaistalla liikennettä vastaan ajavia turisteja näkee kyllä ajoittain..

Fasiliteetit lepotaukoihin ovat yleensä isojen teiden varrella loistavia. Pääsiäisen aikaan Melbourne-Lakes Entrance-Canberra-Melbourne-”kolmion” ajaessamme törmäsimme myös muutamaan pisteeseen jossa tien varrella levähdyspaikoilla tarjottiin ilmaista teetä ja kahvia autoilijoiden hereilläpysymisen auttamiseksi. Aika kiva idea mielestäni! Lisäkannustimena hyvän liikennekäyttäytymisen muistamiseksi juhlapyhinä liikenteessä törppäillessä menettää tuplasti pisteitä (kun menettää tarpeeksi pisteitä, lähtee ajokortti kuivumaan). Vaikka kyseessä oli yksi ruuhkaisimmista viikonlopuista, soljui liikenne pääsääntöisesti oikein sujuvasti ilman massiiviisia ruuhkia.

Majoituksen osalta monet Australiassa matkaavat käyttävät joko telttojen tai matkailuautojen kanssa leirintäalueita, joita on paljon ja jotka ovat usein erinomaisen hyvin varustettuja uima-altaineen päivineen. Jos leireilytyyppinen elämä ei innosta, seuraava vaihtoehto ovat lukuisat B&B-tyyppiset paikat tai vuokrattavat mökit/asunnot. Nämä ovat tasoltaan usein merkittävästi esim. pikkukaupungin motelleja parempia, joten suosittelen ehdottomasti koittamaan näitä useimmiten yksityishenkilöjen pitämiä yhden tai muutaman talon paikkoja. Moni suositussa turistikohteessa asuva on rakentanut takapihalleen talon mitä sitten vuokraa turisteille. Mitään keskitettyä paikkaa tällaisten löytämiseen ja varaamiseen ei valitettavasti ole, vaan niitä löytää googlemattamalla tai kunkin alueen turisti-info-sivujen kautta; joitakin löytyy myös allamainitusta WotIf:ista.

Muita vaihtoehtoja ovat lukuisat ns. serviced apartments joita löytyy pienistä muutaman asunnon paikoista suuriin kymmeniä asuntoja käsittäviin komplekseihin; näitä serviced apartmentseja löytyy yksiöistä kolmen makuuhuoneen asuntoihin asti. Viimeisenä perinteisenä vaihtoehtona ovat tietysti motellit ja hotellit, joita löytyy kaiken tasoisia. Suuria ketjuhotelleja tosin on turha suurimpien kaupunkien ulkopuolelta etsiä. Majoituspaikkoja voi alkaa metsästämään vaikkapa Wotif-palvelusta osoitteesta http://www.wotif.com/ jonka kautta näkee kohtalaisen hyvän valikoiman majapaikkoja saatavuustilanteiden ja hintojen kera.

Lapsiperheenä matkusteltaessa olemme todenneet kaupungeissa parhaiksi paikoiksi serviced apartments-tyyliset paikat (esim. Sydneyssä Hyde Park Inn on hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä) ja maaseudummalla luonnonnähtävyyksien lähellä taas em. pienet yksityishenkilöiden pitämät vuokratalot, telttailuihmisiä kun emme ainakaan vielä oikein ole.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: