Kirjoittanut sim | marraskuu 16, 2011

Päivitys Australian asuntomarkkinoilta

[Päivitys 5.2.2013: päivitetty tilannekatsaus täällä]

Maaliskuussa kirjoitin Australian mahdollisesta asuntokuplasta, ja on aika palata tähän aiheeseen uusien tilastojen ja tietojen valossa.

Kuten oli nähtävissä, asuntojen hinnat ovat tänä vuonna laskeneet käytännössä koko maassa, ja asuntomarkkinoiden ”permabullit” ovat mediassakin vähenemään päin. Monet isommat tahot, kuten Merrill Lynch, arvioivat että asuntojen hintojen lasku tulee liikkumaan maksimissaan -10%:n tienoilla seuraavan vuoden aikana. Nimellishinnat ovat tänä vuonna laskeneet alueesta riippuen noin 2-7% ja kaikki merkit viittaavat siihen että lasku jatkuu seuraavan 12kk:n aikana. Näin on erityisesti täällä Melbournen seudulla, kuten alla näemme.

Melbourne johti aikoinaan hintojen nousua ja näyttää nyt johtavan hintojen laskuakin; alla graafissa Melbournen asuntojen hintakehitys verrattuna pääkaupunkien keskiarvoon viimeisen 10 vuoden aikana (graafit via Macro Business):

Hintatason muutos näkyy kuitenkin aina viiveellä ja siitä on huono lähteä ennustamaan kehitystä jatkossa. Eräs hyvä merkki asuntojen hintatason tulevasta kehityksestä onkin myynnissä olevien asuntojen määrä (stock on market). Tämä on kansallisella tasolla ollut merkittävässä nousussa viimeisen puolentoista vuoden aikana:

Näissä luvuissa on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Siinä missä esim. Perthissä myynnissä olevien asuntojen määrä on noussut viimeisen vuoden aikana vain 5.5%, Melbournen tilanne on melkolailla erilainen. Melbournessa myytävänä olevien asuntojen määärä on edelleen rajussa nousussa ja markkinoilla on huimasti enemmän asuntoja kuin reilu vuosi sitten:

Melbournen seutua rasittaa lisäksi se, että rakentamisen aloittamisen huippu oli täällä reilu vuosi sitten, joten jo ylitarjontaa edustaville markkinoille on tulevina kuukausina tulossa vielä runsaasti lisää asuntoja joka osaltaan lisää painetta hintojen laskuun. Rakennuslupien myöntäminen on tämän vuoden ollut laskussa, mutta on silti Victoriassa korkeammalla tasolla kuin vuosiin. Kun lisäksi lasketaan yhtälöön asuntojen myyntiaikojen pidentyminen, hidastunut väestönkasvu, maksuhäiriöiden yleistyminen (vaikkakin nämä ovat vielä kohtalaisen alhaisella tasolla) ja huutokauppojen ns. clearance rate:n (eli kuinka suuri osa huutokaupattavista asunnoista menee kaupaksi) laskeminen 18kk:n takaisesta jopa 85%:sta noin 50-60%:iin, alkaa olla selvää että hintojen sulamisesta ei Melbournen seudulla ole vielä nähty kuin alkua.

Silti välittäjillä on ”luonnollisesti” hiukan eriäviä mielipiteitä aiheesta; jos heiltä kysytään, paras aika sekä ostaa että myydä asuntoja on aina juuri nyt. Vaaditaan valtion ensiasunnon ostajille tarjotun avustuksen nostamista ja uskotaan, ainakin julkisesti, että kyllä ne markkinat siitä kohta lähtevät taas nousuun. Hinnat eivät ole olekaan romahtaneet vaan kyseessä on ainakin toistaiseksi ns. ”soft landing”; vain aika näyttää jatkuuko pehmeä lasku ensi vuonna vai tulevatko hinnat alas jyrkemmin. Erityisesti Melbournen osalta on vaikea kuvitella mitään skenaariota missä hinnat lähtisivät lähiaikoina nousuun, ja yleisen maailmantalouden negatiivinen kehitys voi helposti sysätä koko maan asuntojen hinnat jyrkkäänkin laskuun.

Alla vielä linkkejä artikkeleihin joista ylläoleviakin tietoja on kerätty ja lainattu. Etenkin Macro Business-blogin Australian Housing Bubble-kategorian alta löytyy runsaasti mielenkiintoista dataa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: