Kirjoittanut sim | Touko 29, 2011

Farm Day

Australiassa järjestetään vuosittain Farm Day-niminen tapahtuma. Kysymyksessä on eräänlainen maatilojen ja kaupunkilaisperheiden ”yhdistämispalvelu”, jossa halukkaat kaupunkilaisperheet menevät maatilalle viettämään päivän ja näkevät miten oikealla maatilalla toimitaan. Meidän piti ensin mennä kauas useamman tunnin ajomatkan päähän isolle farmille, mutta heidän joidenkin kiireiden takia paikka vaihtui pienelle luomu”lähitilalle”, reilun tunnin ajomatkan päässä olevassa Badgers Creek:issä.

Mielestäni idea on vallan loistava ja vaikka tämä maatila olikin pikkuinen 20 hehtaarin farmi jota omistajat pyörittivät enemmän harrastuksenaan kuin pääelinkeinonaan, pääsivät lapset ja me vanhemmatkin silti mm:

  • Ruokkimaan kanoja, siivoamaan kanalaa, keräämään tuoreita munia ja viemään kanoille tuoretta heinää
  • Heinäpaalien päälle kiipeilemään
  • Silittämään karvaista ylämaankarjaa (Highland Cattle)
  • Keräämään suoraan puutarhasta sitruunoita, persiljaa, palsternakkaa, valkosipulia yms
  • Ajamaan lampaita aitaukasesta toiseen
  • Syömään suoraan mehiläispesästä poimittua raakahunajaa

Tässä muutama kuva tilalta:

Niille ketkä haluavat tutustua enemmänkin luomutilojen toimintaan, on olemassa WWOOF-järjestö, Willing Workers On Organic Farms. WWOOF:in kautta pääsee luomutiloille, joihin tämäkin pikkutila kuului, töihin max 3 viikoksi kerrallaan – ideana on että lupautuu tekemään 4-6h päivässä hommia ja saa maanviljelijältä majoituksen ja ruoan. Tällainen sopii siis erityisen hyvin vaikkapa maata kiertäville reissaajille, mutta toisin kuin normaalista farmityöstä, WWOOF-työstä ei saa rahapalkkaa. Toisaalta tämän takia WWOOF:aus on laillista myös turistiviisumilla.

Viimeisenä kuva-arvoitus samaiselta tilalta. Mitä erikoista tässä kuvassa on?

Australiassa metsäpalot (bush fires) ovat tunnetusti yleisiä joten niihin on etenkin maaseudulla syytä varautua hyvin. Kun metsäpaloriski on korkeimmillaan, on etenkin maaseudulla asuvien ihmisten syytä tehdä (ennen mahdollisen tulipalon syttymistä, joka voi tukkia pakoreitin) päätös lähteäkö pois vai jäädä taistelemaan, eli valita ns. ”stay and fight”-vaihtoehto. Metsäpaloista selviämiseen onkin Australiassa käytössä lukuisia passiiviisia ja aktiivisia keinoja.

Kuvassa talon katolla oleva ”piikki” on yksi aktiivisen palontorjunnan muodoista; talon ulkopuolinen sprinkler-järjestelmä. Nämä sprinkler-järjestelmät luovat päällä ollessaan talon ympärille vesiverhon, joka ulottuu ~5-10m päähän talon seinistä asti. Tällä talon omistajalla oli järjestelmää varten 120 tuhannen litran(!) vetoinen maanalainen vesisäiliö sekä sähköverkosta riippumaton pumppu jos sähköt katkeavat. Niiden avulla tämän talon (ja, toivoa sopii, myös talon omistajien) pitäisi selvitä lähimetsän mahdollisesta tulipalosta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: