Kirjoittanut sim | marraskuu 23, 2012

Tuloverotuksesta

Päällisin puolin Suomen ja Australian verotus on samantyylistä; molemmissa on käytössä progressiivinen tuloverotus. Erojakin kuitenkin on, kuten vaikkapa veroprosentissa. Lisäksi verovuosi menee hiukan hämäävästi kesäkuusta kesäkuuhun eikä kalenterivuoden mukaan.

Australian tuloverotus on progressiivinen seuraavasti:

 • Jos tulot ovat alle $18,200 vuodessa, veroprosentti on 0%
 • $18,201 – $37,000:n välisiltä tuloilta maksetaan veroa 17%
 • $37,001 – $80,000:n välisistä tuloista taas 32.5%
 • $80,001 – $180,000:n välisistä tuloista 37%
 • yli $180,000:n vuosituloista maksimi eli 45% (mutta siis vain sen $180,000:n ylittävältä osalta)

Tämän perusveron lisäksi menee 1.5%:n suuruinen Medicare Levy (sairaanhoitomaksua vastaava), ja (hyvin) hyvätuloisilta henkilöiltä joilla ei ole yksityistä sairausvakuutusta lisäksi 1%:n suuruinen Medicare Levy Surcharge. Näiden lisäksi on välillä kertaluontoisia lisäveroja – esimerkiksi päättyneellä verovuodella perittiin yli $50,000 vuodessa tienaavilta ”flood levy”. Tällä lisäverolla maksettiin etenkin Queenslandin taannoisia mittavia tulvatuhoja. Tämän kertaluontoisen veron suuruus oli 0.5% $50,000:n ylittävältä osuudelta ja 1% $100,000:n ylittävältä osuudelta.

Kirkollisveroa täällä ei tunneta, ja kunnallisveroja ei veroteta palkasta kuten Suomessa, vaan kunnat laskuttavat kukin oman kaavansa mukaan kiinteistöjen omistajilta ns. ”rates”. Näiden suuruus on yleensä sidoksissa asuntojen hintoihin; esimerkiksi meidän kuntamme Baysiden perusmaksu on tällä hetkellä noin 0.13% kiinteistön arvosta vuodessa, jonka päälle tulee mm. jätemaksu. Jos asunnon arvo siis on vaikkapa $700,000, on vuosittainen kunnallisvero reilut $900 vuodessa.

Mihin tämä kuntien keräämä raha sitten menee? Osa palveluista – kuten terveydenhuolto – on valtion rahoittamaa, osa palveluista taas kuntien. Tässä Baysiden esimerkki mihin rahaa käytetään:

Huomattavaa on että nämä maksut menevät siis kiinteistön omistajalta, ei asukkaalta kuten vaikkapa vuokralaiselta – kunnallismaksut sisältyvät poikkeuksetta vuokraan joten niistä ei vuokralaisen tarvitse itse huolehtia.

Työttömyysvakuutusmaksuja ja eläkevakuutusmaksuja ei täällä palkasta verotusmielessä mene. Eläkejärjestelmä on täällä muutenkin tyystin erilainen kuin Suomessa ja toimii ns. defined contribution-mallilla määrätyllä minimillä kun taas Suomessa toimitaan defined benefit-mallilla. Näiden mallien ero on sen verran merkittävä että sen selvittäminen on oman postauksen arvoinen; palaan siihen toiste.

Käytännön esimerkki

Oletetaan että palkka Suomessa on vaikkapa €60,000 vuodessa. Verohallinnon verolaskurin mukaan kirkkoon kuulumattoman Helsingissä asuvan henkilön kokonaisveroprosentiksi tulee silloin 34.75%, sisältäen eläkevakuutusmaksut yms. Saman palkan – joka olisi tämänhetkisellä vaihtokurssilla noin $75,000 vuodessa – veroprosentiksi muodostuu täällä noin 23%, joten ero on huomattava.

Toki pelkkään veroprosenttiin ei kuulu tuijottaa; on esim. asioita mitkä Suomessa eivät maksa mutta maksavat täällä. Australia on tässä – kuten monessa muussakin – mielessä Suomen ja USA:n välimaastossa, että miten paljon tai vähän valtio eri elämän osa-alueista huolehtii ja mitkä ovat yksilön itsensä vastuulla.

Mainokset

Responses

 1. Itsekin olen palkkatasoja ja tuota verotusta yrittänyt vertailla mielessäni. Lähinnä aina silloin, kun tulee Suomea ikävä ja pitää muistuttaa itseään miksi sinne ei kannata muuttaa takaisin. Otitko muuten noissa laskuissasi huomioon sen, että Suomessahan eläkevakuutusmaksu on pois ilmoitetusta palkasta, kun taas Australiassahan yleensä ilmoitetaan vuosipalkan suuruus ja sitten eläkemaksu tulee vielä siihen päälle?

  • Jep, tuossa on mukana Suomen eläkevakuutusmaksu. Se kuuluuko se palkkaan täällä on toki vähän vaihtelevaa – näkyy myös paikkoja jotka ovat ”incl. super”-hinoiteltuja, mutta harvemmin toki – ja komponenttina se on tietysti tuloverotuksesta erillinen.

   • Hei, kuinka sait prosentiksi 23 % 75.000 dollarin tuloista kun julkaisemassa taulukossasi tulovälillä 37-80.000 prosentti on 32.5%
    t Utelias

   • Koska tuloista $18,200:aan asti ei mene veroa lainkaan; tuloilta $18,200-$37,000 veroprosentti on 17% ja vasta $37,000:n ylimenevältä osalta tuo $32.5%. Jos tulot ovat esim. tuon $75,000 ei siitä koko summasta mene veroa 32.5%:n mukaan vaan ainoastaan $37,000:n yli menevältä osalta.

 2. Heräsi tuossa kiinnostus siitä että mitkä Suomessa olevat ilmaiset palvelut maksavat Australiassa?

  • Esimerkiksi lääkärit, vaikka eivätpä ne 100% ilmaisia terveyskeskusmaksujen myötä Suomessakaan ole. Normaali lääkärikäynti kustantaa siinä $60:n tienoilla josta Medicare korvaa ~puolet.

   Muita Suomessa tuntemattomia kulueriä ovat mm. ambulanssi (joko kohtuuhintainen ’jäsenyys’, sairausvakuutuksen mukana tai tolkuttoman kalliiden oikeiden kulujen korvaus) ja tietullit. Lasten päivähoito on myös järjettömän paljon kalliimpaa kuin Suomessa.

 3. Tämän kirjoituksen perusteella saa sellaisen mielikuvan, että Australiassa keskiluokalla, tai ainakin ylemmällä keskiluokalla on elintaso parempi kuin Suomessa. Onko mielikuva oikea?

  • Kyllä mielikuva on karkeasti ottaen oikea; käytettävissä olevat tulot ovat pääsääntöisesti korkeampia täällä. Toki pitää huomioida että elämäntilanne vaikuttaa menoihin enemmän kuin Suomessa; mahdollinen lasten päivähoito tai yliopistomaksut tekevät helposti Suomeen verrattuna valtavan loven lompakkoon. Myös asuminen on (etenkin Sydneyssä ja Melbournessa) kallista, mutta se ei ainakaan Helsingin seutuun tottuneille ole mitään uutta 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: