Kirjoittanut sim | huhtikuu 29, 2012

Juhlapyhistä & muista vapaista

Pitkään on ollut tarkoituksena kirjoitella juhlapyhistä ja miten ne näkyvät täällä, sekä muista työpaikan vapaista. Vapaapäivistä monet – pääsiäinen, joulu ym – ovat tuttuja pyhiä Suomesta, mutta vapaapäivien joukossa on pari uuttakin tuttavuutta. Perinteinen lomamäärä työpaikan vapaiden osalta on täällä neljän viikon tienoilla useimmilla työpaikoilla; viikon verran vähemmän kuin Suomessa siis, mutta tilannetta tasoittaa parikin tekijää.

Eräänä tasoittavana tekijänä – ja kenties suurimpana erovaisuutena Suomen juhlapyhiin – on se että jos yleinen vapaapäivä kuten vaikkapa uusivuosi osuu viikonlopulle, saa siitä korvaukseksi seuraavan arkipäivän vapaaksi. Sopivana vuotena tästä tulee useampikin ”extra”vapaapäivä.

Viralliset pyhäpäivät vaihtelevat vähän osavaltioittain. Seuraavassa listassa Victorian vuoden 2012 vapaapäivät:

 • New Year’s Day: Su 1.1. (Ma 2.1. korvaava vapaa) – perinteinen uudenvuodenpäivä. Klo 00:00 on perinteisesti isot ilotulitukset niin Sydneyssä kuin Melbournessakin (rehellisyyden nimissä on tosin todettava että Sydneyssä on paremmat), ja aikaisemmin aattoiltana perheilotulitukset. Pääsääntöisesti porukka ei vietä aattoa ryypäten vaan kaupungilla on perheidenkin turvallista ja miellyttävää liikkua yölläkin.

 • Australia Day: To 26.1. – tätä voidaan ajatella Australian itsenäisyyspäivänä vaikka päivä onkin valittu ensimmäisen laivueen saapumisesta vuonna 1788 alueelle mikä nykyään on Sydney; Australia itsenäistyi vuonna 1901.

 • Labour Day: Ma 12.3. – perimmäiseltä aatteeltaan samaa kategoriaa Vapun kanssa, eli työväen juhla, mutta minkäänlaista suomalaistyyppistä vappuperinnettä ei täällä harrasteta niin labour dayna kuin 1.5.:ttäkään joka on ihan normaali arkipäivä.

 • Pitkäperjantai: Pe 6.4. – pääsiäisen seudulla extravapaata on perjantai ja maanantai. Perjantaina monet kaupat ovat kiinni, muuten viikonloppu on ns. business as usual suurimmaksi osaksi.

 • Pääsiäislauantai: La 7.4.

 • Pääsiäismaanantai: Ma 9.4.

 • ANZAC Day: Ke 25.4. – Anzac day on sotamuistopäivä jota alunperin vietettiin Australian ja Uuden-Seelannin joukkojen Gallipolissa kohtaaman tragedian muistoksi (tästä kertoo esim. hyvä Gallipoli-elokuva). Sittemmin päivä on muotoutunut yleiseksi missä tahansa sodassa taistelleiden muistopäiväksi. Itse päivänä tai ennen sitä vähän joka paikassa todetaan eräänlaisen muistohetken tiimoilta ”lest we forget”, eli ettemme unohtaisi.

 • Queen’s Birthday: Ma 11.6. – kuten nimestäkin voi päätellä, kuningattaren syntymäpäivä. Kyseessä siis Englannin kuningatar vaikka mitään virallista valtaa tällä ei Australian suhteen olekaan – päivä juontaa juurensa siitä että Australia on osa ”Commonwealth of Nations”iä eli entistä Brittein Kansainyhteisöä. Korjaus: Jouni tuossa kommenteissa valaisi että kuningatar on muodollisesti myös Australian (ja vaikka miten monen muun maan) kuningatar. Lisäksi vaikuttaa siltä että kuningattarella on yhä huomattavaakin teoreettista valtaa, mutta käytännössä sitä ei nykyään käytetä.

 • Melbourne Cup Day: Ti 6.11. onkin vähän erikoisempi vapaapäivä; kyseessä on loppukevään ravihevoskilpailujen huipentuma, ”The race that stops the nation”. Vaikka en hevosurheilua seuraa käytännössä lainkaan, on sen tuoma vapaapäivä luonnollisesti tervetullut juttu 🙂

 • Joulupäivä: Ti 25.12. ei sen kummempia selityksiä tarvinne. Joulupäivänä lähes kaikki paikat ovat kiinni, ja monen nähtävyyden tms suhteen se onkin vuoden ainoa päivä kun ne ovat kiinni. Joulua vietetään täällä juuri joulupäivänä, ei aattona, ja perinteisiin kuuluu rannalla oloa ja grillausta.

 • Tapaninpäivä (Boxing Day): Ke 26.12. – arkeen paluu käy kulutusjuhlanomaisesti ja suuret ”boxing day sale”-alennusmyynnit alkavat varhain aamulla. En henkilökohtaisesti suosittele tällöin ostoskeskuksiin menoa; normaalisti niin rennot aussitkin yltyvät lähes taistelemaan parkkipaikoista yms.

Normaalien lomien lisäksi tulee työnantajan mahdollisesti tarjoamat extravapaat. Esimerkiksi meillä Telstralla saa yhden extravapaan muuten vaan (”Telstra additional day”) ja jos talossa viihtyy töissä pitkään, joka kymmenes palvelusvuosi saa ”long service leave”:n joka on peräti kolme kuukautta extralomaa. Lisäksi meillä ja monessa muussakin firmassa kannustetaan vapaaehtoistyöhön, ja sitäkin varten saa meillä päivän vuodessa extravapaata.

Lomien suunnittelussa kannattaa lisäksi ottaa school holidays:it eli koulujen loma-ajat huomioon; ne kun ovat luonnollisesti suurimpia lomailusesonkeja. Koulua käydään neljässä ”term”issä, joista tammikuussa on pidempi kesäloma muiden taukojen ollessa pari viikkoa. Tänä vuonna koulujen tammikuun jälkeiset lomat ovat seuraavat: 31.3. – 15.4., 30.6. – 15.7., 22.9. – 7.10. ja 22.12. 2012 – 28.1. 2013. Tammikuu on pitkänä vapaana yleisin lomakuukausi ja turistikauden pahinta sesonkiaikaa etelässä – pohjoiseen päin ihmiset karkaavat vastaavasti etelä-Australian talviaikaan.

Mainokset

Responses

 1. Melbourne Cup ja ravit…? Laukkakilpailuthan ne on, ravihevosilla on kärryt perässä. 😉

 2. Minähän sanoin etten seuraa niitä, tulipahan ainakin se todistettua 😉 Eikös se nyt ole yksi ja sama miten ne hevoset sitä rataa ympäri menevät.. :p

  (Vakavasti puhuen, kiitos oikaisusta!)

 3. Kivaa tekstiä (olen nyt lukenut viimeisimmästä postituksestasi tähän saakka mainostettuasi blogiasi hiljattain Dunderissa)!

  Hevoslaukkakisan lisäksi voisin tarjota tähän postaukseesi toisenkin korjauksen: Elizabeth II on paitsi Englannin kuningatar niin myös _erikseen_ Australian kuningatar (ja muutaman muunkin maan). Australian eri osavaltioiden kuningattaren syntymäpäivän vapaapäivällä ei siis juhlisteta Englannin vaan Australian kuningattaren syntymäpäivää.

  Oikeastihan tämä nykyinen kuningatar eli Elisabeth II on syntynyt 21. huhtikuuta, eli Australiassa ei kuitenkaan juhlita tuota syntymäpäivää sen oikealla hetkellä. Taitaapa tuon vapaapäivän paikkakin heitellä hieman osavaltioittain, eli kaikissa osavaltioissa ei edes sitä juhlita samaan aikaan. Myös ainakin Labour Day:n ajankohta vaihtelee osavaltioittain.

  (Tiedän, että mainitsit tuossa yllä kyseisen listan olevan nimenomaan Victorian vapaapäivistä, mutta ajattelinpa kuitenkin kommentoida vapaapäivien ”liikkuvuutta” samaan syssyyn.)

  T. Jouni Canberrasta

  • Kiitos Jouni korjauksesta! Kun nyt tuosta hiukan enemmän lueskelin niin tuo kuningatar/monarkia-kuviotahan voi kuvailla sangen mielenkiintoiseksikin, kenties myös aikalailla aikansa eläneeksi..

 4. Joo, olen samaa mieltä, että aikansa elänyt instituutio on kyseessä. Kyllä Australian valtion viralliseksi päämieheksi tai -naiseksi pitäisi saada australialainen ja vieläpä sellainen, jota ei ole valittu tehtävään pelkästään syntyperänsä vuoksi. Jospa se tasavalta saataisiin joku päivä aikaiseksi, mutta toistaiseksi näillä mennään!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: