Kirjoittanut sim | lokakuu 12, 2012

Lajitunnistusta

Australian yksi parhaista ominaisuuksista on sen monipuolinen ja muihin maailmankolkkiin verrattuna tyystin erilainen luonto. Niinpä eräs mielenkiintoinen projekti onkin oppia tuntemaan ja tunnistamaan edes yleisimmät kasvi- ja eläinlajit. Tätä tarkoitusta varten olenkin etsinyt kirjallisuutta tai muuta materiaalia. Puista löysin jo viime vuonna loistavan kirjan, mutta sen myötä valkeni puulajien oppimisen mahdottomuus jota käsittelin toisessa blogissani viime vuonna. Kävi nimittäin ilmi että siinä missä Suomessa kasvaa noin 30 eri puulajia – ja ne on siten helppo opetella tunnistamaan vaikka kaikki – Australiassa pelkästään eucalyptus-lajeja on yli 700, joka tekee tehtävästä hiukan haastavamman…

Lisäksi luonnossa liikkumiseen tuollainen reilu 2kg:n painoinen puu-opus/tiiliskivi ei ole paras mahdollinen valinta, eikä tietenkään kata kuin puut – jotain muutakin siis tarvitaan. En oikein löytänyt hyviä kompakteja kirjoja tunnistusta avittamaan, mutta sitten eteen tuli kaksi loistavaa iPhone/iPad-sovellusta; ensimmäisenä Museum Victoria:n Field Guide to Victorian Fauna josta alla muutama pienennetty ruutukaappaus:

Sovellus on kattava katsaus Victoriassa eläviin eläimiin, levinneisyyskarttojen, kuvien ja muiden tietojen kera – joistakin eläimistä on sovelluksessa jopa ääninäytteet. Lisäksi teknologiamielessä on mielenkiintoista että ko. sovelluksen lähdekoodi on MIT-tyylisellä lisenssillä vapaasti kaikkien ladattavissa. Kaiken kaikkiaan loistava sovellus ja ilmaisena erittäin suositeltava ladattava.

Toinen hyödyllinen tunnistusohjelma on Australian Wildflowers-applikaatio (myös iPhone/iPadille) joka nimensä mukaisesti keskittyy kukkivien juttujen tunnistamiseen. Sovelluksessa on yli 500 kukkivaa kasvia koko Australian alueelta ja tunnistus tapahtuu kukkien perusteella. Sovelluksessa on myös puskia ja joitakin pieniä puulajeja, mutta isommat puut siitä puuttuvat. Alla pari pienennettyä ruutukaappausta tästä sovelluksesta; tämä sovellus maksaa $2.99 ja vaikkei olekaan aivan ylläolevan Field Guiden veroinen, on mielestäni rahan arvoinen:

Eläinten osalta Museum Victorian sovellus riittää mielestäni hyvin; sen sijaan puita ja muita ei-juuri-nyt-kukassa-olevien kasvien tunnistusta varten tarvittaisiin vielä joku ohjelma tai kirja, mutta en ole vielä siihen sopivaa field guidea löytänyt. Jos jollain on vinkata niin kertokaa ihmeessä, mutta tunnistuspuuhiin nämä sovellukset ovat jo hyvä alku!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: