Kirjoittanut sim | heinäkuu 19, 2011

Yleisen omaisuuden kunnioittamisesta

Kun jonkun paikan asioita seuraa etänä uutisten perusteella, on tuloksena väistämättä vääristynyt kuva todellisuudesta – media tunnetusti keskittyy esittämään negatiivisia asioita ja mieluusti vielä sensaatiohakuisesti. Niinpä ulkomailla asuessa Suomi alkaa vähitellen ja vääjäämättä tuntua vaarallisemmalta paikalta kuin mitä se onkaan kun arkipäivän normaalit kokemukset jäävät saamatta. Vastaavasti kotipaikka alkaa tuntua turvalliselta, vaikka kaukaa katsoen se monille voi näyttäytyä vaarallisena (milloin mistäkin syystä, tässä tapauksessa esim. toissavuotisten pahojen metsäpalojen takia).

Joka tapauksessa joka paikassa on asioita jotka ärsyttävät suuresti jo siellä asuessakin. Yksi tämän listan kärkipäässä olevia asioita Suomessa oli välinpitämättömyys tai suoranainen tuhovimma yleistä omaisuutta kohtaan. Suomessa ei esimerkiksi juuri ole julkisia vessoja, ja niiden puutteen ymmärtää kyllä kun huomaa miten niitä kohdellaan – ne harvat julkiset vessat mitkä eivät ole joko maksullisia tai jatkuvan valvonnan alaisena, ovat törkeässä kunnossa. Puistot ovat usein millon minkäkin tapahtuman (vaikkapa tapahtuman nimeltä kesäinen perjantai-ilta) jäljiltä surullista roskaista katsottavaa ja istutuksia kukista puuntaimiin tuhotaan hämmästyttävän usein. Polkupyöräilijöiden ”iloksi” levitetään Helsingissä joka kevät nastoja, ja autoon kohdistuvan vandalismin kohteiksi jouduimme Suomessa itsekin.

Kun sitten törmää tällaisiin artikkeleihin – esimerkki 1 siitä miten Helsingissä rikotaan 10-15 bussipysäkkiä viikossa ja esimerkki 2 siitä miten piknikistä tuli vain valtava sotku, vahingontekoja ja muuta harmia – nousee jälleen esiin viha ja epäusko siitä miten törkeän välinpitämättömästi Suomessa suhtaudutaan yhteiseen omaisuuteen.

En tiedä mikä tähän on syynä; nuorison henkinen pahoinvointi, välinpitämättömyyden ja asioihin puuttumattomuuden kulttuuri, ymmärryksen puuttuminen siitä että monesti tuhotaan ”omaa” yhteistä omaisuutta vai jotkut muut syyt. Monet vahingonteot mitä ilmeisemmin tehdään humalassa – kuitenkin ottaen huomioon miten paljon Suomessa alkoholia käytetään ja miten kauan niin on tehty, on kummallista että sille ei selvästikään ole kehittynyt mitään kansallista sietokykyä, vaan viinan aiheuttamat käytöshäiriöt kukoistavat yhä.

Täällä Australiassa silmittömän vandalismin vähäisyys on oikein silmiinpistävää. Yleisiä vessoja on paljon ja ne ovat pääsääntöisesti hyvinkin siistissä kunnossa. Lähes jokaisessa vähänkään isommassa puistossa on käytössä julkisia, ilmaisia grillejä jotka ovat sekä puhtaita että ehjiä. Kasvi-istutuksetkin jätetään yleensä rauhaan kasvamaan ja yhteistä julkista omaisuutta kunnioitetaan aivan eri tavalla. Tottakai ilkivaltaa ja vandalismia esiintyy täälläkin; junia spray-maalataan, urheiluautoja naarmutetaan avaimilla yms. Joka tapauksessa yhteinen, julkinen omaisuus saa täällä olla merkittävästi paremmassa rauhassa kuin Suomessa – ja siitä hyötyvät kaikki; monesti on tullut käytettyä esimerkiksi mainitsemiani puistogrillejä.

Mainokset

Responses

  1. Vasta löysimme blogisi- mukavaa luettavaa lapsiperheelle joka myös on pyöritellyt muuttoa.. Kiitoksia- kerrot selkeästi ja perinpohjaisesti eri asioista!

    Jos saan pyytää ehtisitkö kertoa jossain välissä ihmisiin tutustumisesta- oletteko saaneet uusia ystäviä tai tuttavia? Oletan, että siellä saattaa tutustuminen tapahtua helpommin kuin perisuomalaisessa pikkukylässä, jossa kaikki jo tuntevat toisensa. Vai jääkö jututelu helposti vain small talk-asteelle?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: