Kirjoittanut sim | tammikuu 10, 2012

You bloody idiot – liikenneturvallisuudesta

Erilaiset tieturvallisuuskampanjat ovat eräs asia miltä on täällä vaikea liikenteessä välttyä. Victoriassa etenkin TAC:in (Traffic Accident Commission) kampanjat ovat vahvasti esillä, niin ylinopeuden kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista vastaan. Mielestäni molempien kampanijointi on täällä toteutettu tehokkaasti – ainakin kommunikointi on näkyvää, suoraa, realistista ja shokeeraavaakin, niinkuin aihe huomioon ottaen kuuluu ollakin. Lukuisten tienvarsi”mainosten” lisäksi televisiomainokset ovat vahvasti esillä – esimerkiksi tämä koostemainos on takuulla vetoavampi kuin Suomessa vuosikausia harrastut tylsät ”jos otat, et aja”-kampanjat:TAC:illa on eri teemoista monta muutakin mainosta, ja kieli on suoraa, kuten tässä yleisesti käytettyä ”Only a little bit over? You bloody idiot.”-teemaa hyödyntävässä mainoksessa:Samoin kuin Suomessa, Victoriassa järjestetään puhallutusratsioita kaikille – näinhän ei ole esim. Yhdysvalloissa joissa poliisi tarvitsee yleensä jonkun (edes teko-) syyn autoilijan pysäyttämiseen eikä kaikkien puhallutusta yleensä harrasteta. Suurempia ratsioita kutsuaan termillä ”booze bus”, joka tulee isosta linja-autosta jota testausratsioissa käytetään; Victoriassa näissä voidaan testata myös huumeiden käyttöä.

Promilleraja täällä on sama kuin Suomessa, puoli promillea, ja L- ja P-kilvillä ajettaessa nolla. Samoin kuin Suomessa, rajan laskemista käydään ajoittain keskustelua, mutta tiedossa ei ole välittömiä muutoksia promillerajaan.

Mitä sitten sanovat tilastot? Victoriassa kuoli vuonna 2011 tieliikenteessä yhteensä 288 ihmistä, joka sattumalta on täsmälleen sama määrä kuin Suomessa. Suomi ja Victoria ovat lähes suoraan vertailukelpoisia alueita niin väestöltään kuin autojen määrässäkin; ihmisiä Victoriassa on 5.5 miljoonaa, Suomessa 5.4 miljoonaa. Victoriassa autoja on 4.2 miljoonaa, Suomessa 4.6 miljoonaa – Suomen pinta-ala tosin on noin 40% suurempi kuin Victorian.

Karkeasti ottaen liikenneturvallisuus on siis samalla tasolla Victoriassa ja Suomessa. Lieneekin mahdotonta tarkkaan sanoa mikä minkäkin säännön tai valistuksen osuus on kummassakin paikassa ollut että taso on saatu tippumaan niinkin alas. Australian sisäiset erot muuten ovat yllättävänkin suuria, tässäkin asiassa; siinä missä New South Walesissa oli liikennekuolemia väestöön suhteutettuna suunnilleen yhtä paljon kuin Victoriassa (~5.2/100,000/vuosi), Queenslandissa oltiin hiukan korkeammalla (~6/100,000/vuosi) ja Western Australian osavaltiossa liikennekuolemia oli väestöön suhteutettuna peräti 50% enemmän kuin Victoriassa (7.8/100,000/vuosi). Northern Territory huitelee kuitenkin aivan omissa sfääreissään yli 22 liikennekuolemalla per 100,000 asukasta per vuosi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: