Kirjoittanut sim | kesäkuu 3, 2012

Kaupungin koko

Olen useampaan otteeseen todennut että Melbourne on maantieteellisesti iso kaupunki. Summittaisesti olen ajatellut metropolitan-alueen olevan kokoluokkaa ”isompi kuin Helsinki-Lahti-Hämeenlinna-kolmio”, mutta en ole koskaan tätä heittoa tarkistanut. Ajattelinkin siis tehdä MAPFrappe:lla pikaisen vertailun – tässä kuvassa Melbournen kaupunkialueen summittainen raja Etelä-Suomen päälle läiskäistynä; kovin paljon tästä mutu-ajatuksestani tilanne ei siis eroa:

Interaktiiviseen versioon – ja vaikka omia vertailukarttoja luomaan – pääsee klikkaamalla tästä. Tässäpä muuten huvikseen vielä Suomen ääriviivat tännepäin Australian päälle asetettuina.

On tietysti vähän liukuva käsite miten tämä alue rajataan. Päädyin tuossa ylläolevassa kompromissiin – varsinaiseksi urbanisoiduksi alueeksi laskettava alue nimittäin on jonkun verran tuota pienempi (mutta sen virallinen alue on yli 10 vuotta vanhoista tilastoista), mutta toisaalta ”Metropolitan Melbourne” vastaavasti suurempi. Vielä eräs määritelmä voisi olla vaikkapa lähijunaverkoston kattama alue, joka korrelloi tuon kanssa aika hyvin.

Ylläolevan alueen sisältäkin löytyy viinitiloja ja muuta maaseutumausta ympäristöä, joten aivan talo-talo-talo-linjalla ei joka paikassa mennä – mutta jotain käytännön osviittaa se kuitenkin antaa kaupungin koosta. Meillä töihin tulee porukkaa tämän alueen ulkopuoleltakin; yksi hullu pyöräilee kolme kertaa viikossa Geelongista (70km päästä!), toinen autoilee puolitoista tuntia suuntaansa jo oikeammalta maaseudulta; ylivoimaisesti suurin osa kuitenkin mahtuu tämän alueen sisälle.

Maantieteellisesti Melbourne onkin yksi maailman isoimmista kaupungeista. Asukasluvun suhteen kärjestä toki jäädään reippaasti – Melbournessa on ”vain” 4.1 miljoonaa asukasta. Koska yhdyskuntarakenne perustuu aivan keskustan tuntumaa lukuunottamatta matalaan rakentamiseen, on asukastiheys vain 1567 asukasta/km²; aika väljää verrattuna jo Helsinginkin 2789 asukasta/km²:iin, puhumattakaan vaikka New York City:n yli 10 000 asukkaaseen/km². Koko pk-seudulla Suomessa päästään samansuuntaisempiin lukemiin 1377 asukasta/km²:lla.

Mainokset

Responses

  1. Siinä on yksi asia mistä en tykkää Melbournessa; pitkät välimatkat. Ja ne ruuhkat!

    • Totta on että ”kaupungin sisäisiin” välimatkoihin voi vierähtää tunti tai enemmänkin jos on ruuhka-aikaan suuntaamassa kaupungin toiselle puolelle; ruuhkat ovat kuitenkin suhteellinen käsite – onhan täällä niitä Suomeen verrattuna, mutta USA:n suurissa kaupungeissa ruuhkat ovat vielä ihan eri sfääreissä..


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: