Kirjoittanut sim | lokakuu 25, 2012

Valtion energiansäästötalkoot

Kaikki ovat varmaan kuulleet että sähkölaitteet olisi hyvä sammuttaa virtanapista tai ottaa pois töpseli kun niitä ei käytä – valmiustilahan kuluttaa sähköä. Käsi kuitenkin sydämmelle, miten moni oikeasti tekee niin? Vaikka meillä ollaan mielestäni aika ”vihreitä” eikä televisiota käytetä edes viikottain, meilläkin se on tupannut olemaan silti valmiustilassa.. Kiitos kuitenkin valtion energiansäästötalkoiden, ei ole enää.

EETechin kaveri rimpautti ovikelloa eräs la-aamupäivä ja kertoi olevansa valtion energiansäästötalkoiden asialla; jaossa oli tällä kertaa tällaisia sähköä säästäviä jatkojohtoja:

Piuhan ideana on että tuohon kytketään viihdekeskuksen sähkölaitteet – TV, CD/DVD/Blu-Ray-soittimet, viritinvahvistin, pelikonsolit tai mitä sattuukaan olemaan – ja laite kytkee niiltä verkkovirran automaattisesti pois jos minuuttiin mitään niistä ei käytetä. Infrapunasensori taas pitää huolen siitä että piuha menee päälle kun jotain laitetta yrittää laittaa päälle, joten laitteiden päällekytkeminen onnistuu silti kaukosäätimellä – toisin kuin jos ne olisi sammutettu laitteen omasta virtanapista. Käyttökokemukseen se ei siis juuri vaikuta; kätevää.

Piuha asennuksineen oli siis ilmainen, vaikka ”kaupustelua” tekee yksityinen yritys (mm. näitä standby-piuhoja jakelee Melbournen alueella useampikin yritys) – Victorian osavaltio tukee tätä toimintaa Victorian Energy Efficiency Target-systeemin kautta, ja yritykset siis saavat käytännössä rahaa yleisen energiatehokkuuden nostamisesta. Parasta tässä ei mielestäni kuitenkaan ole edes tuo ilmaisuus, vaan se että nämä palvelut tuodaan kirjaimellisesti kotiovelle. Noin 5 minuuttia myöhemmin kaveri oli tehnyt asennuksen ja minä kuitannut käynnin suoritetuksi – tämän kätevämmäksi sähkönsäästö ei juuri tule.

Skeptikoille tietysti tulee mieleen se fakta että tällainen laitehan kuluttaa luonnollisesti sähköä sitä säästäessään; näin on. Laitteen kulutus on kuitenkin alle 1W kun taas ison LCD-TV:n standby-kulutus voi olla parikymmentäkin wattia, joten kun tuon takana pitää muutamaakin laitetta se varmasti todella säästää sähköä.

Tämä ei ole mitenkään ainoa valtion tukema säästökampanja; ilmaiseksi jaetaan myös vettä säästäviä suihkupäitä ja energiansäästölamppuja; taloudellista tukea saa myös moniin muihinkin vettä ja energiaa säästäviin ratkaisuihin – jopa energiatehokkaan television, jääkaapin yms hankintaan saa tukea.

Mainokset

Responses

  1. Jotta suomalaiset eivät jäisi aivan osattomiksi tällaisesta:

    Jos käytössä on vahvistin, jonka standby-kulutus on järkevä, ja jota käytetään aina muiden laitteiden kanssa, tämä on helppo ratkaisu.

    http://www.clasohlson.com/fi/Jatkojohto,-jossa-master-slave-toiminto/Pr363388000

    Vahvistin kytketään masteriin, muut laitteet slave-liittimiin. Ainoa muutos käyttäjälle on, että vahvistin täytyy laittaa päälle ensimmäisenä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: