Kirjoittanut sim | Touko 6, 2012

Great Ocean Road

Great Ocean Road on eräs Melbournen alueen suosituimmista ”nähtävyyksistä” ja lienee aika pistää siitä pieni postaus kun siellä on nyt useamman kerran tullut käytyä. Great Ocean Road:han on yksi maailman kauneimmista teistä, kattaen 243km Torquay:stä Warrnambooliin. Koko matkaa tie ei tosin suinkaan kulje rannan tuntumassa, ja etenkin viimeiset 50km Peterboroughsta Warrnambooliin tie kulkee kokonaan sisämaassa.

Yleisin virhe minkä ihmiset Great Ocean Roadille lähtiessään tekevät on varata liian vähän aikaa. Helposti tuntuu siltä että Melbournesta voisi päivässä käväistä vaikka 12 Apostolilla (rantakalliomuodostelma) kääntymässä päiväkseltään, ja onhan se mahdollista mutta siitä tulee mielestäni aivan liian kiireinen päivä.

Ensinnäkin ajaminen on yllättävän hidasta – vaikka suurimmalla osalla tiestä nopeusrajoitus on 80km/h tai enemmänkin, on hyvä jos keskinopeudeksi saa 60km/h, sen verran mutkaista tie on. Yksi kaista per suunta kiemuraisen tien kera takaa myös sen että muu liikenne hidastaa helposti reissua, etenkin kun tällä pätkällä on paljon turisteja sesonkiaikaan. Niin paljon että se on niistä harvoista teistä joissa vähän väliä kylteillä muistutetaan että ajakaapas Australiassa vasemmalla.. 😉

Toisekseen, reitin varrella on vaikka mitä mielenkiintoista katsottavaa ja pysähtymisen arvoisia juttuja hienojen näköalojen lisäksi. Jo reitin alussa oleva Torquayn kaupunki (jonne ajaa Melbournesta noin tunnin) on pysähtymisen arvoinen paikka, ainakin jos surffaus (ja sen oheistuotteet, Rip Curlin ja Quiksilverin kotikaupunkina) kiinnostaa. Alussa on myös useampi upea ranta, kuten kuuluisa Bells Beach ja allaoleva Jan Juc:

Parhaimmillaan tie kyllä kulkee aivan rannan vieressä, ja monet näköalapysähdyspaikat ja rannat antavat kuskillekin mahdollisuuden pysähtyä ihailemaan maisemia:

Matkalla etenkin Lorne ja Apollo Bay ovat sympaattisia kyliä joissa on paitsi hyvä ranta niin hyviä ravintoloita, kahviloita ja pikkupuoteja – sekä tietysti runsaasti majapaikkoja. Nämä ovat hyviä paikkoja yöpyä yön tai parikin jos Great Ocean Roadista haluaa saada vähänkään enemmän irti.

Vähän Apollo Bayn jälkeen tie kurvaa joksikin aikaa sisämaahan, Great Otway National Park:in kansallispuistoon. Kansallispuistossa on monia hienoja patikkareittejä sekä Cape Otwayssa sijaitseva majakka. Majakkan johtava tie on myös kutakuinkin taattu paikka bongata luonnonvaraisia koaloita.

Hieman pidemmältä löytyy hieno Otway Fly – puiden latvojen tasolle rakennettu kävelyreitti:

Tietä jatkettaessa Port Campbelliä kohti muuttuu ranta jylhäksi kallioksi:

Näköalapaikkoja on ylhäällä monta, mutta vielä vaikuttavammat kalliot ovat alhaalta rannalta – esim. Loch Ard Gorge on upea, tässä meidän lapset kirmaamassa edeltä veteen:

Kallioiden koosta saa jonkunlaisen käsityksen tässä ihmisten kera kuvattuna:

Paikka on kuin suoraan jostain elokuvasta:

Vaikka vesi on aina kylmää (alle +20C), ovat rannat luonnollisesti parhaita kesäaikaan eli joulu-helmikuussa. Meidän reissulle tänä vuonna huhtikuun puolivälissä eli keskisyksyllä sattui silti loistava, lähemmäs +30C:n sää, joten ihan pelkkään vuodenaikaan ei kannata Great Ocean Roadin reissua suunnitellessaan tuijottaa.

Suosituksina siis Great Ocean Roadin reissua suunnitteleville:

  • Varatkaa aikaa ainakin 2-3 päivää yhden päivän pikapyrähdyksen sijaan. Sopivia yöpymispaikkoja ovat esim. Lorne ja Apollo Bay tien puolivälissä.
  • Kannattaa tutustua muihinkin seudun nähtävyyksiin kuin rantoihin; Otwayn kansallispuisto on hieno mm. vesiputouksineen ja Cape Otwayn majakka-aluekin katsomisen arvoinen. Talvisaikaan tien ”päässä” Warrnamboolissa näkee valaitakin.
  • Jos haluaa oikeasti tutustua rantan lähemmin, voi ottaa tavoitteekseen 104km:n mittaisen Great Ocean Walkin kävelemisen 🙂
Mainokset

Responses

  1. Upen näköistä 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: