Kirjoittanut sim | marraskuu 10, 2011

Smalltalkista & sosiaalisista suhteista

Kirjoitellaanpa vaihteeksi hiukan epämääräisemmästä aiheesta, eli sosiaalisista suhteista ja niiden piirteistä täällä – tämän aiheen perään on jokunen kuukausi sitten täälläkin kyselty. Alkuun lienee syytä huomauttaa että näissä asioissa kokemukset vaihtelevat hurjasti ja vaarana on tehdä paikkansapitämättömiä yleistyksiä yms; muistutuksena siis että YMMV, eli kunkin omat kokemukset voivat vaihdella.

Australialaiseen kulttuuriin kuuluu small talk samoissa määrin kuin amerikkalaiseen, joten sitä on katsontakannasta riippuen opittava sietämään tai siitä nauttimaan. Tuttuja, naapureita ja puolituttuja tervehditään ja keskustan vilinän ulkopuolella kaduilla muitakin vastaantulijoita on korrektia tervehtiä, vaikkapa sillä perinteisellä g’day:lla. Seuraava aste – jota noudetetaan aina kun samaa ihmistä joko näkee useammin kuin kerran tai on tilanne jossa kasvokkain ollaan paria sekuntia pidempään (esim. kaupan kassalla) – on kysyä ”how are you?” tai joku sen variaatioista.

Tämä ei ole aito tiedustelu siitä miten menee, eikä vastausta välttämättä jäädä edes odottamaan. Yleisesti ottaen korrekti tapa vastata tähän on todeta että hyvin menee ja kysäistä nopeasti samaa toiselta; lyhyimmillään siis esim. ”good, and you?”. Australialaiset eivät kuitenkaan ole aivan yhtä allergisia aloittamaan tästä hyvänpäivänkysymyksestä ihan oikeaa keskustelua kuin amerikkalaiset. Jos joku oikein ärsyttää niin sen voi hyvin leikkimielisesti vastauksessaan tuoda esille, esim. tyyliin ”yeah I’m alright, but the weather could be better!”. Joka tapauksessa ”how are you?”-kysymykseen on vastattava jotain; vaikka vastausta ei odotettaisi, pelkkä hiljaisuus koetaan helposti töykeäksi.

On makuasia mitä näistä sinällään tyhjänpäiväisistä kysymyksistä on mieltä. Itse tykkään kovasti tällaisesta peruspositiivisesta small talkista – mielestäni on parempi olla vaikkapa hiukan ”epäaidosti” iloinen kuin aidon avoimesti hapan kuten Suomessa on tapana. Sitäpaitsi on tieteellisesti todistettu että tekopirteys (jopa niin että hymyilee väkisin) parantaa myös aitoa mielentilaa 🙂

Pidemmälle meneviä keskusteluja on myös erittäin helppo aloittaa, vaikkapa sitten sen kaupan kassan kanssa. Ihmisillä on usein hämmästyttävän hyvä nimi- ja kasvomuisti, joten useamman kerran samassa liikkeessä asioivat muistetaan helposti. Perinteinen suomalainen tuppisuinen käytös koetaan kyllä helposti töykeäksi ja vaikka ei keskusteluja itse aloittaisikaan, on hyvä oppia vastaamaan useammalla kuin yhdellä sanalla ja käyttäytymään luontevasti vaikka joku täysin tuntematon tulee jotain sanomaan.

Mitä enemmän australialaisten kanssa juttelee, sen paremmin käy selväksi että huumorintajua maassa tarvitaan. Huumorintaju on lisäksi usein, etenkin työpaikoilla, melko piikittelevää mutta myös ”self-deprecating” eli itseään vähättelevää – on osattava vitsailla itsensä kustannuksella eikä ottaa itseään kohdistuvia heittoja liian vakavasti. Sosiaalisen kanssakäymisen määrä töissä vaihtelee suuresti työpaikasta riippuen, mutta harvoin keskustelut rajoittuvat vain töihin ja monesta muustakin aiheesta tulee juteltua. Lounashetket eivät sen sijaan monesti ole samanlainen sosiaalinen kokoontuminen kuin monesti Suomessa työpaikkaruokalassa käynti, mutta sitä kompensoidaan kahvilla/oluella/siiderillä/viinilasillisella käynnillä tai muulla sosiaalisella toiminnalla.

Pinnallisten ystävyyssuhteiden solmiminen on helppoa. Naapureiden kanssa ollaan yleensä – ainakin keskustan kerrostaloalueiden ulkopuolella – hyvissä puheväleissä ja yleisen avuliaita. Satunnaiset BBQ-kutsut ja muu kanssakäyminen naapureiden kanssa on yleistä ja normaalia. Meillä eräs ällistyttävän ystävällinen naapuri käy anteeksipyytelevästi lakaisemassa välillä meidän ajotietämme koska siihen tippuu heidän pihallaan – aidan toisella puolen – kasvavasta puusta lehtiä, kukkia yms. En ikinä voisi kuvitella että joku Suomessa olisi huolissaan oman puunsa mahdollisesti naapurin puolelle ajatuvista lehdistä.

Australialaiset myös ottavat estoitta kontaktia missä ja milloin vaan. Esimerkiksi kerran kun olimme eläintarhassa, eräs mies tuli kielen tunnistettuaan juttelemaan ja esittelemään perheensä – hän oli aikoinaan tehnyt Suomalaisen firman kanssa töitä. Siitä sitten juttu lähti kulkemaan niin että päädyin myöhemmin hänen mukaansa AFL-otteluun yms. Ystävyyssuhteita voi siis löytyä mistä vain, eikä keskustelunaloituksia tuntemattomien kanssa ole rajattu baareihin tms ”perinteisiin” piireihin. Pikkukeskusteluja syntyy helposti vaikka junissa, pysäkeillä, kaupoissa, töissä, palavereissa, eri tapahtumissa jne. Koska ensikontaktin otto on helppoa, myös verkostoituminen on helppoa.

Syvällisempien ystävyyssuhteiden solmiminen kuitenkin vie, kuten lähes kaikkailla, enemmän aikaa ja energiaa. Prosessista tekee ehkä hiukan monimutkaisemman se, että kaikki ovat pääsääntöisesti ystävällisiä joten voi olla vaikea päätellä kuka on aidon ”syvällisemmin” kiinnostunut sinusta. Syvemmän oikean ystävävyyden tunnistaa ehkä parhaiten monista pienistä merkeistä; toinenkin kutsuu sinut kylään ja eri tapahtumiin/kutsuihin, sinulle on aikaa, pystytään puhumaan myös muista kuin ”pinnallisista” asioista, autetaan puolin ja toisin yms.

Lisäksi on kulttuurieroja. Koska Melbournen seudulla noin 30% ihmisistä on syntynyt ulkomailla ja vielä suuremmalla osalla on kohtalaisen viimeaikainen immigranttitausta, tulee eteen monenlaisia eri kulttuureja ja niiden omia sosiaalisia vivahteita. Toisaalta ulkomaalaistaustaisuus antaa hyviä yhteisiä puheenaiheita, mutta toisaalta käsitys ystävyydestä ja mitä siihen sisältyy voi vaihdella eri kulttuureissa paljonkin. Kuitenkin jos pitäisi yleistää niin syvällisempien ystävyyssuhteiden kehittäminen on täällä kenties aavistuksen vaikeampaa kun Suomessa, ja se on helpompaa ”maahanmuuttajien” kuin syntyperäisten australialaisten kanssa. Hyvänpäiväntuttujen saaminen on sen sijaan monin verroin helpompaa ja luontevampaa kuin Suomessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: