Kirjoittanut sim | elokuu 2, 2012

Kevät! Ei kun hetkinen..

Viime viikkoina sää on ollut varsin suosiollinen Melbournessa; keskitalvea ollaan saatu viettää pääsääntöisesti aurinkoisessa säässä ja päivisin lämpötilakin on kohonnut useimpina päivinä +15C:n tietämille. Ilmassa on muutenkin selvää kevään tuntua; lehtensä tiputtaneet puut alkavat työntää uusia, kirsikka-, magnolia- ja monet muut puut alkavat kukkia, aurinko lämmittää, päivät pikkuhiljaa pitenevät jne.

Yöt ovat silti kylmiä ja aamulla oli tänäänkin alle +5C. Vähitellen sitä kuitenkin alkaa ymmärtää paikallista pukeutumiskäyttäytymistä – ei sitä aina jaksa ottaa aamulla päälle lämmintä takkia (*krhm*, jos sellaisen omistaisi edes..) jos parin-kolmen tunnin päästä pärjää hyvin pelkällä neulepaidalla. Aamulla voi hiukan palella mutta eipähän ole ylimääräistä kannettavaa myöhemmin.

Kevät varsinaisesti ei kuitenkaan ole alkanut, vaan elokuu on virallisesti viimeinen talvikuukausi. Kevätkin on täällä vielä melko epävakaista säätä; välillä on kovin kesäistä, välillä talvista.

Tulossa kuiva ja lämmin kesä?

Pari viime vuotta Australiassa on nautittu (tai ”nautittu”) La Niña-sääilmiöstä, eli normaalia kylmemmistä eteläisen tyynenmeren lämpötiloista. Tämä saa etenkin Australian itäosan sään keskivertoa sateisemmaksi ja mm. Melbournen vesivarastot ovatkin tästä kiittäneet, jakson päättäessä pitkän yli 10 vuotta jatkuneen kuivan kauden – kaksi vuotta sitten varastojen täyttöaste oli 35%, nyt 73% – enemmän kuin 15 vuoteen. Vesivarastojen ollessa täysiä Melbournelle riittää vettä noin kahdeksi vuodeksi ilman pisaraakaan sadetta. Nyt tilanteeseen tullee muutos kun kehittymässä on ”vastakkainen” ilmiö El Niño, joka Australian osalta tarkoittaa kuivempaa kautta. Kesästä siis lienee tulossa keskivertoa kuivempi ja kenties lämpimämpikin.

Tulvakanavista Terminator 2 flashback

Koska täällä sitä sadetta voi tulla aika paljon kerralla noin suomalaisittain ajatellen, on kaupunkialueelle rakennettu tulvia estämään tällaisia tulvakanavia; minulle näistä tulee jostain syystä aina mieleen Terminator 2-elokuva 😉

Kanavat ovat sateettomana aikana, kuten kuvasta näkyy, lähes tyhjiä, mutta myrskyn jälkeen nämä yli 5m syvätkin kanavat ovat täynnä ja vuolaasti virtaavia tilapäisjokia. Olisi sanotaanko mielenkiintoista jos kaikki se vesi silloin lilluisi kaduilla ja talojen kellareissa, joten hyvinkin tarpeeseen nuo kanavat on rakennettu.

Ruuhkaa

Kansainvälisen mittapuun mukaan Melbournen liikenne ei ole lainkaan hullumpaa; IBM:n Global Commuter Pain Study:n mukaan liikenne on (vertailukaupungeista) maailman toiseksi sujuvinta. Itsekään en ruuhkista täällä juuri kärsi, mikä johtuu pääasiassa siitä että käytän työmatkoihin junaa. Eräs päivä menin kuitenkin arkiaamuna yhdeksän jälkeen lasten kanssa keskustaan autolla ja voi kyllä sanoa että matkalla oli ruuhkaa; vihdoin perille päästyämme ajotietokone kertoi karun lukeman matkan keskinopeudesta:

Erityisesti nopeasti kasvavassa Melbournen pohjoisosassa infrastruktuuri laahaa selvästi tarvetta jäljessä ja tilanne on liikenteen kannalta melko huono. Sama ongelma on suurimmalla osalla muita kokonaan uusia asuinalueita, ja Eppingin radan pientä jatkamista South Morangiin lukuunottamatta konkreettisia suunnitelmia uusille junalinjoille ei edes ole – mikäli kaupungin kasvu jatkuu kovana, on valitettavasti odotettavissa että myös ruuhkat ovat pahenemaan päin ja raideliikenteen laajentamiselle entisestään on kova tarve.

Mainokset

Responses

 1. Mielenkiintosta, en ookkaan kuullut tästä el ninon vaikutuksesta Australiassa. Tarkoittaa kaiketi taas suihkujen säännöstelyä, buu! Ja liikenne toiseksi sujuvinta, whaaaat! Ruuhka-aikaan ei tarvitse kyllä paljon keskustaa lähelle yrittää ajaa…

  • No se riippuu mihin verrataan.. Suomeen verrattuna nyt ruuhkia on missä vain (siellä oikeita ruuhkia kun ei ole), mutta on täällä autoilu paljon helpompaa kuin monessa muussa metropolissa. Totta tosin on että keskustaan – tai pahempaa, sen läpi – ei kannata ruuhka-aikaan autoilla ellei nyt ihan välttämättä halua tuhlata aikaa..

   Eipä taida ruuhkista olla ongelmia siellä missä te nyt reissaatte? 😉

   • No en kyllä paljon pahempiin ruuhkiin halua joutua. 🙂 Muttajoo, eihän tää edes loppupeleissä niin iso kaupunki ole maailman mittakaavassa. Melbournen julkisiakin jatkuvasti kauheasti mollataan, ja onhan niissä varmasti parantamisen varaa, mutta verrattuna moniin muihin paikkoihin itse en oo kauheasti kehdannu valittaa.

    Me ollaan kahden viikon päästä jo takaisin Mellun ruuhkissa ja KYLMÄSSÄ!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: