Kirjoittanut sim | kesäkuu 14, 2012

Mistä löytää Australian Stocka ja muita vastaavuuksia

Kun muuttaa uuteen maahan, on alkuun aina vähän hukassa mistä löytää mitäkin, perustavarasta lähtien. Noin vuoden kuluessa sitä oppii hyvin tuntemaan oman alueensa paikat mistä mitäkin kannattaa etsiä, mutta ajattelin listata ihan tuoreille muuttajille hiukan osviittaa mitkä täällä vastaavat mitäkin Suomesta – tai tarkemmin Helsingistä – tuttua liikettä tai palvelua.

Stockmann:ia vastaa lähinnä David Jones-tavarataloketju, ja Stockan Herkkua Melbournen keskustan David Jonesilla oleva Food Hall. Aivan yhtä perusruokakaupasta Food Hall ei tosin mene kuin Herkku, vaan tarjolla on enemmänkin gourmet-valmisruokia, lounasta ja vähän erikoisempia tuotteita. David Jones on muutenkin olevinansa se hienompi tavarataloketju täällä.

Sokosta vastaava tavarataloketju sen sijaan on Myer, perustavaratalo josta saa vähän kaikkea – paitsi ruokaa; täällä kun tavaratalojen yhteydessä ei ole tapana olla ruokakauppaa, jotka ovat eri ketjujen hallinnassa.

K- ja S-[Super]marketteja vastaa paikallinen duopoli Woolworths/Safeway ja Coles.

Edellisten suurimpia liikkeitä eli Citymarkettia ja Prismaa vastaavia ei suoraan ole – juuri mistään ei nimittäin löydy vaatteita ja ruokaa saman katon alta. Jos ruokavalikoiman jättää pois, halpoja peruskuteita ja kodintarvikkeita tarjoavat esim. K-Mart, Big W ja Target.

Alkoja on vähän joka lähtöön, mutta esimerkiksi Dan Murphy’s-ketjulla on erinomaiset valikoimat; Cellarbrationsilla on pienempiä pisteitä tiheämmässä.

Elixiaa tai muuta peruskuntoklubiketjua vastaa Fitness First.

Verkkokauppa.com:ina menevänä elektroniikkaketjuna voi toimia vaikkapa Dick Smith, vaikka tietokonekomponenttien osalta siitä voiton vievätkin pienemmät liikkeet kuten MSY ja suurempien laitteiden osalta ehkäpä Good Guys.

Lähinnä Lidliä taas on Aldi-ketju.

Ostoskeskuksia, kuten Itäkeskusta ja Selloa, vastaavia paikkoja on myös paljon, joskaan ei yhtään Forumin tapaista aivan keskustassa. Yli 530 kaupallaan eteläisen pallonpuoliskon suurin ostoskeskus, Chadstone Shopping Centre 15km keskustasta kaakkoon lienee valikoimaltaan paras, mutta Westfieldin operoimista ostareista kuten Itäkeskuksen kokoisesta Southlandista löytynee myös suurin osa tarvittavista liikkeistä.

IKEAa vastaava liike onkin helppo; Melbournessa on tätä nykyä kaksi IKEAa – Richmondissa ja Springvalessa.

Eräs asia mitä ei kyllä valitettavasti yhtä hyvää löydy on Akateeminen Kirjakauppa. Tästä olen vähän katkera koska tykkään hirveästi kirjakaupoista, mutta ihmiset tilaavat kirjoja niin paljon Amazonista ja muualta netistä (lukeudun kyllä tähänkin joukkoon – ja ymmärrän kyllä että tilaavat, täkäläiset(kin) hinnat kirjakaupoissa kun ovat aika kovia verrattuna Amazoniin, postikulujen jälkeenkin..) että kirjakauppoja on paljon hävinnyt ihan viimeisen parin vuoden aikana.. Parhaita jäljellä olevia ovat Coventry Bookstore, Carltonin Readings ja Paperback Books

Bauhausia vastaa lähinnä Bunnings:n jättimäiset liikkeet.

Monia muitakin kansainvälisiä merkkiliikkeitä löytyy Espritistä Zaraan, mutta esim. H&M ei Australiaan ole vuosia jatkuneista huhuista ja toiveista huolimatta vielä selvinnyt.

Jos ihmisillä on muita peruskauppoja minkä vastaavia olisi kiinnostava tietää, pistäkäähän kommentteihin niin mietitään. Ei tule näin äkkiseltään näköjään kovin montaa kategoriaa mieleen missä olisi Helsingissä jatkuvasti asioinut..

Mainokset

Responses

  1. Marimekko btw aukaisee Chapel Streetille pian! Jos kuosit miellyttaa niin kohta saa (toivottavasti vahan halvemmalla kuin jalleenmyyjilta) verhoja ja kankaita..

    Kiitos tasta mahtavasta blogista! Vasta vajaa pari viikkoa takana Melbournessa mutta blogianne tankkasin etukateen, ja siita oli valtavasti apua 🙂

    Nyt tarttee lahtea pihalle, +30c luvassa!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: