Kirjoittanut sim | heinäkuu 2, 2011

Aurinkoenergiaa kotikäytössä

Australia on maailman parhaita paikkoja aurinkoenergian hyödyntämiseen. Vaikka teollisen aurinkoenergian tuotannon osalta maa onkin vielä melko onnettomassa jamassa, suurelta osin vahvan hiiliteollisuuden lobbauksen ansiosta, on tilanne yksityisellä puolella onneksi parempi ja kotitaloudet käyttävät aurinkoenergiaa melko hyvin hyödykseen. Kotikäytössä aurinkoenergiaa käytetään pääsääntöisesti kahdella tavalla; sähkön tuottamiseen aurinkopaneeleilla (photovoltaic eli PV solar) tai veden lämmitykseen (solar hot water). Vedenlämmityskäyttöön aurinkopaneelit ovat erittäin yleisiä; PV solar-paneeleitakin on käytössä yleisesti muttei aivan yhtä paljon (vuoden 2010 lokakuussa PV-paneeleita oli vajaassa 200,000 taloudessa).

Rinnai Sunmaster; vuokratalomme peruspaneeli veden lämmitykseen

Omakohtaista kokemusta meillä on toistaiseksi vain aurinkoenergialla toimivasta lämminvesivaraajasta; keväästä syksyyn paneeli riittää kattamaan käytännössä koko perheen lämpimän veden tarpeen, mutta talvella aurinkoa on sen verran vähän että järjestelmän kaasulla toimiva buusteri tulee tarpeeseen – yleistä siis on että jos aurinkoenergialla lämmitetty lämmin vesi loppuu, vettä instant-lämmitetään kaasulla joten lämmin vesi ei varsinaisesti pääse koskaan loppumaan. Järjestelmissä on yleensä yksi tai kaksi aurinkopaneelia ja 150-300 litran lämminvesisäiliö.

Valtio tukee sekä aurinkosähköpaneelien että aurinkolämmitteisten lämminvesisysteemien asennusta systeemistä riippuen jopa tuhansilla dollareilla. Niinpä ”perustason” 1.4-1.5kW nimellistehon aurinkosähköpaneelit saa asennettuna reilun $4,000 hintaan, ja aurinkolämmitteisen lämminvesijärjestelmän jopa alle $2,000 dollarilla. Mikäli aurinkosähköpaneelit on kytketty sähköverkkoon, ovat sähköyhtiöt velvollisia ostamaan niillä tuotetun ”ylimääräisen” sähkön kuluttajilta hyvään hintaan – tämä ns. feed-in-tariffi on Victoriassa tällä hetkellä $0.60/KWh eli noin kolme kertaa enemmän kuin mitä kuluttajat sähköstään maksavat.

Aurinkoenergialla toimivien järjestelmien järkevyyttä Suomessa rajoittaa luonnollisesti onnettoman pimeä talvi. Olin kuitenkin yllättynyt kun tutkin ns. insolation-keskiarvoja (eli miten paljon energiaa vuoden eri aikoina neliömetrille keskimäärin paistaa). Siinä missä ”irradiance”-luku Melbournessa parhaaseen vuodenaikaan eli joulukuussa on 6.24 kWh/m2/päivä, on se Helsingissäkin kesäkuussa 5.74 kWh/m2/päivä – eli ei mitenkään radikaalisti vähemmän. Talvisin ero on toki paljon suurempi; Melbournessa huonoimpanakin aikana, toukokuussa, irradianssi on 4.07 kWh/m2/päivä kun Helsingin joulukuun lukema on aika onneton 0.66 kWh/m2/päivä.

Mielenkiintoisinta näissä on mielestäni omavaraisuusmahdollisuus; täällä Melbournessakin on siis täysin mahdollista kohtalaisella investoinnilla (n. $15,000-$20,000) asennuttaa taloonsa 4-5KW:n aurinkopaneelit joiden tuotto sähköverkkoon liitettynä riittää kattamaan keskimäärin kaiken sähköntarpeen. Keskimäärin siksi että päivällä paneelit tuottavat enemmän kuin talot tyypillisesti käyttävät – päivisin isommat systeemit siis myyvät sähköä verkkoon ja iltaisin/öisin ostavat sähköä verkosta. Koska feed-in-tariffi on kuitenkin suurempi kuin sähkön kuluttajaostohinta, saisi keskimääräisen käytön kattamisellakin (tai itse asiassa vähän allekin sen) sähkölaskuista miinusmerkkisiä.

Lisäksi aurinkoenergia on lämpimissä maissa sikälikin toimivampaa kuin kylmissä että lämpimissä maissa sähkönkulutus on ilmastoinnin ansiosta tyypillisesti suurinta samaan aikaan kun auringosta saa eniten energiaa – päinvastoin kuin Suomessa, jossa sähkönkulutuksen piikki on kylminä talvipäivinä jolloin auringosta ei ole paljon apua.

Linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: