Kirjoittanut sim | syyskuu 21, 2011

Mihin evakuoituisit hätätilanteessa?

Tähän kysymykseen harvemmin törmää Suomessa. Näkyvin esimerkki katastrofeihin valmistautumisesta Suomessa taitavat olla (yleensä tavaroilla täytetyt) kerrostalojen väestönsuojat, joiden todennäköisin käyttötarkoitus nykyään lienee ydinlaskeumalta suojautuminen. Muista katastrofeista ei yleensä ole puhetta eikä niiden mahdollisuuteen juurikaan varauduta ainakaan yleisen tietoisuuden tasolla.

Australiassa erilaiset katastrofit ovat paljon arkipäiväisempiä, jos nyt niin voi sanoa. Hurrikaanit, kuivat kaudet, lämpöaallot, tulvat yms ovat tuttua tavaraa tälle mantereelle. Jokakesäinen ilmiö nimeltä metsäpalokausi, ”bushfire season”, on myös tältä vuodelta alkanut ja Sydneyn seudulla kauden ensimmäiset isommat palot riehuvat parasta aikaa. Surullisinta näissä on että osa paloista näyttää olevan tahallaan sytytettyjä – ikinä en tule ymmärtämään miksi joku sellaista tekee.

Joka tapauksessa ”luonnollisemmistakin” syistä metsäpaloja on Australiassa joka vuosi ja niihin varaudutaan yleensä asiaankuuluvalla vakavuudella. Meillä töissäkin on seinillä tämänlaisia esitteitä joissa kehotetaan metsäpaloille alttiilla vyöhykkeillä asuvia suunnittelemaan ajoissa evakuointisuunnitelmansa. Päivinä jolloin metsäpalon riski arvioidaan suureksi, asukkaita kehoitetaan poistumaan kodeistaan turvallisemmalle alueelle:

Tämä melko yksiselitteinen poistumiskehoitus on muutos aiemmasta ohjeistuksesta, jossa toisena strategiana oli myös ns. ”stay and fight”, eli kotiin jääminen ja mahdollista tulevaa tulipaloa vastaan taisteleminen. Tätä ei kuitenkaan enää niinkään mainosteta vaihtoehtona vuoden 2009 katastrofaalisten ns. mustan lauantain (Black Saturday) palojen jälkeen joissa kuoli 173 ihmistä. Monet talot riskialttiilla alueilla on silti varustettu suurilla vesisäiliöillä ja erilaisilla sammutusjärjestelmillä, joten on oletettavaa että osa ihmisistä tulee yhä noudattamaan tätä poulustautumis-strategiaa, oli virallinen linja mikä tahansa.

Näin tiiviillä esikaupunkialueella asuvana metsäpaloilta suojautuminen ei varsinaisesti ole tarpeellista. Sen sijaan on ollut mielenkiintoista käydä mm. tuon vuoden 2009 palon alueella näkemässä miten kasvillisuus palautuu nopeasti tuhoisankin palon jälkeen. Paikalliset eukalyptuspuut kun ovat sopeutuneet metsäpaloihin eivätkä niistä kuole – pienemmät oksat ja lehdet toki palavat (ja palavat eukalyptusöljyn ansiosta räjähdysmäisesti), mutta puilla on mielenkiintoinen tapa lisääntyä, ns ”epicormic growth”, jossa puu alkaa pian palon jälkeen kasvamaan suoraan rungosta syvällä olevista ”nupuista”.

Tällainen kasvu näyttää aika erikoiselta kun täysin hiiltyneet mustat puut heräävät eloon koko rungoltaan; reilu vuosi vuoden 2009 tuhoisan paljon jälkeen Marysvillen alueen metsä näytti tältä:

Toivon mukaan tänä vuonna metsäpaloissa ei menetettäisi ihmishenkiä.

Linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: