Kirjoittanut sim | maaliskuu 11, 2012

Rakennustyömaa Melbourne & rakentamisen kontrasti

Siinä missä Helsingissä tuntui että keskustan kadut revitään joka vuosi auki ihan huvikseen, ovat rakennusnosturit Melbournessa yleinen näky. Keskustaan rakennetaan parhaillaan useampaa pilvenpiirtäjäksi luokiteltavaa taloa, ja vielä useampia on suunnitteilla. Nykyiselläänhän Melbournen skyline on hiukan hajanainen ja pilvenpiirtäjäryppäitä on ikään kuin erillään toisistaan neljässä klimpissä. Nähtäväksi jää miten paljon keskusta vielä kohoaa, mutta sitä odotellessa tällaisiin näkyihin on jo tottunut; milloin kapeahkolta tontila revitään vanhaa pois ja milloin lähes kokonaisesta korttelista on jäljellä vain pala julkisivua:

Kiivaaseen rakentamiseen on vissi syy – Melburnen väkiluku kasvoi esim. välillä 6/2009-6/2010 peräti 79,000 asukkaalla; siis Porin kaupungin verran ihmisiä yhdessä ainoassa vuodessa! Vuosien 2001-2010 välillä kaupungin väkimäärä kasvoi yli 600,000 asukkaalla. Väestönkasvu on kuitenkin sittemmin jo hidastunut selvästi ja rakentamisen buumin huomataan menneen överiksi. Uusia asuntoja alkaa olla markkinoilla selvästi enemmän kuin ostajia – myytävien asuntojen määrä on noussut reippaasti (yli tuplaantunut viimeisen 18kk:n aikana) ja asuntojen keskimääräinen myyntiaika kasvanut yli sataan päivään. Luvut kielivät osaltaan asunto(jen hinta)kuplasta, josta olenkin kirjoittanut jo aiemmin.

Toinen rakentamiseen liittyvä piirre on kontrasti; kaupungin rakennuskanta ei välttämättä ole yleisesti ottaen kovin konsistenttia – samalla alueella voivat vierekkäisten talojen paitsi tyyli, myös kunto erota toisistaan kuin yö ja päivä. Tässä yksi esimerkki, missä toisella puolella on moderni pienehkö kerrostalo:

.. ja välittömästi sen vieressä purkukuntoinen rötiskö:

Aivan kaupungin hienoimmiltakin alueilta voi löytää monta miljoonaa maksavien talojen välistä hirveän murjun jolle ei viimeiseen 50 vuoteen ole tehty mitään. On vaikea sanoa mikä milloinkin on kyseessä; osassa asuu varmasti vanhuksia jotka eivät viitsi/jaksa tehdä enää talolleen mitään mutteivät halua muuttaakaan, osa taas on tyhjillään ja sijoittajien hallussa odottamassa sopivaa tarpeeksi korkeaa tarjousta tontista yms.

Mainokset

Responses

  1. löysin bloginne sattumalta ja täältähän sai vaikka ja mitä mielenkiintoista tietoa Australiasta, kiitos 🙂

    Itse suunnittelen valmistumiseni jälkeen muuttaa australiaan vuodeksi todennäköisesti au pairiksi 🙂

  2. Tuli vain mieleen, etta nuo vanhat rakennukset, esim kuvan rakennus, voivat hyvinkin olla jonkinlaisella kulttuuriperintolistalla, minka vuoksi niiden remontoimiseenkin tarvitaan lupakasittely, samoin purkamiseen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: