Kirjoittanut sim | syyskuu 21, 2012

Puhdasta ilmaa & sadekuuroja

Puhdasta ilmaa

Yleisesti ajatellaan että Suomessa on jos ei aivan niin ainakin melkein maailman puhtain ilma. Ja puhdasta se toki onkin; yleisin vertailumittari on pienhiukkaspitoisuus (PM10) jonka vuosikeskiarvo on lähteestä riippuen Helsingissä 20-28µg/m3. Kuten jokainen pk-seudulla katupölyaikaan elänyt tietää, keväisin tilanne on aika paljon huonompi – raja-arvo 50µg/m3 ylittyy Helsingissä yli 30 päivänä vuodessa jolloin ilmanlaatu luokitellaan korkeintaan välttäväksi. Tilanne on Suomessa luonnollisesti huonoin Helsingissä ja sielläkin keskustassa – esimerkiksi Oulussa PM10:n vuosikeskiarvo on 14-18µg/m3, pienempien kaupunkien keskiarvon liikkuessa 10µg/m3:n tienoilla.

Melbournen ollessa melkolailla Helsinkiä isompi kaupunki neljällä miljoonalla asukkaallaan odotin tilanteen olevan täällä huonompi. Totuus on kuitenkin toinen; Melbournen pienhiukkasten keskiarvo on luokkaa 14-18µg/m3 ja keskustakin jää vuositasolla alle 20µg/m3:n. Lisäksi esim. viime vuonna ei 50µg/m3:n raja-arvo ylittynyt Melbournessa kertaakaan, eli ilmanlaatu oli koko vuoden vähintään tyydyttävä ja yleensä hyvä. Täällä tietysti katupölystä ei juuri ole haittaa kun katuja ei ikinä tarvitse hiekoittaa, ja Helsinkiin verrattuna keskimääräistä kovemmat tuulet varmasti auttavat asiaa myös.

WHO:n tilastojen mukaan Melbournen ilmanlaatu on miljoonakaupungeista maailman kolmanneksi puhtainta; isoista kaupungeista edellä on niukasti vain Vancouver ja Sydney – muuten edelle pääsee vain pienempiä kaupunkeja pääasiassa Yhdysvalloista ja Kanadasta, pari pientä saarta kuten Mauritius – sekä ehkä hiukan yllättäen Tallinna.

Vertailun vuoksi olen kerännyt allaolevaan taulukkoon eri ilmanlaatumittarit pääkaupunkiseudulta, Helsingistä ja Melbournesta vuodelta 2011. Pk-seudun tulokset ovat kaikkien pk-seutujen mittauspisteiden keskiarvo, samoin Melbournen – Melbournessa alueellinen vaihtelu on yllättäen hyvin pientä, joten nostin tuolta Helsingin vielä erilleen keskustan Mannerheimintien pisteestä.

WHO:n ilmanlaatuindeksin pohjaa pitävät lukuisat kaupungit Kiinassa, Iranissa, Intiassa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa mistä kaikista löytyy useita paikkoja joissa keskimääräinen PM10-pitoisuus on reilusti yli 100µg/m3 ja joissain jopa yli 200µg/m3 (100 on ”huonon” ilmanlaadun ja 200 ”erittäin huonon” raja). Siinä pääsyy miksi en oikeastaan koskaan halua Kiinassa tms asua vaikka muuten kiehtova paikka onkin – sen verran mielelläni hengitän puhdasta ilmaa ja tarjoan lapsilleni saman mahdollisuuden.

Linkkejä:

Miten monta tapaa on sanoa että voi vähän sataa?

Näin keväisin Melbournen sää on kohtalaisen epävakaista – välillä on päiviä yli +20C ja aurinkoista, välillä tulee viileämpiä päiviä ja sadetta. Monena päivänä voi myös tulla sadekuuroja, mutta sen selvittäminen meinaako juuri siellä missä itse meinaa olla sataa vai ei, ei ole aina ihan yksinkertaista. Säätiedotusten yhteenvedosta voi nimittäin bongata ainakin seuraavanlaisia kuvauksia sille että vettä voi tulla; listattu käsitykseni mukaan todennäköisimmästä sateesta vähiten todennäköiseen:

 • Rain
 • Areas of rain
 • Rain at times
 • Showers
 • Scattered showers
 • A few showers
 • Isolated showers
 • Shower or two
 • Shower or two clearing
 • Possible shower
 • Mostly dry

Sääikoneita seurattaessa lehdistä tai ohjelmista näistä tulee jokaisesta pisara ikoniin, mutta käytännössä voi yhtä hyvin olla täysin aurinkoinen päivä. Jotta näistä siis ottaisi selvää että meinaako oikeasti sataa vai ei – eli tarvitseeko sateenvarjoa kantaa mukana – on kaivettava säätiedotusta vähän syvemmälle. Onneksi ainakin lyhyen aikavälin ennusteissa on kerrottu tilannetta tarkemmin, esim tänään:

Partly cloudy. Isolated showers, becoming more frequent in the afternoon and contracting to southeastern suburbs by the evening. Winds westerly 15 to 25km/h, turning southwesterly in the early afternoon.

Kunhan tietää missä itse on ja katsoo sadetutkasta mikä on tilanne niin näistä pystyy jo aika hyvin päättelemään mikä päivän sää meinaa olla. Vaikka siis paikalliset valittelevatkin / kehuvatkin että Melbournessa voi olla neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä niin yleensä tämä on aika hyvin tiedossa sääennusteissa. Jos kunnollista BOM:in dataan pohjautuvaa sääennustusta vaivautuu aamulla vilkaisemaan niin tietää kyllä ainakin 95% ajasta mitä tuleman pitää. iPhone/Android-käyttäjille tähän tarkoitukseen paras sovellus muuten on Shifty Jelly:n Pocket Weather AU, jota voin suositella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: