Kirjoittanut sim | syyskuu 13, 2012

Maanjäristyshuumoria ja muita sekalaishuomioita

Määnjäristys! Okei, 3kk sitten..

Australia, kuten Suomikin, on kaukana mannerlaattojen liittymäkohdista ja siten geologisesti erittäin stabiilia aluetta. Kesäkuussa Melbournessa koettiin kuitenkin harvinaisen kova maanjäristys – voimakkain yli 100 vuoteen, 5.5 Richterin asteikolla keskipisteen ollessa 120km Melbournesta kaakkoon. Maanjäristys oli elämäni ensimmäinen sellainen maanjäristys että sen tapahtumahetkelläkin tajusi maanjäristykseksi. Tuhot tästä jäivät aikalailla mitättömiksi, ja paikallista tapaa suhtautua useimpiin asioihin huumorilla kuvastaa seuraava sosiaalisessa mediassa pian tapahtuman jälkeen levinnyt kuva:

Lastensairaala oikein tehtynä

Eräs päivä jouduimme (onneksemme turhaan) käymään Melbournen lastensairaalassa, Royal Children’s Hospitalissa. Tämä lastensairaala hoitaa koko osavaltion vaikeammat tapaukset, samaan tapaan kuin Suomessa Lastenklinikka Helsingissä. Toisin kuin Lastenklinikka, täällä lastensairaala ei tappele homeongelmien kanssa vaan tilat ovat uudet ja suoraan sanottuna upeat. Viime vuonna valmistunut yli miljardi dollaria maksanut rakennus ei jätä paljon toivomisen varaa ja pääasiallisten asiakkaiden – lasten – tarpeet on huomioitu erinomaisen hyvin. Ensiavun puolella on esimerkiksi tällainen kaksi kerrosta korkea, monta metriä läpimitaltaan oleva pyöreä akvaario:

Keskusaulassa oli lisäksi mm. tällainen monta kerrosta korkea patsas (joissa sai kiipeillä, tosin ei liene toivottavaa mennä ylös asti) ja lukuisia muita ”hands-on”-taideteoksia:

Arvostan suuresti tätä onnistunutta yritystä tehdä lastensairaalasta paikka jossa on lapsille jotain mielenkiintoista ja hauskaakin; useimmiten sairaala kun kuitenkaan ei ole mikään iloinen paikka pidempään oleskella. Vaikka me saimmekin käydessämme hyvää hoitoa lyhyellä jonotuksella, eivät pelkät tilat takaa toimivaa työyhteisöä – en tiedä tilanteen oikeaa laitaa, mutta erinäisistä kärhämistä sairaalan toiminnassa on aina välillä uutisissa juttua.

Hätävarjelun liioittelua

Vaikka Australiassa ollaan yleisesti ottaen rentoja ja ihan joka paikkaa ei ole pilattu varoituskylteillä/aidoilla/yms, tulee välillä eteen mitä käsittämättömimpiä hätävarjelun liioittelutapauksia. Tässä yksi esimerkki työpaikalta, jossa jokaisessa kuviteltavissa olevassa laitteessa tms keittiössä on tällainen riskinkartoitustaulu:

Koska siis milläänhän sitä ei ilman varoituskylttiä muistaisi että ruoat voivat jääkaapissakin pilaantua, tai että sinne ei kannata pistää bensaa… Riskiluokitus sillä sentään on ”Low”, samoin kuin tiskinpesuaineessa(!). Voi apua..

Läpinäkyvyyttä suorituksiin

Täkäläinen paikallisjunaoperaattori Metro saa jatkuvasti älylippujärjestelmä Mykin ohella negatiivista julkisuutta, vaikka oikeasti molemmat toimivat ihan hyvin. Junaoperaattorilla on määritellyt palvelutasorajat joiden yli pitää päästä tai matkustajille napsahtaa korvaus (1-4 päivälippua/kk); 98% vuoroista pitää ajaa ja 88% pitää olla ajallaan. Kunkin kuukauden suoritus on näkyvästi asemilla esillä tähän tapaan:

Vaikka palvelutasorajoja voisi hyvin nostaa jonkun verran, sekä sanktiot myöhästymisistä ja peruutuksista että suoritusten näkyvä esilletuonti ovat mielestäni ns. Hyvä Juttu jota toivoisi VR:nkin Suomessa alkavan harrastaa – tietääkö kukaan onko VR:lle edes asetettu virallisia palvelunlaatutasoja?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: