Kirjoittanut sim | marraskuu 23, 2011

Sekalaisia huomioita kevään varrelta

Tässäpä harvinaisen sekalainen läjä pikkuhuomioita meneillään olevilta kevätkuukausilta; kesä alkaa virallisesti joulukuun alussa, joten ei ole kauaa enää siihenkään.

Jättikukkakaali kotikadulla

Pidän kovasti puista ja ajattelin että on helppo nakki opetella täkäläiset puut, ja opettaa sitten lapsetkin tunnistamaan ne. Vaikka hankin tätä tarkoitusta varten loistavan kirjankin, on opettelu vielä alkuvaheissaan. Ongelmana on puiden määrä – siinä missä Suomessa on puulajeja noin 30, Australiassa on pelkästään eri eukalyptuslajeja yli seitsemän sataa.. En siis enää edes kuvittele oppivani tunnistamaan kaikkia lajeja, mutta jos nyt ajan kanssa edes tärkeimmät.

Tässä kuvassa on yksi kotikatuamme koristavista puulajeista – tämä on joko Melaleuca tai Callistemon – mitkä näin keväällä kukkiessaan näyttävät mielestäni lähinnä jättimäisiltä kukkakaaleilta:

Kesä ja kärpäset – ei kun hämähäkit..

Kesän lähestyessä lämpö tuo tullessaan myös ötökät; tämä kaveri kiipeili pari päivää sitten illalla aidassamme. Ko. laji, huntsman, on vaaraton ja peräti hyödyllinen koska ne popsivat suihinsa epämiellyttävämpiä öttiäisiä. Ihania ne kuitenkaan eivät ole, etenkään kun laji erityisesti tykästynyt autoissa oleskeluun – väkisin hiukan säpsähtää kun tuollainen juoksee tuulilasin poikki; useimmiten onneksi lasin ulkopuolella.

Mielenkiintoinen kirja ”Melbourne’s Wildlife” toteaakin huntsmaneista että ”Commonly found in the house, this nocturnal huntsman hunts for invertebrates on walls and ceilings. It also enters cars, particularly if parked under trees.” Tuota kirjaa voin kyllä suositella; vaikka siinä ei kaikkia alueen eläimiä olekaan esitelty, on mielenkiintoista havaita miten monimuotoinen luonto on tässä ihan metropolialueellakin.

Toisaalta kyllä niitä kärpäsiäkin tulee; joskus pohjoistuulien mukana kesällä Melbourneen rantautuu maaseudulta kasoittain laiskoja isoja kärpäsiä ja välillä pieniä kärpäsiä on niin paljon ilmassa että sekalaisesta käden huitomisesta naaman edessä käytetään joskus sanontaa ”Melbourne greeting”.

Tiedossa keskivertokesä Melbourneen

Muualla maailmassa tuntuu olevan tapana tehdä paljon Suomea enemmän pitkän ajan sääennusteita; kenties se on ilmastojen erojen vuoksi helpompaa täällä, en tiedä. Joka tapauksessa päällä olevan heikon La Ninan ansiosta tänne Melbournen seudulle on tiedossa aikalailla keskivertokesä. Itärannikolle on tulossa keskimääräistä enemmän vettä, mutta heikkona vaikutus ei – toisin kuin viime vuonna – ulottune tänne asti. Yksinkertaistaen El Nino siis aiheuttaa Australiaan kuivia kausia, La Nina sateisempia.

Vettä on tänä vuonna tullut pitkän ajan keskiverron mukaisesti, ehkä vähän enemmänkin, joten luonto kaikkialla on oikein kauniin vehreä ja puistojen nurmikotkin vihertävät – loppukesästä ne kun yleensä ovat enemmän ruskean sävyissä.. Kesän tulipalokautta ajatellen tämä sateisuus on ollut huonokin juttu – etenkin ruohikkopaloista ennustetaan tulevan ongelmia kun ”polttoainetta” on kasvanut paljon keskimääräistä enemmän. Nähtäväksi jää miten kesällä käy, mutta toistaiseksi vain nautimme vehreydestä; alla kuvassa Dandenong Ranges, 1000 Steps-polun alusta:

Yleisestihän ajatellaan että Australia on kuiva paikka, ja kuivaahan täällä todellakin suurin osa maata on. Rannikkoseuduilla on kuitenkin hyvinkin märkiä alueita, ja CSIRO julkaisikin äskettäin äärimmäisen mielenkiintoisen katsauksen Australian vesitilanteeseen; Water: Science and Solutions for Australia – kirja on ladattavissa ilmaisena PDF:nä. Julkaisussa on paljon mielenkiintoista tietoa; tiesittekö esimerkiksi että Australia tuottaa ruokaa noin 60 miljoonan ihmisen tarpeisiin, eli kolmisen kertaa nykyisen populaation verran? Vaikka ilmastonmuutos uhkaakin maatalouden tuottavuutta, ei Australian ruoka-omavaraisuus ole ihan heti uhattuna.

Metro parantaa, ilmaisliput loppuivat

Matkustaminen junalla on tätä nykyä Melbournessa normaalihintaista, mikä vähän ärsyttää. Äkkiseltään voisi ihmetellä mikä normaalihinnoissa nyt on ongelmana, mutta viimeiseen pariin vuoteen verrattuna normaalihinnat tarkoittavat 10-20%:n hinnannousua työmatkoihin. Alkuvuodesta nimittäin Metro, paikallinen tämänhetkinen junaoperaattori, oli sen verran surkea että täsmällisyystavoitteita ei saavutettu juuri koskaan. Tavoitteena on ajaa 98% junavuoroista ja 88% niistä ajallaan – mikäli näihin tavoitteisiin ei päästä, saavat matkustajat kompensaationa 1-4 päivälippua per kuukausi, riippuen siitä miten pahasti tavoitteet missattiin.

Viimeisen parin kuukauden aikana Metro on kuitenkin skarpannut niin että ilmaislippujen virta on tyrehtynyt kokonaan. Tämä on toki kokonaisuutena positiivinen asia, mutta mistäs nyt joukkoliikenteestä voisi valittaa kun junat kulkevat paremmin ajallaan? 😉 (Kulloisenkin junaoperaattorin mollaaminen kun on suosittua ajanvietettä Melbournessa)

BBQ season on täydessä vauhdissa

Yksi ensimmäisistä hankinnoista tänne muutettaessa oli luonnollisesti kunnon grilli, Suomessa kun ei kerrostalossa moista voinut pitää lainkaan. Tälle onkin tullut käyttöä runsaasti ja on kiva kun kerralla voi paistaa yli yhden hampurilaisen tms 😉

Vaikka täällä voi(si) sään puolesta grillata vuoden ympäri, on kesä silti grillauksen ehdoton sesonki ja kesällä tulee grillattua useamman kerran viikossa; milloin kotona, milloin puistossa perheen parissa tai kavereiden kera. Monesti kesäisin tapana on järjestää BBQ:n merkeissä puistoissa tapaamisia, joka onkin kätevä tapa tavata ystäviä – koti pysyy siistinä eikä tarvitse siivota vieraita varten 😉 Puistossa päivän paahteessa ollessa on luonnollisestikin pidettävä hyvä huoli sekä auringolta suojautuminen että nestetasapainon ylläpidon suhteen..

Linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: