Kirjoittanut sim | helmikuu 8, 2012

Melbournen kujat – katutaidetta / graffiteja

Melbournen keskustassa on paljon pieniä kujia. Monessa isommassa kaupungissa kujat ovat paikkoja joihin ei välttämättä kannata eksyä, mutta Melbournessa pieniltä, hämyisiltä kujilta löytyvät monet kaupungin parhaista puolista; kahviloita, ravintoloita, klubeja – ja graffiteja. Kaupungissa on yleisesti ottaen siistiä ja varsinaisia töhryjä / tökeröitä tageja näkee vähän. Silloin kun niitä tulee paikkoihin joihin ne eivät kuulu – juniin, sähkökaappeihin yms – ne siivotaan kohtalaisen nopeasti pois. Tietyillä keskustan kujilla on sen sijaan luvallista tehdä katutaidetta ja näiltä keskustan kujilta voikin löytää upeita graffitituotoksia. Katutaide on siis luvanvaraista toimintaa ja Melbournen kaupungin sivuilla todetaan asia näin:

The City of Melbourne has conducted research and community consultation which revealed that most people do not like graffiti ‘tagging’ (person writing their graffiti name or ‘tag’ on a wall with marker or paint). However, many people appreciate ‘street art’ such as larger more artistic pieces or murals placed in appropriate locations with the required permission.
[..]
The City of Melbourne recognises the importance of street art in contributing to a vibrant urban culture. Melbourne’s street art has become internationally renowned and has become an attraction for local and overseas visitors experiencing Melbourne’s creative ambiance.
[..]
Council takes a strong stance against illegal graffiti and has a number of measures in place to ensure that the city stays clean.
[..]
Within the City of Melbourne, property owners and occupiers can apply for a permit to have street art on their buildings.

Tämä on mielestäni hieno lähestymistapa jonka soisi yleistyvän muuallakin. On oletettavaa että kun katutaiteelle on osoitettuja laillisia paikkoja, sen ilmestyminen ei-toivottuihin ja laittomiin paikkoihin vähenee. Itsekin vihaan töhertämistä jonka luokittelen vandalismiksi ja yksi ärsyttävimmistä asioista Helsingissä oli jatkuva bussipysäkkien yms sotkeminen. Täällä tätä patologista puolta ei harrasteta läheskään niin paljon ja sillon kun jotain tulee, jäljet siivotaan useimmiten nopeasti. Alla joitakin katutaidenäytteitä parilta Melbournen keskustan kujalta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: