Kirjoittanut sim | elokuu 20, 2012

Elämää älymittarin kanssa

Victoriassa on meneillään sähkömittarien uusinta etäluettaviin älymittareihin (smart meters). Nämä sähkömittarit mittaavat sähkönkäyttöä kutakuinkin reaaliaikaisesti ja verkko-operaattorista riippuen kuluttajille voidaan tarjota tähän dataan yhtälailla lähes reaaliaikainen pääsy. Älymittareita ollaan ottamassa käyttöön vähän joka puolella maailmaa osana sähköverkon uudistamista; aikataulu on täällä Victoriassa sama kuin Suomessa – etäluettavat mittarit ovat tulossa kaikille niin Suomessa kuin Victoriassakin vuoden 2013 loppuun mennessä.

Tämä päätettiin täällä vuonna 2006 seuraavin perustein:

In early 2006, the previous Victorian Government had endorsed the deployment of Advanced Metering Infrastructure (AMI) to all Victorian electricity consumers taking supply of less than 160 MWh per annum. With growing energy demand and rising electricity prices, the then Government identified a need to give consumers greater control over their energy consumption.

Entäs sitten? Pääsääntöisesti älymittarien markkinointityö on joka puolella maailmaa epäonnistunut lähes täydellisesti kun järjestelmän tuomia etuja kuluttajille ei ole osattu kommunikoida alkuunkaan – ketä tavallista kuluttajaa oikeasti kiinnostaa esim. se että ”Uudet mittarit mahdollistavat todellisiin lukemiin perustuvan laskutuksen sekä tarjoavat asiakkaille entistä tarkempaa tietoa omasta sähkönkulutuksesta”? (tämä helmi Turku Energialta). Pahimmillaan mainonnassa on mainittu että tämä mahdollistaa hinnoittelun kellonajan tai kulutuspiikkien mukaan, jonka suurin osa kuluttajista mieltää hintojen nostamiseksi. Ei siis ihme jos kuluttajat ovat skeptisiä.

Oikeasti kysymyksessä on kuitenkin hyvä juttu, ja asiaa ihmisten näkökulmasta lähestyvät palveluntarjoajat kuten OPower auttavat sähköyhtiöitä tämän esilletuomisessa. Meidän alueen jakelija United Energy asensi tänne älymittarit vajaa vuosi sitten ja tarjoaa asiakkaille Energy Easy-portaalia jossa omaa kulutusta pääsee seuraamaan – tiedot mittarista tulevat 30min jaksoissa, joten kulutusta pystyy seuraamaan lähes reaaliajassa. Palvelu ei ole aivan OPowerin tasolla, mutta tarjoaa kuitenkin hyödyllistä tietoa – sekä sopivan ripauksen sosiaalista vertailua kun esillä on myös oman lähiön keskivertokulutus:

Tähän väliin selitettäköön sen verran että meidän talon kulutus on paljon alueen keskivertoa suurempi kahdesta syystä; meillä on ensinnäkin porukkaa nyt kotona kutakuinkin 24/7 sekä toisekseen talo lämpiää sähköllä kun yleisin lämmitysmuoto tällä alueella lienee kaasu, joka ei tietysti näissä luvuissa näy.

Tuntinäkymästä taas selviää hyvin milloin sitä sähköä kuluu; aamulla 7-9:n välillä on selvä piikki ja toinen iltapäivällä/illalla kun tulee tarvetta pistää valot päälle ja pyykin- sekä astianpesukoneet pyörivät.. Yksittäisiä laitteitakin saisi älymittariin ”liitettyä” niin että niiden sähkönkulutusta voisi seurata laitetasolla, mutta harva laite vielä tukee sen vaatimaa ZigBee:tä.

Vuositasolla kulutuksessa näkyvät vuodenajat selvästi; Melbournen seudulla energiaa kuluu pääsääntöisesti enemmän lämmitykseen kuin viilennykseen, ja tämä on selvästi nähtävissä kuukausikulutuksesta. Alhaisinta kulutus on syksyisin ja keväisin kun ei tarvita juuri lämmitystä eikä viilennystäkään.

Näitä on mielenkiintoista seurata ja sen verran ”gamification”-teoria toimii että on mukava tehdä pieniä kokeita miten mikäkin tekeminen vaikuttaa kulutukseen – esim. lämmitys/jäähdytysjärjestelmä kannattaa laittaa kokonaan pois päältä jos poistuu talosta paria tuntia pidemmäksi aikaa. Samoin kun muistaa että valoja ei pidä turhaan päällä, huomaa senkin kulutuksesta. Itse olen kokenut systeemin hyvin mielenkiintoiseksi ja jo tällä karkealla näkymällä voi tehdä kaikenlaista analyysiä – vielä kun saisi aurinkosähköpaneelit katolle, mutta se jää kyllä näin vuokratalossa haaveeksi..

Teknistä tietoa täkäläisestä systeemistä siitä kiinnostuneille löytyy täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: