Kirjoittanut sim | marraskuu 3, 2012

Yksityisestä lahjoittamisesta

Tällaisia kadunvarsikeräyksistä varoittavia kylttejä – CAUTION: Highway Collectors Ahead – näkee Australiassa usein; isoissa risteyksissä kiertää punaisten valojen aikaan milloin minkäkin järjestön edustajia keräämässä rahaa ja mikäs sen kätevämpi tapa lahoittaa kuin tiputtaa muutama parkkikolikko suoraan auton ikkunasta.

Mutu-tuntumalla täällä niin kerätään kuin lahjoitetaankin enemmän rahaa ja aikaa kuin Suomessa. Uusin luotettavaksi luokittelemani tilasto minkä löysin on valtion tutkimus vuodelta 2005: Giving Australia: Research on Philantrophy in Australia [pdf] jonka mukaan 87% australialaisista aikuisista lahjoitti rahaa hyväntekeväisyyteen, keskimääräisen lahjoitussumman ollessa $424/vuosi. Aikaakin annettiin paljon; 41% aikuisista teki vapaaehtoistöitä, keskimäärin 132 tuntia vuodessa, kollektiivisen vapaaehtoistyöpanoksen ollessa yhteensä 836 miljoonaa tuntia.

Minusta nämä luvut tuntuivat suurilta verrattuna Suomeen joten yritin kaivaa vastavuoroisesti tilastoja sieltä; yhtä hyvää lähdettä ei löytynyt mutta tämän tutkimuksen mukaan suomalaiset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen keskimäärin 91 euroa vuodessa. VaLa:n vuonna 2011 tehdyn lahjoittajatutkimuksen mukaan 33% suomalaisista lahjoittaa satunnaisesti rahaa ja 17% tekee vapaaehtoistöitä. Tämän mukaan vapaaehtoistöitä taas tekee 29-37% ja aikaa siihen käytettäisiin peräti 18h kuukaudessa; tämä luku ei kuitenkaan ole yhteisymmärryksessä samassa yhteydessä mainitun kokonaisajan – 123 miljoonaa tuntia vuonna 2006 – kanssa. Jos vaikka 33% ihmisistä tekisi yhteensä tuon 123 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä, tulisi siitä noin 6h/kk.

Tilastoissa on varmasti merkittäviä eroja siinä mikä vapaaehtoistyöksi lasketaan yms, joten sen vertailu on vaikeaa – vaikuttaa kuitenkin siltä että australialaiset tekevät enemmän vapaaehtoistöitä. Vapaaehtoistöihin kannustetaan ainakin meillä työpaikankin puolesta; en tiedä miten yleinen käytäntö on, mutta meillä saa esim. päivän vuodessa palkallista extravapaata jos sen käyttää jonkun rekisteröidyn järjestön vapaaehtoishommiin, työpaikan järjestämien muiden tempausten lisäksi.

Lahjoituksia hyväntekeväisyyteen tunnutaan täällä tilastojen valossa annettavan huomattavasti Suomea enemmän. Osasyynä tähän epäilemättä on se että lahjoitukset ovat useimmiten verovähennyskelpoisia; edellämainitun VaLa:n tutkimuksen mukaan suomalaisetkin lahjoittaisivat moninkertaisia summia (366-478eur/vuosi ryhmästä riippuen) jos vain lahjoittaminen olisi yleisemmin verovähennyskelpoista – uskoo ken tahtoo, olettaen että edellämainittu ~90eur/vuodessa nykytaso pitää paikkansa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: