Kirjoittanut sim | heinäkuu 3, 2012

Kiehtovaa väestönlaskentatietoa & puuttuvia juttuja

Hyvin pikainen posti tällä kertaa parista aiheesta mistä on pitänyt kirjoitella.

Ensinnäkin väestönlaskentatietoa. Australiassa järjestettiin viime vuonna väestönlaskenta; tästä julkistettiin ensimmäinen tulosrypäle viime kuussa ja SBS on tehnyt niistä hauskan verkkopalvelun jossa tätä dataa voidaan mukavan visuaalisesti tarkkailla etenkin eri kansallisuuksien osalta. Palvelu löytyy osoitteesta http://www.sbs.com.au/news/census/, ja sieltä selviää esimerkiksi että Australiassa asuu (asui viime vuonna) 5,972 ihmistä jotka puhuivat Suomea. Dataa pääsee tarkastelemaan lähiöiden tarkkuudella ja meidänkin lähiössä piileskelee sen mukaan vielä kaksi Suomea puhuvaa ihmistä joista emme ole tietoisia.. Kahden lähiön tietoja pääsee myös tarkastelemaan vierekkäin, joten eri alueiden eroavaisuuksia eri demografisten ja sosio-ekonomisten mittarien osalta pääsee helposti vertailemaan.

Toisekseen piti mainita muutama sellainen asia mitä Australiasta/Melbournesta puuttuu mitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Osa näistä on tullut jo esille, mutta kerrataanpa tässä kontekstissa. Täällä siis ei ole:

 • Naulakoita tai eteisiä. Ihan totta; käytännössä missään talossa ei ole naulakoita, eteistä, tuulikaappia, vaatekaappia sisäänkäynnin vieressä tms. Kengät jätetään – jos jätetään, monesti ne pidetään jalassa – lojumaan johonkin ja takit yms, jos sellaisia on, voidaan heittää vaikkapa sohvan tai tuolin päälle. Sisäänkäynti on useimmiten suoraan olohuoneeseen.

 • Terveyskeskuksia. Kuten aiemminkin totesin, perusterveydenhuolto on täällä vahvasti yksityisten lääkäriasemien varassa eikä valtion/kunnan pyörittämiä terveyskeskustyyppisiä ratkaisuja ole.

 • Valaistuja lenkkipolkuja. Monissa puistoissa olisi kiva lenkkeillä illallakin jos niissä näkisi eteensä, mutta eipä näe – valaistuja kävely- tai lenkkipolkuja kun on ihan turha lähteä yleensä mistään etsimään, niitä ei vain ole.

 • Lattialämmitystä kylppäreissä. Tämä toiminto on täällä yhtä harvinainen kuin se on Suomessa yleinen. Lisäksi kylppäreissä ei yleensä ole mitään lämmitystä katon lämpölamppua lukuunottamatta, joten ne ovat etenkin talvisin varsin viileitä paikkoja.

 • Hedelmäpuntareja kaupoissa. Tai itse asiassa varmaan yksi puntari joka paikasta löytyy, mutta vain punnitukseen eikä hinnoittelua varten. Toisin kuin Suomessa, mitään hedelmiä ei missään punnita itse, vaan ne punnitaan kassalla kassan toimesta. Lisäksi osa hedelmistä – kuten vaikkapa sitruunat, passiohedelmät, kiivit yms – hinnoitellaan usein kappalemääräisesti eikä kilohinnoin.

 • Rautatietä lentokentälle. Melbourne-Sydney-väli on ehkä hiukan yllättäen maailman 2.-5.:ksi (mittarista riippuen) vilkkain lentoreitti, joten nopea juna sopisi kaupunkien välille täydellisesti. Minimi mitä voisi mielestäni vaatia olisi tehokas raideyhteys kentälle, mutta edes se ei tunnu onnistuvan Melbournen päässä. Vastustajina on tietysti niin taksi- kuin bussiyhtiöitäkin ja yllättäen itse lentokenttäkin – joka saa törkeän kalliista parkituksesta muhkeat tulot. Pelkkä tieyhteys niin vilkkaalle lentokentälle on kuitenkin pidemmän päälle mahdottomuus etenkin jos matkustajamäärät jatkavat kasvuaan, joten toivottavasti tälle päättömyydelle saadaan joskus loppu.

Mainokset

Responses

 1. He he…mielenkiintoinen tuo kieliasia. Nimittäin täytin varmasti lomakkeeseen, että olen suomea puhuva asukki, mutta Adelaiden kartan mukaan alueellamme ei ole yhtään suomenkielistä ihmistä(eikä edes ihan viereisissäkään) ja toinen seikka, että lähes kaikissa niissä kaupunginosissa, joissa tilaston mukaan on finskaa taalaavia, niin heitä on 3, joten jää arvailun varaan, mihin lienevät meikäläisenkin kirjanneet :).

  • Tuohan olisi hyvä pointti vaikka kysyä laskentaa hoitaneelta taholta.. eihän mikään prosessi koskaan ole täydellinen, mutta jos voi aukottomasti ”todistaa” että jossain on virhe niin luulisi heidän sen korjaavankin.

 2. Kiitos mahtavasta blogista! Kiinnostukseni Australiaa kohtaan ei ole ainakaan laskenut 🙂
  Kirjoitit jotain jo terveyskeskuksista. Onko tietoa, miten siellä toimii erikoissairaanhoito vakituisille asukkaille, jos vaikka yllättää jokin paha aivoverenvuoto, lonkkaleikkaus tai muu yllättävä leikkaus, täytyykö siihen olla jenkkityyliin kallis vakuutus vaikka työnantajan kustantamana vaiko hoitaako yhteiskunta kuten Suomessa vai jotain siitä väliltä? Onko osavaltioiden välillä merkittäviä eroja?
  Kiitos mahdollisesta vastauksesta jo etukäteen 🙂

  • Kiitos kommentista! Tästä voisi kirjoittaa joskus oman postauksenkin, mutta lyhyesti erikoissairaanhoidossa on kaksi mallia; yksityissairaalat ja julkiset sairaalat. Kaikki hoito julkisissa sairaaloissa on ilmaista kun taas yksityisissä se maksaa – jälkimmäisessä tapauksessa kustannuksista osan kattaa sairausvakuutus mikäli sellainen on. Sairausvakuutuksia on joka lähtöön ja ne maksavat 50:stä 500:aan dollariin kuussa, korvaustason kattavuudesta yms riippuen.

   Lienee syytä korostaa että hoidon tasossa ei ole eroa julkisten ja yksityisten välillä; erot tulevat esiin yksityisen puolen lyhyempinä jonoina mm. elektiivisiin operaatioihin, parempina (esim. 1 hengen) potilashuoneina yms.

   Sellainen erityispointti on otettava huomioon että ambulanssikuljetukset _eivät_ ole ilmaisia, vaan niitä varten on syytä olla ambulanssijärjestön – täällä Ambulance Victorian (http://www.ambulance.vic.gov.au/) – ”jäsen”, joka maksaa yksittäiselle henkilölle vajaa 40 dollaria vuodessa. Useimmat sairausvakuutukset kattavat myös tämän. Jäsenyys kannattaa ehdottomasti hankkia, koska ilman jäsenyyttä kuljetuksista joutuu maksamaan niiden aidon hinnan ja esim. hätätilanteessa ambulanssihelikopterin kustannukset nousevat helposti tuhansiin dollareihin.

   Käsittääkseni systeemi on samankaltainen joka osavaltiossa, mutta parempi etten mene vannomaan kun en ole eroihin tutustunut sen tarkemmin.

   • Kiitos vastauksesta ja linkistä! Hyvin on tuokin asia siellä. 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: