Kirjoittanut sim | tammikuu 6, 2012

Sähkön hinnasta

Eräs asia joka on paljon keskusteluissa esillä Australiassa on sähkön hinta ja sen loputtomalta tuntuva nousu. Suurin osa sähköyhtiöistä nosti hintojaan vuoden alusta noin 10%, ja lisää nostoja on tulossa vuoden puolessa välissä kun päästökauppa alkaa 1.7.2012. Meillä on pari vuotta ollut sähkö ja kaasu TRUEnergyltä, heidän hintansa kun olivat pari vuotta sitten kohtuullisia ja sain työpaikan puolesta 6% ”Mates rates”-alennuksen. Nyt kun vuoden alusta TRUEnergy nosti merkittävästi – taas – hintojaan, havahduin vertailemaan tarjoajia. Ja hyvä että havahduin.

Sähkön tuottajia on monta, ja niiden vertailua varten on syntynyt erilaisia sivustoja. Yksi suosituimpia on YouCompare, mutta vaikka kyseessä onkin vertailusivusto, he saavat rahoituksensa asiakkailta jotka vaihtavat heidän ns. ”preferred provider”:iin. Niinpä luotettavampi lähde hintavertailulle on Victorian hallituksen ylläpitämä YourChoice-sivusto. Ehkä hiukan yllättäen hinnat vaihtelevat aika paljon, kalleimpien ja halvimpien välillä on hintaeroa jopa kymmeniä prosentteja.

Ns. smart meter eli älykkäiden sähkömittarien asennus etenee Victoriassa, joten riippuen mittarin tyypistä asiakkaiden on mahdollista valita peak / off-peak-tyyppinen hinnnoittelu tai sopimus jossa kaikki sähkö maksaa aina saman verran. Vaikka meillä on ko. smart meter asennettu, epäilen että meidän kannattaa toistaiseksi olla flat rate-tyyppisellä hinnoittelulla koska suuri osa sähkön käytöstä tapahtuu arkena päivisin – peak / off-peak-sopimuksissa off peak-aika on tyypillisesti vain viikonloppuisin ja arkisin klo 23:00-07:00 ja peak-hinnoittelu kohtalaisen korkea.

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta; toimitus/sopimusmaksusta (ns. supply charge) joka on kiinteä riippumatta siitä miten paljon sähköä käyttää, ja KWh-hinnoitellusta itse sähköstä. Vertailun jälkeen päädyin valitsemaan uudeksi sähkötoimittajaksi Momentum Energy:n joka näyttää tällä hetkellä halvimmalta vaihtoehdolta. Vanha 3kk:n jaksoissa laskutettu supply charge tipahti $88:sta $52:een ja sähkönkin hinta $0.2255/KWh:sta $0.1881/KWh:iin (sisältäen sähkönsiirron), eli laskun loppusummassa vaikutus on meidän käytöllä -20%:in luokkaa verrattuna vanhassa sopimuksessa pysymiseen – ei ollenkaan paha säästö siis, vaikka nyt kyseessä onkin enemmän hinnankorotuksilta välttyminen kuin ”oikea” säästö.

Lisäbonuksina uusi ostettu sähkömme on tuotettu Tasmanian vesivoimaloista ja siten uusiutuvaa, kun vanhalla TRUEnergyllä olimme vielä hiilivoimaloiden varassa, ja hinta on kiinteä seuraavan 12kk kun muilla yhtiöillä tiedossa on korotuksia vuoden puolivälissä. Suurimmalla osalla sähköyhtiöistä on tarjota akkreditoituja ns. Green Power-sopimuksia, joissa sovittu osa sähköstä tuotetaan uusiutuvalla energialla jonka kapasiteetti on rakennettu vuoden 1997 jälkeen. Tyypillinen lisähinta GreenPower-sähköstä on luokkaa +5 senttiä per KWh.

Suomessa sähkön hinta on kansainvälisesti ollut yleensä hyvin kohtuullisella tasolla, mutta koska sekä Australiassa että Suomessa on viime aikoina valitettu sähkön hinnan nousemisesta, tein pienen vertailevan otoksen uuden tarjoajamme Momentum Energyn ja Helsingin Energian välillä.

 

Momentum Energy

Helsingin Energia


Kuukausimaksu

$17/kk

$8.9 / kk
(€7.10/kk)


Sähkön hinta / KWh

$0.1881/KWh

$0.1667/KWh
(€0.1336/KWh)

Kun tässä oli kyseessä vertailussa halvin hinta Victoriasta sekä Helsingin Energian perushinta (ei suinkaan halvin sopimushinta), voidaan todeta että sähkö on Suomessa yhä halpaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: