Kirjoittanut sim | lokakuu 27, 2011

Australia != Australia

On eräs itsestäänselvyys jota ihmiset eivät usein jostain syystä tajua; Australia ei ole kaikkialla samanlainen. Vaikka maassa on ihmisiä vain reilut 20 miljoonaa, maan eri osat (osavaltiot ja kaupungitkin) eroavat toisistaan merkittävästi. Niinpä monesti esitettyyn kysymykseen ”Millaista Australiassa on?” tai ”Mihin Australiassa kannattaa matkustaa?” on täysin mahdotonta vastata yksiselitteisesti, aivan kuten olisi mahdotonta vastata kysymykseen Millaista Euroopassa / Yhdysvalloissa on?. Vastaus kun vaihtelee radikaalisti riippuen paitsi paikasta myös siitä miten tänne on tulossa.

Elämäntyyli, talouden elementit, säädökset, kulttuuri, luonto – oikeastaan kaikki – ovat nimittäin hyvinkin erilaisia riippuen missä päin Australiassa on. Itsekään en ole edes käynyt joka osavaltiossa vielä, enkä asunut kuin yhdessä (Victoriassa), mutta on käynyt hyvinkin selväksi että elämäntapa vaikkapa Brisbanessa eroaa paljon Melbournesta. Ainakin seuraavat asiat, jotka suurelta osin ovat paikkasidonnaisia, vaikuttavat ratkaisevasti siihen millainen kokemus Australiasta muodostuu:

Kaupunkien eroista

Suurkaupunkeja Australiassa on oikeastaan vain kaksi, Sydney ja Melbourne. Sydney on kuitenkin tunnelmaltaan hyvin erilainen paikka Melbourneen verrattuna. Paras vertauskohta minkä olen kuullut sanottavan on että Sydney muistuttaa New Yorkia ja Melbourne Bostonia – jos tuntee nämä Yhdysvaltojen paikat saa aika hyvän kuvan Sydneystä ja Melbournestakin, vaikka esim. kahvilakulttuuri onkin Melbournessa paljon Bostonia voimakkaampi ja Sydneyssä surffaus ja rantaelämä näyttelee yllättäen suurempaa osaa kuin New Yorkissa 😉 Eroja kaupunkien välillä on fiiliksen ja yleisilmeen lisäksi etiketissä ja täsmällisyydessäkin. Lisäksi tulevat tietysti muut pienemmät miljoonakaupungit Adelaide, Brisbane ja Perth jotka myös poikkeavat keskenään toisistaan.

Keskikokoisia kaupunkeja ei Australiassa hirveästi Canberraa ja Gold Coastin aluetta lukuunottamatta ole, ja yli 100,000 asukkaan kaupunkeja on koko maassa vain 14kpl. Pikkupaikkoja on monta, etenkin hyvin pieniä paikkoja – ja täysin omanlaatuisiansa ovat ns. boomtownit, useimmiten kaivosteollisuuden myötä vahvasti kasvavat pikkupaikat jotka yleensä sijaitsevat keskellä ei-mitään.

Luonnollisesti miljoonkaupungeista löytyy riittävä valikoima museoita, teattereita, ostosmahdollisuuksia yms useimpien tarpeisiin, mutta pienemmät kaupungit ovat taas, no, tyypillisiä pikkukaupunkeja joissa monissa elämä pyörii paikallisen pubin ympärillä. Jotkut kaupungit pyörivät vahvasti turismin varassa, kuten vaikka Victorian Daylesford kylpylöidensä ansiosta, toiset tietyn teollisuudenalan, toiset maatalouden jne. Maaseutu ja maanviljelys on täällä onnistuttu positioimaan jotenkin ”cool”:iksi elämäntyyliksi/tavaksi; täällä tuntuu välillä houkuttelevalta idealta muuttaa ns. maalle, kun itse ainakin koen Suomen maaseudun lähinnä tylsäksi. Kyse lienee suurelta osin mielikuvista, vaikka kotimainen ja luomutuotanta näyttelevätkin täällä suurempaa osaa kuin Suomessa.

Lisäksi kaupunkien sisällä asuinpaikka vaikuttaa väistämättä elämäntyyliin ja siihen millaiseksi kaupungin kokee. Ainakin Melbournessa moni lähiö on aivan omantyylisensä, ja eläminen esimerkiksi St Kildassa muodustuu väistämättä erilaiseksi kuin vaikkapa Pakenhamin exurbissa.

Ilmasto

Ilmastotyyppejä löytyy Australiasta lähes joka lähtöön. Monille tuntuu olevan järkytys että Australiassa todellakin voi olla oikeasti kylmä – ja ulkolämpötiloja enemmän elämistä haittaavat talvisin jäätävät sisätilat, hyvän lämpöeristyksen ollessa vielä aika uusi tulokas täällä. Kesäisin taas +35C:n asteen lämpötilat ovat huomattavasti miellyttävämpiä etelän kuivassa ilmassa kuin Queenslandin kosteassa ilmassa.

Pohjois-Australiassa on aina lämmintä – kylmimpään aikaan esim. Cairnsin keskimäääräinen päivän alin lämpötila on +17C – ja vuodenaikoja käytännössä kaksi; wet (kesäkuukaudet) & dry (talvikuukaudet). Elokuussa sataa vaikkapa Darwinissa keskimäärin vain 1.2mm koko kuukaudessa, tammikuussa vettä taas tulee keskimäärin 423mm.

Täällä etelämmässä taas on paremmin havaittavissa kaikki neljä vuodenaikaa, ja Victorian Alpeilla on useampia laskettelukeskuksia; tästä saa jotain osviittaa miten kylmä ”vuoristossa” talvella on. Vaikka Melbournen päivälämpötilat talvella ovatkin siinä +15C:n tienoilla, tuntuu se silti ihan oikeasti talvelta ja kylmältä. Ja vaikka täällä ei lunta käytännössä sadakaan, yöllä mennään usein lähelle nollaa.

Kuivat kaudet, tuhoisat metsäpalot ja tulvat voivat osua kohdalle melkein missä päin Australiaa tahansa, mutta Queensland on syklonivyöhykkeellä joten sinne voi osua – ja osuukin – ajoittain tuulta ja vettä enemmän kuin kukaan välittäisi. Suomalaisittain äärimmäiset sääilmiöt ovat Australiassa yleisiä, mutta monista muista luonnonkatastrofeista kuten maanjäristyksistä tai tulivuorista ei sentään tarvitse kantaa suurempaa huolta.

Talouselämä

Eri osavaltioiden talouselämä eroaa myös merkittävästi toisistaan. Victoria ja New South Wales ovat enemmän palveluvetoisia; esimerkiksi Victorian osavaltion GSP:stä vain 1.3% tulee kaivosteollisuudesta. Western Australia ja Queensland taas nojaavat vahvasti kaivosteollisuuteen – Western Australiassa kaivosteollisuuden osuus GSP:stä on yli 30%. Näin suuret rakenteelliset erot eivät voi olla näkymättä yhteiskunnassa muutenkin. Pankkimaailman keskus on Sydneyssä, kun taas Melbourneen on keskittynyt paljon telecom-alan yrityksiä.

Luonto

Kuten muukin ympäristö, luonto vaihtelee eri puolilla Australiaa. Suuri osa keski-Australiasta on kuivaa, monesti lähes aavikkoa. Suurimmassa osassa Australiaa vedestä on pulaa, joten vedenkäyttörajoitukset vaikuttavat vaihtelevasti elämään. Siinä missä tietyissä paikoissa on sademetsiä, kuivissa osissa luonto ei ole millään tapaa vehreää; täällä kohtalaisen vihreässä Melbournessakaan ei koskaan ole samanlaista kaiken kattavaa vaaleanvihreää vehreyttä kuin Suomessa alkukesästä. Metsiäkin sijaitsee kohtalaisen pienellä alueella ja jokamiehenoikeuden tapaista vapaata liikkumista niissä ei tunneta – metsäkävelyt, retkeilyt yms suoritetaankin lähinnä kansallispuistoissa yms.

Tunnettujen eläintenkin levinneisyys vaihtelee; kenguruita löytyy jokaisesta osavaltiosta mutta luonnonvaraisia koaloita on vain maan kaakkois- ja itäpuolella. Rantoja ja siihen liittyvää aktiviteettia ja rantaelämää löytyy käytännössä vain merenrannoilta kun järviä ei liiemmin ole.

Elämäntilanne

Lopuksi on vielä yksi ja kenties tärkein eroavaisuus: elämäntilanne ja maassa asuminen vs. matkustaminen. On olemassa ainakin kolme yleistä mutta täysin erilaista tapaa kokea Australia; ns. normaalina turistina, eräänlaisena turisti/reppureissaajana Working Holiday-viisumilla sekä sitten pysyvämmin täällä asuvana. Itse olen viettänyt Australiassa kauan sitten aikaa enemmän turisti/reppureissaajatyyppisesti ja nyt viime vuosina täällä asuvana.

Kuten eri elämäntilanteessa olevat ihmiset yleensäkin, nämä ryhmät harvoin kohtaavat – tilapäisesti maahan tulevat, usein nuoret, hakeutuvat eri asuinalueille asumaan ja tekevät luonnollisesti eri asioita kuin pysyvästi maassa asuvat. Melbournessa suosituin seutu reissaajille on St Kilda:n alue jossa täällä pysyvämmin asuvana ei kauhean usein tule käytyä. Samoin lapsiperheenä kokee täysin erilaisia asioita kuin vain pariskuntana tai yksin ollessa; tämä toki pitää paikkansa asui sitten missä vaan, mutta on hyvä muistaa että kokemukset erilaisissa elämäntilanteissa olevilta tai eri paikoissa olleilta eivät välttämättä ole lainkaan relevantteja muille.

Yhteenveto

Monet näistä pointeista ovat varmasti monelle itsestäänselviä. Kuitenkin sitä monesti unohtaa että saman maan sisällä voi olla niin erilaisia paikkoja. Jos ei viihdy paikassa X niin voi hyvinkin nauttia paikasta Y; Australiassa ei ole yhtä paljon varieteettia ja valinnanvaraa kuin Yhdysvalloissa, mutta silti merkittävästi Suomea enemmän. Ennen kuin kysytte ”Mihin päin Austaliaa kannattaa muuttaa/matkustaa?”, on hyvä miettiä mitä haluaisi tehdä ja nähdä, sekä millaista elämää elää. Rantaelämää rakastavat ja bileistä nauttivat henkilöt luultavasti kyllästyisivät kuoliaaksi Canberrassa, kun taas talvesta nauttivien, ”Eurooppalaista” laatua ja täsmällisyyttä arvostavien ötökkäkammoisten ihmisten sopeutuminen on jossain Queenslandin maaseudulla kyllä vielä paljon kovemmalla kuin monessa muussa paikassa.

Samoin on hyvä muistaa että lähes kaikki tässä blogissa kerrottavat jutut ovat relevantteja vain Melbourneen / Victoriaan ja esitelty lapsiperheen vinkkelistä. Bilepaikkavinkkejä on siis jatkossakin turha odottaa 😉

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: