Kirjoittanut sim | 28 kesäkuun, 2012

Myyttien murtamista

Kaikkihan me viljelemme stereotypioita ja yleistyksiä koska ne ovat kätevä ja nopea tapa jäsentää maailmaa. Useimpien uskoisin myös ymmärtävän että 99% kommenteista jotka viittaavat siihen että ”kaikki” tekevät sitä tai tuota tai ovat tuollaisia tai tällaisia, ovat vähintään liioittelua. Australiastakin on liikkeellä useita ”faktoja” jotka kaikki ”tietävät”, mutta todellisuus onkin monesti toinen. Tässä siis muutama myytti mitkä eivät pidä paikkaansa; osa näistä onkin jo aiemmin tullut esille tässä blogissa.

Koalat ovat eukalyptuksenlehti-ruokavalionsa ansiosta jatkuvasti kännissä / pöhnässä / pilvessä tms

  Eivät ole [1], [2]. Tämä yleinen harhaluulo jountanee juurensa siitä että koalat viettävät suuren osan päivästä leväten;

  Contrary to popular belief, eucalyptus leaves do not make koalas drunk. Koalas appear drunk or lazy because they have developed a low-energy lifestyle to compensate for their extremely low-energy diet. The 600 to 800 grams of eucalyptus leaves that koalas eat each day provides them with as much energy as one serving of breakfast cereal does for us.

  &

  The eucalypt leaf is very low in viable nutrients and koalas have a slightly lower body temperature and consequently a lower metabolic rate than most other mammals, to reduce the amount of energy expended per day. By sleeping 18-20 hours they conserve energy and their waking hours are used to feed, move and seek out mates during the breeding season. They do not get drunk on eucalypt leaves.

Kaikki australialaiset surffaavat

  Itse asiassa vain reilu 10% australialaisista harrastaa lainelautailua [3]. Tämä on esimerkiksi vain noin neljäsosa siitä määrästä miten suuri osa suomalaisista (42%) harrastaa hiihtoa [4].

Australiassa on aina lämmintä / aurinkoista / hyvä sää

  Tämän pitäisi olla itsestäänselvää, mutta eipä ole. Talvella saa maan pohjoisosaa lukuunottamatta palella paitsi ulkona niin etenkin sisällä, jossa lämpötila monesti laskee lukemiin johon suomalaiset eivät ole tottuneet. Etelässä on myös useita laskettelukeskuksia. Kesällä taas aurinko voi porottaa niin kovasti että neuvo välttää auringossaoloa keskipäivän aikaan on syytä ottaa ihan vakavasti.

  Lisäksi, uskokaa tai älkää, täällä myös sataa välillä. Ja välillä kun vettä tulee, sitä tulee paljon enemmän kuin mihin Suomessa on totuttu; tulvakanavia yms ei ole kaupunkialueelle rakennettu mitenkään turhaan. Se mikä lasketaan hyväksi sääksi on toki henkilökohtainen juttu, ja itse koen kyllä että sää on täällä vuositasolla ratkaisevasti esim. Suomea parempi, mutta ei se silti aina hyvä ole. The Economist kuvasi aikoinaan Australian säätä hyvin sanomalla että se on “benign and beautiful much of the time, but often by turns scorching, soaking, dehydrating, burning, blowing, parching, cyclonic, cancer-causing and generally destructive.” [5]

Australiassa saa jatkuvasti varoa vaarallisia eläimiä

  On totta että Australiassa on aika monta eläintä jotka potentiaalisesti ovat hengenvaarallisia, krokotiileistä meduusoihin ja pieniin mutta myrkyllisiin hämähäkkeihin. Normaalisti näihin vaarallisiin eläimiin ei kuitenkaan juuri törmää, ja vaaralliset välikohtaukset on lähes aina helppo välttää normaalilla järjenkäytöllä ja varovaisuudella jonka ei tarvitse olla millään muotoa paranoidia tai haitata lainkaan esim. luonnosta nauttimista.

  Bill Bryson toteaa loistavassa kirjassaan Down Under:

  It has more things that will kill you than anywhere else. Of the world’s ten most poisonous snakes, all are Australian. Five of its creatures – the funnel web spider, box jellyfish, blue-ringed octopus, paralysis tick, and stonefish – are the most lethal of their type in the world. This is a country where even the fluffiest of caterpillars can lay you out with a toxic nip, where seashells will not just sting you but actually sometimes go for you. Pick up an innocuous cone shell from a Queensland beach, as innocent tourists are all too wont to do, and you will discover that the little fellow inside is not just astoundingly swift and testy but exceedingly venomous. If you are not stung or pronged to death in some unexpected manner, you may be fatally chomped by sharks or crocodiles, or carried helplessly out to sea by irresistable currents, or left to stagger to an unhappy death in the baking outback. It’s a tough place.

  Tämä on siis aavistuksen liioiteltu näkökanta 🙂 Ko. kirjaa lukiessa on muutenkin hyvä tuntea tai tutustua Brysonin kirjoitustyyliin..

Australiassa juodaan aina Foster’sia

  Vaikka Foster’s on ylivoimaisesti tunnetuin paikallinen olutmerkki ulkomailla, Australiassa sitä pidetään yleisesti aikalailla roskamerkkinä; Foster’s ei ole edes 100 oluen ”Australia’s Best Beers”-listalla. Sen sijaan saman firman, Foster’s Group:in, tuote Victoria Bitter on pitkään ollut maan myydyin olut. Jos joku baarissa tilaa Foster’sia, on kyseessä yleensä turisti joka on aivopesty mainoslauseella ”Foster’s – Australian for beer”. Tästä on epinions:iin kirjoitettu hyvä pätkä yli 10 vuotta sitten joka pitää yhä paikkansa:

Foster’s is NOT ”Australian for Beer”. It’s not true blue or fair dinkum. It’s a big fat marketing lie.

  As a beer-loving Australian I feel qualified to provide a few pointers on what one should know about Foster’s. Most consumers are familiar with Foster’s advertising slogan ”Australian for Beer”. The Carlton and United Brewing Company, the Melbourne-based brewery who own the Foster’s brand, have done an outstanding marketing job in associating Foster’s with all-things Australian in the minds of foreigners. Even my wife’s fifteen-year old High School students know that Foster’s is ”Australian for Beer”. They’ve probably seen the ad’s in Rolling Stone. Due to their successful marketing campaign, Foster’s Lager is one of the best-selling beers in the world.

  There is another side to this situation, however. Firstly, it must be stressed that the Foster’s consumed by American drinkers is not made in Australia. It is produced in Canada, under license. So don’t be fooled by the ”Imported” tag on the label. Foster’s in America is not true blue, not fair dinkum. It’s fake. One of my colleagues flew into a rage of indignation when I pointed this out to him at the bar the other day. He felt deceived and cheated. And indeed he had been. He thought he had been drinking a genuine Australian brew. The Foster’s consumed in Europe is not made in Australia either. I suspect that the only place you will find Australian-made Foster’s is in Australia.

  Secondly, Foster’s bases its marketing campaign on the notion than Foster’s is the quintessential Australian beer. This too is a lie. You will be hard-pressed to find any Aussie drinking Foster’s in Australia (or anywhere else for that matter). Most Aussie’s drink beers produced in their home State. For example, Victorians prefer Victoria Bitter (VB) or Carlton Draught (made in Melbourne), Queenslanders prefer XXXX and Power’s, while New South Welshmen swear by Toohey’s. In fact, you risk a beating by ordering anything other than the choice of locals in some pubs. Australian’s like to joke that Foster’s is made for the Yanks who couldn’t tell a good beer from horsepiss.

  So, now you know that Foster’s isn’t made in Australia and isn’t the first (or second, or third) choice of Australians. So that kills several reasons for drinking it. The only reason to drink it is the taste. If you were raised on Bud Light or Coors Light you may think Foster’s is quite a good beer. However, if you have more discerning taste buds and like a beer with more depth, flavor, and kick, you will be dissapointed by Foster’s.

  In conclusion, I advise you as a patriotic Australian to steer clear of Foster’s. It’s a scam.

Australia on kaikessa vuosia jäljessä

  On totta että on tiettyjä osa-alueita joihin tämä arrogantti yleistys pätee, mutta näitä osa-alueita ei ole niin paljon kuin voisi kuvitella ja kaikki riippuu aina sekä vertailukohdasta että siitä mitä Australian osaa tarkoitetaan. Kuten aiemmin on tullut ilmi, ovat esim. Victoriassa ympäristöasiat valovuosia vaikkapa Länsi-Australiaa edellä. Yhtä typerää ja vaarallista olisi kategorisesti väittää että Suomi on vaikkapa mobiilialan kiistaton huippumaa – tämä on joskus voinut olla totta, mutta eipä ole enää. Ei Australia mitenkään jokaisen osa-alueen kärjessäkään ole, sitä en yritäkään väittää, mutta ei myöskään kaikessa muita maita jäljessä.

Australialaiset haluavat aina tietää miten menee

  Australialaiset ovat noin keskimäärin kiistatta erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Silti hämmennyn aina kun suomalaiset joko täällä tai USA:ssa luulevat että tervehdyksenä käytetyllä ”How are you?”:lla on mitään tekemistä aidon mielenkiinnon kanssa. Se on vain tervehdys; ei sen enempää, ei sen vähempää. En ole aivan varma onko esim. tämä artikkeli vakavissaan kirjoitettu, mutta missään nimessä ”Jo tervehdyksenä he kysyvät, miten menee”, vaikka kirjaimellisessa onkin totta, ei pidä lauseen hengessä paikkaansa.

  Ellet ole taitava small talkissa, ainoa hyväksyttävä vastaus ”How are you?”-tyyppisiin kysymyksiin on positiivinen toteamus ja vastavuoroinen kysymys samoin – kuten ei Yhdysvalloissakaan, Australiassa ei ole välttämättä protokollan mukaista vastata tähän kysymykseen rehellisesti – eikä ainakaan suomalaisrehellisesti lähteä luettelemaan mikä kaikki juuri tänään onkaan mennyt jo pieleen tai mikä ärsyttää.

Australia on tolkuttoman kallis paikka

  Tämä taas riippuu täysin vertailukohdista. Jos Australiaa vertaa muihin Aasian kohteisiin, voivat hinnat kieltämättä tuntua kalliilta. Samoin tämänhetkinen euron alhainen kurssi suhteessa Australian dollariin – 1.23 tätä kirjoittaessa – on omiaan tekemään maasta kalliin tuntuisen. Silti en nyt vain voi ymmärtää etenkin Suomesta saapuvien ihmisten valitusta maan kalleudeusta; turistinäkökulmasta on vaikea kuvitella mikä esim. missään Australian suurkaupungissa tulisi vaikkapa Helsinkiä merkittävästi kalliimmaksi. Pysyvämmin maassa asuvana korkeampi palkkataso taas kompensoi esim. asumisen kieltämättä korkeaa hintaa.

Responses

 1. Koitan itsekkin välttää koko ajan valitamasta miten kallista täällä on vaikka välillä siihen sorrunkin. Nyt alan olla jo tottunut hintoihin (puolen vuoden jälkeen) ja toki paikallinen palkkataso lämmittää sydäntä jääkylmässä kämpässä 😀

 2. Lyhyenä kommenttina ihmettelen, miksi kukaan vertaa Australiaa Aasiaan, tai pitää Australiaa Aasian kohteena (esim. hintatasoja verratessaan). Australia kannattaa ymmärtää Tyynenmeren Eurooppana tai Kanadana hintojen puolesta eikä luulla tulevansa Thaikkulaan tms.

  En siis luule, että itse näin ajattelisit, mutta joskus täällä WA:ssa törmää suomituristeihin, jotka ovat sydänjuuriaan myöten järkyttyneitä hintatasosta. Sama taso täällä on kuin Suomessakin, ja monessa mielessä edullisempaa, jos on paikallisella palkkatasolla liikenteessä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: