Kirjoittanut sim | marraskuu 9, 2012

Sekalaisia arkiajatuksia

Sarjassamme sekalaisia arkiajatuksia, pahoittelen punaisen langan puuttumista 🙂

Kukkia Fitzroy Gardensin konservatoriossa

Fitzoy Gardens on välittömästi ydinkeskustan itäpuolella sijaitseva 26 hehtaarin laajuinen kaunis puisto, jossa minulla on usein tapana käydä lounaskävelyllä – toimisto kun on siinä puiston laidalla. Puistossa on pieni kasvihuone jossa on vaihtuvia asetelmia kukkia. Tällä hetkellä siellä on näin kaunis kukkaloisto:

Duopoli kisaamassa tuoreudesta

Vähän Suomen K- ja S-ketjujen tapaan, Australiassa on vahva elintarvikemarkkinoiden duopoli eli kahdenvalta; Coles (Wesfarmers) ja Woolworths-ketjut hallitsevat noin 80%:n osuudellaan elintarvikemarkkinoita ja ovat tällä hetkellä samanlaisen voimakkaan kritiiikin kohteena kuin ruokaketjut Suomessa – tuottajahintojen kohtuttomasta puristuksesta. Coles on saanut erityisesti maidontuottajien painostamisesta vahvaa kritiikkiä ja maidontuottajia on mennytkin jo konkurssiin. Osittain tästä syystä hankin mielummin tuotteeni mahdollisimman suoraan tuottajilta jo esillä olleiden muiden vaihtoehtojen (farmers’ markets, Aussie Farmers Direct & muut kotiintuontipalvelut, pienemmät luomukaupat) kautta.

Coles on jo jonkun aikaa toitottanut laskeneensa hintoja (mm. rasittavan ”Down down, prices are down!” mainos-jinglen säestämänä), mutta nyt molemmilla näyttää olevan menossa lähes identtinen kampanja korostaa ruoan tuoreutta. Woolworths-kaupoissa asioidessa saa kyllästymiseen asti nähdä ja kuulla että he ovat ”The Fresh Food People” kun taas Coles mainostaa ”There’s No Freshness Like Coles Freshness” tähän tapaan. Vaikka tuoreus sinänsä on totta kai hyvä asia, valtaketjujen korostamana moinen viesti tuppaa ärsyttämään. Lisäksi kun pienistä kaupoista tai markkinoilta saa päivänselvästi tuoreempaa tavaraa, alkaa tuo mennä valehtelun puolelle..

Tässä vaiheessa on ehkä hyvä tunnustaa että vihaan ehkä 95%:ia kaikkea mainontaa muutenkin, joten mielipiteeni näistä idiooteista kauppaketjujen kampanjoista voi olla tarpeettoman jyrkkä 😉

Buffet-lounasta keskustassa

Vaikka Melbournessa on varsinainen runsaudenpula lounaspaikoista, on eräs ravintolatyyppi huomattavan aliedustettuna: buffet-tyyppiset ”all you can eat”-paikat. Niitä on tosi harvassa, joten olikin iloinen yllätys käydä uudehkossa sellaisessa, China Bar Signature buffet-ravintolassa.

Hinta tosin on aika kova; arkilounaat ovat $29 ($19 tunnin aikarajalla), viikonloppuisin $33 ja illalliset päivästä riippuen $49-$69. Pitää kuitenkin todeta että enpä ole ikinä ollut niin isossa ja hienossa aasialaistyylisessä buffet-paikassa – kuvittele Ruotsinlaivan kokoinen buffet kertaa kaksi mutta kaikki ruoka aasialaista, ja mikä parempaa, erinomaisen hyvää! Alla kuvissa vain pienen pieni osa tarjonnasta; dumpling/gyoza-pöydän osa ja jälkiruokatarjonnasta ehkä neljäsosa:

Perinteistä kevätsäätä

Kevään myötä on päässyt taas pikkuhiljaa nauttimaan rannoistakin. Kevätsää on tosin ollut tänä vuonna varsin tyypillinen, eli vaihteleva – välillä lämpötila käy päälle +30C:ssä ja sitten pari päivää voi olla jopa alle +20C:n. Vettä tulee myös hitusen harva se päivä, mutta on ihan arpapeliä osuuko se ”shower or two” kohdalle vai ei. Tässä kun on enää kolme viikkoa kesän alkuun, on odotettavissa että sateet pikkuhiljaa vähenevät ja tulee konsistentimmin lämmintä (lämmin = yli +25C päivällä) – tai ainakin toivottavissa, minulla kun on kesäloma tänä vuonna pääasiassa joulukuussa..

Menneet pari vuotta ovat täällä muuten olleet pitkästä aikaa keskivertosateisia pitkänkin aikavälin tilastojen mukaan. Tämä on paljolti pitkän mutta nyt neutralisoituneen La Nina:n ansiota; sen ansiosta Melbournen vesivarastojen tilanne – joiden täyttöaste reilut kolme vuotta sitten oli vain noin 25% – on nyt ratkaisevasti parempi 81.5%, itse asiassa paras 15 vuoteen.

Monia tässä tilanteessa nyppii kalliin suolanpoistolaitoksen valmistuminen juuri tähän väliin. Mielestäni laitoksen rakentaminen oli kuitenkin ehdottomasti oikea päätös ja se tulee vielä takuulla tarpeeseen, vaikka sen toteutus tehtiinkin tarpeettoman kalliilla verrattuna alan edelläkävijämaihin (Lähi-Idässähän suolanpoistolaitoksista on paljon kokemusta).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: