Kirjoittanut sim | syyskuu 20, 2011

Vertailevia mietteitä Suomesta

Vietimme siis elokuun lomalla Suomessa, matkalla jonkun aikaa Singaporessa oleiltuamme jotta saisimme takuuvarmasti jonkun kesäisen päivän 😉 Tämä pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, koska Suomen sää oli erittäin positiivinen yllätys; koko elokuun aikana satoi ihan parina päivänä ja lämpötilat olivat lähes koko ajan päälle +20C:n, eli oikein sopiva kesäsää.

Tämän enempää blogin lukijoita kuvilla Suomesta tai muilla kertomuksilla kyllästyttämättä, ohessa joitain yleisluontoisempia subjektiivisia huomioita mihin matkalla taas törmäsi, kenties korostaen Australian ja Suomen eroja:

 • Australian vetoisiin ja (talvella) viileisiin taloihin ilmeisesti jossain määrin tottuu, vaikka ne vieläkin ärsyttävät. Suomessa nimittäin talot lähes poikkeuksetta tuntuivat jotenkin tunkkaisilta ja liian lämpimiltä; ilma ei tuntunut raikkaalle eikä vaihtunut tarpeeksi vaikka näin kesällä ikkunat ja ovet olivat lähes joka paikassa jatkuvasti auki.

 • Lämmitetyt lattiat kylpyhuoneissa ja muutenkin lämpimät talot olivat silti kiva juttu; suihkuhuone ei olekaan enää tunnin päästä suihkusta märkä, seuraavasta päivästä puhumattakaan, mikä on täällä talvisin ihan normaalia.

 • Suomessa tuulee vähän, ainakin Melbourneen verrattuna. Tästä on se ilo että elokuisetkin selkeät aamut tuntuvat lämpimiltä; aurinko jaksaa vielä sen verran lämmittää.

 • Oli myös noloa huomata että se elokuinenkin aurinko voi polttaa.. täällä on selvinnyt paljon kovemmasta auringosta polttamatta ja sitten Suomessa menee polttamaan itsensä, on siinäkin. Tosin täällä se auringolta suojautuminen on ehkä enemmän selkärangassa (Viiden S:n strategia)

 • Ei-vedensäästöhanat tuntuvat jotenkin oudoilta; vettä tulee kamalalla paineella ja helposti ”ihan liian kovaa”; huomattavasti vähemmälläkin pärjää. Selvästi näihin low-flow-tyyppisin vesijuttuihin on myös tottunut ja ne tuntuvat nyt siltä normaalilta miten hanojen kuuluu toimia.

 • Ihmiset ovat jotenkin apean näköisiä. Vaikka oli kesä ja suomalaisittain ihmiset olivat iloisia, eivät asiakaspalvelijat silti aina hymyilleet, bussikuskit eivät tervehdyksiin vastanneet jne. Tämä on ehkä yksi ärsyttävimmistä piirteistä suomalaisissa; nämä piirteet ovat kuitenkin selvästi yleisempiä Helsingin seudulla kuin muualla Suomessa. En tiedä onko se olevinaan jotain muka-ison-kaupungin-meininkiä että ollaan niin kiireisiä ja töykeitä vai mistä on kyse. Herätys! Helsinki ei ole mikään iso kaupunki, maailmanluokan metropolista puhumattakaan. Kaupunki ei tarvitse New York-tyyppistä kiireen tunnetta. Ja toisekseen, isossakin kaupungissa on täysin sallittua ja mahdollista olla ystävällinen ja hymyillä.

 • Mainstream-uutiset ovat näköjään yhtä typeriä joka puolella. Voiton vei kuitenkin VR:n lehden otsikko ”Junien täsmällisyyttä parannetaan” – lisäämällä junien aikatauluihin 10min ilmaa! Argh. Junien täsmällisyydessä todellakin on parantamisen varaa, mielipiteeni VR:stä laski reissun aikana huomattavasti. Olisi korkea aika avata radat kilpailulle.

 • En tiedä onko se vain jotain omaa harhaa, mutta mielestäni liikenne on sujuvampaa maissa joissa automaattivaihteiset autot ovat enemmistönä. Manuaalivaihteisilla tuntuu liikenteestä, etenkin keskustassa, tulevan jotenkin ihmeellisen nykivää. Tämä sen lisäksi että autoilijoiden tavoissa on runsaasti parantamisen varaa; liikennettä ei todellakaan voinut Suomessa sanoa kohteliaaksi, ei autoilijoiden eikä jalankulkijoiden vinkkelistä.

 • Oli mukavaa huomata että luomuruoan tarjonta on selvästi Suomessa kasvamassa, vaikkakin tarjonta on vielä suhteellisen pientä. Helsingin keskustan Stockmannin uusittu Herkku-osasta oli myös hieno parannus siihen vanhaan yliahtaaseen Herkkuun.

 • Ei ollut mukavaa huomata että ruoka on edelleen tolkuttoman kallista. Kaikki muukin tuntui Suomessa olevan järkyttävän kallista; bensa maksaa 50% enemmän kuin täällä, ruoka ehkä 30% enemmän. Asuntojen hinnat ovat kohtalaisen tolkuttomia, kuten täälläkin, mutta Australian asuntojen sentään tunnustetaan nyt yleisesti olevan merkittävästi ylihinnoiteltuja.

 • Toisaalta etenkin vaatteissa oli havaittavissa parempaa laatua kuin täällä. Australiassa on vaikea löytää laadukkaita vaatteita (tai jalkineita), joka käy joskus hermoille. Ja jos niitä löytää, ovat ne kalliita, kutakuinkin yhtä kalliita kuin Suomessa.

 • Koko maa tuntui kovin autiolta. Missään ei tuntunut olevan ketään, ei aina edes Helsingin keskustassa. Tämä oli erikoista havaita, koska Melbournessakin on mielestäni mukavan rauhallista ja väljää ollakseen neljän miljoonan asukkaan kaupunki.

 • Positiivista tässä tilassa olivat suuret tontit; kuten edellä kirjoitin, täällä talojen tontit ovat pieniä. Suomessa on mukavaa kun monissa taloissa on kivasti pihaa joissa lapset mahtuvat leikkimään paremmin ja joissa mahtuu kasvattamaankin jotain.

 • Humalaisia ja tupakoijia oli Suomessa joka puolella 😦 Olinkin jo unohtanut nämä inhokkikansanryhmät; tupakansavusta joutuu Suomessa kärsimään paljon enemmän kuin täällä, ja känniäälöiden yli joutui keskellä päivääkin hyppimään milloin pankkiautomaatille päästäkseen, milloin rannalla.. Näitä ei tule ikävä.

 • Korkeasaaren eläintarha menetti pisteitään; olin ennen ajattelut että sehän eläinten oloja ajatellen ihan OK eläintarha, mutta täkäläiisiin tarhoihin verrattuna kyllä kävi etenkin suuria kissaeläimiä sääliksi niiden pienissä aitauksissa 😦

 • Kaikesta huolimatta Helsinki on kyllä hieno, kaunis ja kiva kaupunki kesällä! Kun aina olisi kesä-, heinä- tai elokuu niin mielelläni muuttaisin sinne takaisin. Helsinki kuitenkin on toistaiseksi se kaikkein pitkäaikaisin ”kotikaupunki”, joten eiköhän sillä ole aina erikoisasema sydämmessä..

 • Kaupoissa eteen tuli oletettuja ongelmia; en aina muistanut punnita hedelmiä, enkä ostaa muovi/paperikassia.. Enkä myöskään eräs aamu saunasiideriä ostaessani muistanut että alkoholia ei saa myydä ennen kello 09:00 ennen kuin kassa tästä minua huomautti. Ihme holhousta 😉
Mainokset

Responses

 1. Kompastuin tähän blogiin ihan vahingossa vaikka melko todennäköisesti itse vierailet säännöllisesti minun blogissani 🙂 Tai sitten sielläpäin asuu joku toinenkin, asioista paljon tietävä Sami. Todella mainioita huomioita, allekirjoitan jokaisen! Etenkin tuo tylyys ja apeus. Ei ihminen muutu siitä mitenkään sivistyneemmän/kiireisemmän/kaupunkilaisemman oloiseksi, että on mahdollisimman töykeä. Toisin kuin Helsingissä ja myös Turussa uskotaan.

 2. Terve Anu, kiva että löysit tännekin 🙂 Sama Sami juu, tää on tämä enemmän Australiaan keskittyvä blogini..


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: